Staten förgiftar oss med kvicksilver

Ett lysande exempel på hur en statlig intervention alltid leder till en annan är det EU-överstatliga fiaskot med lågenergilampor.

I Askersund finns en anläggning som ägs av Svensk Glasåtervinning. I SvD berättas att Kvicksilvret i lampor går rätt ut i naturen via glasåtervinningen eftersom folk ofta slänger lågenergilampor i återvinningen.

En av de anställda som jobbat på anläggningen sedan 1995 får frågan ”Har du tänkt på att du kan få i dig farliga ämnen från lamporna?” och han svarar ”–Nej, inte direkt.”

Det borde han kanske tänka på, ty

Sverige införde 2009 ett totalförbud mot kvicksilver men lågenergilampor undantogs. Att andas in det metalliska kvicksilver som finns i lamporna kan i värsta fall ge skador på hjärna och njurar. Sömnbesvär, irritation och personlighetsförändringar är några exempel på vad det kan resultera i vid långvarig exponering.

– Man ska vara ohyggligt försiktig med kvicksilver och absolut inte andas in det, säger Jörn Nielsen, överläkare på sektionen för arbets- och miljömedicin på Lunds universitet.

Sektionen har gjort fallstudier på företag som arbetar med återvinning av bland annat lysrör. Flera av de undersökta personerna närmade sig förgiftning.

En professor i markkemi förstår inte vitsen med att vi slutförvarat och förbjudit kvicksilver och sedan sprider ut det igen i form av lågenergilampor.

Förutom att de uttjänta lamporna försvårar återvinningsprocessen av glaset så läcker kvicksilver ut i luften under hanteringen. Kvicksilver som sedan sprids i naturen och kan omvandlas till metylkvicksilver som bland annat kan ge fosterskador om man äter för mycket av vissa fisksorter.

–Det är lite anmärkningvärt att man har kvicksilver i lampor. Vi har klassat kvicksilver som ett väldigt, väldigt farligt gift i dag och det kvicksilver som var i termometrarna har man ju samlat in och slutförvarat, säger Ulf Skyllberg, professor i markkemi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Till och med politiskt anknutna personer inser att lågenergilampor är synnerligen hälsovådlig verksamhet.

Argumentet för EU:s förbud mot glödlampor var att energisnålare lampor skulle ge stora miljövinster. Men priset för miljövinsterna har ifrågasatts från flera håll.

–Den miljönytta man talar om här är egentligen en politisk nytta. I det perspektivet blir den miljövinst man talar om snarare ett uttryck för en symbolisk klimatpolitik som varken gagnar vår miljö eller människors hälsa, säger Minna Gillberg, miljöexpert och tidigare rådgivare åt Margot Wallström under hennes tid som EU:s miljökommissionär.

Hon ifrågasätter den stora miljövinsten i utfasningen av glödlampor om inte systemet för att hindra kvicksilvret från att spridas i naturen fungerar.

–Det är farligt hur oansvarigt det här har skötts. Det finns inget systematiskt återvinningssystem och ingen insamlingsstatistik. Först ägnar man årtionden åt att rensa Sverige på kvicksilver, sedan sprider man ut det igen helt okontrollerat. Det är fullständigt absurt.

Men slutsatsen kommer att bli att det inte är politikens fel. Det är konsumenterna som sorterar fel. Därför är min gissning att detta inte kommer leda till att de livsfarliga lamporna förbjuds och ansvariga politiker ställs inför rätta. Istället kommer felsortering av statens livsfarliga lampor beläggas med tunga straff och dryga böter.

Ännu ett exempel på hur en intervention alltid leder till en annan, som Mises sade.

För övrigt kan jag rekommendera den utmärkta produkten Heatball från heatball.de i Tyskland. Det är ett värmeelement som ser förvillande likt ut en vanlig glödlampa. Den skruvas in i vanliga E27-lamphållare. Företaget hävdar att det är ”den bästa uppfinningen sedan glödlampan.” Den har en fenomenal verkningsgrad på hela 95 i värmeproduktion, och den lilla förlusten av 5 procent avges i form av ljus vilket kan användas för att till exempel lysa upp i hemmet.

4 reaktioner på ”Staten förgiftar oss med kvicksilver”

  1. Få lagar gör mig så förbannad som glödlampsförbudet. Sällan har man skådat sådan idioti. Men så skulle det också krävas Europeiska Unionen och dess byråkrater för att utforma förbudet…

    Och de lampor som traditionellt kallas ”lågenergilampor” (lysrörsbaserade, trots att det finns många fler lågenergialternativ) kan jag inte med. De tar flera minuter på sig att tändas ordentligt, ljusets färgtemperatur är obehaglig och sedan kostar de mångfalt mer än riktiga lampor. Dessutom är de alltså miljövidriga.

    Jag gillar Heatball. En schysst idé! Förmodligen lär väl kryphålet i lagen dock täppas till.

    Men en fullt laglig (än så länge) ljuskälla är halogenlampor. Nu finns halogenlampor även med E27-sockel, och är alltså en perfekt ersättare till gamla glödlampor. Faktiskt till och med bättre, då ljuset de avger är klart behagligare:

    http://j.mp/sH6Ngh

  2. Även LED lamporna…

    Hälso och miljöproblem (bly och arsenik mm)
    enligt omfattande California studie
    (University of California, involverande flera fakultet) nyligen

    http://ceolas.net/#li20ledax med referenser

    ”Consumers should be aware of the potential harm from contaminants found in LED bulbs:
    Toxins like lead and arsenic are linked to various cancers, brain
    damage, hypertension, skin rashes, and other illnesses.
    Measures that could be put in place may be to wear personal safety protection when cleaning up a broken LED bulb, whether at home, or with a cleanup crew at a traffic accident.

    Under today’s law, LEDs are disposed of in typical landfills and are
    not classified as toxic, but the researchers are hoping that their
    study will change that.

    The diodes (LEDs) are widely hailed as safer than compact fluorescent bulbs, which contain dangerous mercury. But, as Oladele Ogunseitan, chair of UC Irvine’s Department of Population Health & Disease Prevention said,
    they weren’t properly tested for potential environmental health
    impacts before being marketed as the preferred alternative to
    inefficient incandescent bulbs, now being phased out under California law. ”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *