2 miljarder jobb? Lätt fixat

Cervenkas stora förtjänst är att han snokar upp intressanta samband och levererar intressanta nyheter.

Ur Sökes desperat: Två miljarder jobb:

Men även i våras, när Sveriges ekonomiska stjärna stod som högst, bar vi på en mörk hemlighet: Nästan en fjärdedel av svenska ungdomar under 25 år saknar arbete. Det är en siffra som placerar Sverige i botten bland länderna i EU, enligt Eurostat. Problemet delar Sverige med större delen av västvärlden. Hög arbetslöshet tycks ha blivit ett kroniskt tillstånd, och det gäller inte bara bland unga.

Det finns fem miljarder vuxna människor på jorden. Tre miljarder av dessa uppger att de vill ha ett arbete, enligt Gallups undersökningar. Problemet är att det bara finns 1,2 miljarder riktiga heltidsjobb. I runda slängar är alltså 1,8 miljarder människor arbetslösa. Man får hoppas att Arbetsförmedlingen är meddelad.

Analys är dock inte hans starka sida. Jag har erbjudit honom en kurs i österrikisk ekonomi och förklarat att det skulle hjälpa, men han tycks inte hunnit tacka ja ännu.

Varför är detta viktigt? Därför att ett lands ekonomiska hälsotillstånd ytterst vilar på förmågan att förse sina invånare med arbete. Färre jobb är lika med lägre skatteintäkter, sämre statsfinanser, ökade sociala klyftor och risk för politisk splittring.

Eh, vadå? Måste man vara libertarian för att inse att ”ett lands ekonomiska hälsotillstånd” är ett ointressant kollektivistiskt koncept, liksom skatteintäkter och statsfinanser. Och i en fri ekonomi har ”landet” ingen förmåga att förse sina invånare med produktivt arbete, det är det företag och entreprenörer som gör. ”Landet” kan i och för sig förse folk med arbete i offentlig sektor, men det är normalt inte produktivt arbete.

Folkets ekonomiska hälsotillstånd vilar på deras förmåga att köpa varor och tjänster, inte på hur mycket som går in i statskassan. Det vilar också på hur produktiva de är, hur mycket maskiner och kapital som finns, och inte nödvändigtvis på att alla jobbar heltid.

Det tristaste med texten är dock detta

Bill Gross, chef för världens största obligationsfond Pimco som förvaltar över 9 000 miljarder kronor (…) pekar på att de senaste decenniernas globalisering och teknologiska utveckling varit förödande för arbetsmarknaderna i västvärlden.

Ja, den tekniska utvecklingen har varit lika förödande som jordbrukets teknologiska revolution var för bonddrängarna, och som spinnmaskinerna för spinnerskorna, datorn för arbetarna på Facit, etc.

Arbetskraft på en fri marknad flyttar ständigt från mindre till mer efterfrågade sysslor. På detta sätt kan arbetare och alla andra få ständigt högre levnadsstandard.

Arbetslöshet är enklare att bota än en förkylning: Sluta reglera arbetsmarknaden.

Det finns oändligt med jobb, oändligt med gropar som behöver grävas, oändligt med hushållstjänster, oändligt med sjuka som behöver hjälp, oändligt med manicker att uppfinna och sälja, etc.

Om bara arbetssökande och arbetsgivare fick mötas på arbetsmarknaden till det pris de själva kommer överens om försvinner arbetslösheten på ett par månader. Man kanske inte kan få lika bra betalt som en riksdagspolitiker första dagen på jobbet, men åtminstone en lön att börja med.

Så skapar man 2 miljarder jobb.

3 reaktioner på ”2 miljarder jobb? Lätt fixat”

 1. Apropå regleringen av arbetsmarknaden; kan ni inte skriva artiklar om specifika regler, som exempelvis sjuklöneansvaret, för det vore ganska intressant och mycket effektivt att länka till när man debatterar med folk på nätet.

  Lysande artikel!

 2. hej. väldigt roligt att hitta en svensk sida som avhandlar riktig ekonomi!
  du är så rätt ute i det du skriver ”Om bara arbetssökande och arbetsgivare fick mötas på arbetsmarknaden till det pris de själva kommer överens om försvinner arbetslösheten på ett par månader”.
  det som är mest skrämmande för vår framtid är alla korrupta politiker som inte förstår ekonomi överhuvudtaget. och givetvis köper 90% av folket alla deras argument rakt av. folket som blivit beroende av att staten ska ta hand om dom.
  finns det hopp om en bättre friare framtid?
  jag är tveksam,sätter mitt enda hopp till ron paul som president och att hans åsikter smittar av sig till europa. mvh

 3. Ulf, välkommen till mises.se, vår ö i dårskapens ocean.

  Jag förstår hur du känner, jag pendlar själv mellan hopp och förtvivlan.

  På kort sikt är jag pessimistisk, Ron Paul eller ej. Galenskapen är större än vad en man mäktar med. Människor är fördummade av allmänna skolsystem samt politisk och medial propaganda. På kort sikt tror jag vi kommer att gå mot allt bistrare och våldsammare tider tills den nuvarande ordningen går under av våld eller konkurs eller båda.

  Långsiktigt är jag dock mycket hoppfull. Internet gör att sanningen blir allt svårare att dölja och intresset för österrikisk ekonomi och frihetens idéer växer kraftigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *