Libyenrevisionism

Man kan lätt få för sig att sanning och lögn är svart och vitt, inte minst som modern massmedia tenderar att ha ett flockbeteende där endast en version återfinns. Om bara en version rapporteras, då är den väl sann?

Knappast. Jag har tidigare på den här bloggen rapporterat om hur media tenderar att basunera ut politiskt korrekta åsikter snarare än gräva fram och rapportera fakta. Så är också, tycks det, fallet vad gäller rebellerna i Libyen och deras framfart mot Muammar Gaddafi. Den version vi presenterats i västvärldens massmedia handlar uteslutande om den hatade diktatorn Gaddafi, hur befolkningen lider under hans styre, och hur folket törstar efter frihet. Och hur NATO bistått denna rättfärdiga revolution mot auktoritärt styre (för olja?).

Men det finns en annan bild, som inte rapporterats. Alls. Här vittnar journalisten Lizzy Phelan om vad hon upplevt, dokumenterat och sett i Libyen. Och det är en helt annan bild än den som media återger som framträder. Frågan är bara, vad är sanningen?

H/T Lew Rockwell.

4 reaktioner på ”Libyenrevisionism”

 1. Givetvis är interventionism (och offentliga militära insatser i allmänhet) dåliga, och givetvis ljuger media och myndigheter om Libyen, men jag har svårt att lyssna på sånt grovt diktatorvurmande som den kvinnan står för. ”Libyen var en demokrati, kvinnor hade fulla rättigheter, alla hade tillgång till gratis universitetsutbildning och sjukvård, och den fantastiske Ghaddafi var älskad av alla.”

 2. Som Per skrev, ”vad är sanningen?”

  Det är svårt för oss som utomstående att veta. Men vi vet att krigets första offer är sanningen, så det är inte otänkbart att hon har rätt.

 3. Visst, man ska se upp med den diktatorkramande vänstern, som det finns alltför många av. Vissa hävdade t ex på största allvar att Saddam Hussein var mer demokratisk och folklig än GW Bush, för Saddam hade 99% av rösterna och W ”inte ens 50%”.

  Men därmed inte sagt att det Ms. Phelan säger är osant. Man kan ju lämna värderingarna därhän, men observationerna kan mycket väl vara sanna. Och det är i så fall skrämmande – inte minst som media ger en så entydig bild.

 4. Får se om media om nåt år gör en uppföljning på hur situationen förändrats i Libyen sedan Kadaffis fall. Jag misstänker att det inte kommer se så ljust ut som man kan få för sig om man följer dagens medierapporteringen.

  Mubarak varnade för att se idealistiskt på den arabiska våren, och han verkar få rätt om man ser till resultatet hittills.

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/mubarak-slammed-u-s-in-phone-call-with-israeli-mk-before-resignation-1.342831

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *