Hur staten löser problem

Man upphör aldrig att förvånas över hur naiva och barnsligt godtrogna människor är vad gäller staten. Standardreaktionen hos många är att staten inte ljuger, vilket förstås är en farlig inställning. Men även när det uppdagas att staten sopar sanningen under mattan, ljuger oss rakt i ansiktet, eller hittar på direkta hemskheter som skulle kunna drabba var och en av oss – då blir ofta standardreaktionen att det ”förvisso” är hemskt, men att det är nödvändigt och staten således ändå gör rätt. I alla fall om det är ”den egna” staten.

Så om det varit den svenska staten som önskade lagstifta mot publicering av information om dess budget eller uppskattning om dess finansiella svårigheter, då hade i alla fall jag förväntat mig att en majoritet av proffstyckare (och vanligt folk) hade försvarat ”nödvändigheten” av att ljuga och förbjuda. När det nu gäller EU är det inte lika säkert, men reaktionen riskerar ändå bli densamma. För om man får välja att tro på dem som tjänar pengar på att ljuga oss i ansiktet och stjäla våra pengar, å ena sidan, eller dem som tjänar pengar på att enligt konstens alla regler försöka uppskatta trovärdigheten och det finansiella läget hos allehanda aktörer, å den andra – då väljer man givetvis det första. För staten har aldrig fel.

Oavsett hur reaktionen i Sverige blir, så kan man lita på stater: deras lösning är alltid samma sak. Som nu när EUs kommission vill lagstifta mot att man publicerar utvärderingar av det finansiella läget i de krisdrabbade EU-länderna. För hur ska man kunna lösa problemet med dåliga finanser om man är öppen och ärlig med att läget inte är det bästa? Så mycket bättre att mörka om det och föra alla bakom ljuset – så löser det sig av sig självt. (Eller så kommer valet emellan och då behöver inte de nyvalda politikerna ta ansvar för den förra mandatperiodens beslut.)

Jag skriver på Mises.org om EU-kommissionens tilltag. Se också Henrik Alexandersson om samma sak, samt artikeln i EU Observer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *