Dagens dumskörd

Alltid lika underhållande att öppna upp ekonominyheterna. Mental lyteskomik på hög nivå.


Riskkapitalister vill ha hjälp — av staten

Staten lägger 20 miljarder per år i subventioner av läkemedel. Nu när apotekeriet ”avreglerades” så följde dessa subventioner naturligtvis med, och höjdes! Samtidigt fullständigt överflödades Sverige av apotek av olika slag. Subventionerna går naturligtvis till apoteken.

Listigt nog redovisar apoteken nollvinst och till och med förluster efter att vinsten flyttas till ”skatteparadis” i form av ”räntekostnader”. Eftersom den redovisade vinsten i Sverige är så dålig vill nu dessa apotek ha mer subventioner som de kan flytta ut ur landet.  Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket utreder nu hur apoteken kan få höjda subventioner för att kunna förstärka sina svaga redovisade marginaler. Samtidigt som finansministern är ursinnig.

Makalöst kul att se staten slåss mot sig själv, samtidigt som den delar ut folkets pengar i bidrag till företag utanför landet.

Detta är exakt samma upplägg som gör det möjligt för privata aktörer att suga ut stora belopp ur skol- och sjukvårdsbranschen. När ska staten lära sig vad ÄKTA avreglering innebär?


Riksbanken beredd att sänka räntan

What else is new? som de säger. De kan ju inget annat.

”Det finns något större beredskap för att vända och börja sänka reporäntan inom Riksbankens direktion än väntat, visar protokollet från Riksbankens senaste direktionsmöte.”

Påminner om den här alltid lika roliga kurvan över reporäntans historia. Sedan Riksbanken började med räntemanipulation har räntan bara gått nedåt. Den kommer aldrig orka lyfta igen förrän den nuvarande ekonomiska ordningen gått i graven.


Anders Borg: Krisen har blivit politisk

Käre Anders, inser du verkligen inte att krisen varit politisk från början? Att det är politik och inte näringsliv som till syvende och sist är orsaken? Du som är gammal anarkist och allt borde ju veta bättre.


Clinton: Så ska krisen lösas

Bill har svårt att helt flytta ut ur Vita huset, så nu kommer han med goda råd till the Obamster i boken Back to Work. Han är ju känd för att tillhöra den mycket exklusiva skara av amerikanska presidenter som kört en balanserad budget. (Fast det är klart, han nallade på social security för att få det att gå ihop.)

Några lämpliga åtgärder är avskrivningar på bostadslån och subventioner av gröna jobb men i övrigt gör Obama ett bra jobb, tycker Bill, sa Bull. Fortsätt så, more of the same.


Borg uppmanar Nordeas kunder att byta bank

… om de inte gillar att banken lägger pengar på 22-miljonerslägenheter till sina tjänstemän.

Dagens bästa råd, helt klart. Vore jag kund i Nordea skulle jag göra det. Synd bara att det inte finns så många andra banker att byta till. På grund av staten blir bankerna bara färre och större.


Och så fortsätter det sida upp och sida ner. Dag efter dag. Den ena artikeln mer komisk den andra.

Kan någon förklara var alla ekonomiska och politiska tomtar kommer ifrån? De tar ju aldrig slut.

3 reaktioner på ”Dagens dumskörd”

  1. ”Nu när apotekeriet ”avreglerades””

    Jag är ny på det här, så min fråga är: vad betyder avreglering i det här fallet och är det samma sak som när elmarknaden avreglerades.

  2. Ja det är samma som när elmarknaden ”avreglerades”. Alla Sveriges berömda ”avregleringar” är pseudo-avregleringar. Staten vägrar släppa sin inblandning helt, vilket gör att det ofta blir halvmesyrer som är sämre än det var innan. Sedan skyller man på kapitalismen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *