Nytt från polisstaten

Anthony Gregory skriver på Independent Institutes blogg om ett ovanligt nyanserat och faktabaserat reportage om polisövergrepp och polisiärt våld mot fredliga demonstranter i dagens USA. Det är MSNBC som rapporterar ifrån de pågående demonstrationerna på Wall Street och visar hur poliser helt oprovocerat attackerar demonstranter, använder pepparspray, eller på andra sätt griper till övervåld.

Det är en utveckling vi ser i hela världen, och som accelererar. Och det är en utveckling som knappast sker underifrån (även om löften om en poliskarriär givetvis attraherar en del mindre lämpliga element), utan är ett direkt resultat av att den politiska makten flyttar fram sina positioner och tar kommandot över såväl ekonomi och organisationer som medborgare.

Jag rekommenderar videon som Anthony har bäddat in i inlägget länkat ovan, där programledaren Lawrence O’Donnell uttrycker att:

Every day in America, police are too tough.

Every day in America, police cross the line and abuse citizens.

Every day in America, police get away with that.

Det är kanske inte helt oväntat att just MSNBC, som är lika kända som vänstervinklade som FOX är för sin högervinkling, tar ställning för demonstranterna. Men man ska vara noga med att det faktiskt handlar om polisbrutalitet – alldeles oavsett vad demonstrationerna handlar om.

Själv har jag svårt att ta ställning för demonstranterna. Å ena sidan står jag givetvis och uttryckligen på deras sida mot polisbrutalitet, polisvåld och den avskyvärda hållning som dessa råa snutar har gentemot demonstranterna. Och för deras rätt att uttrycka sin åsikt. Å andra sidan är demonstrationen som sådan – mot Wall Streets girighet – så oerhört ignorant för vad det är som händer med ekonomin, att jag inte på något sätt kan stå på demonstranternas sida. De förespråkar mer stat på Wall Streets bekostnad, och verkar tro att regleringar är någon sorts lösning på problemet.

Samtidigt är problemet just denna stat som de förespråkar – och den symbios i vilken den lever med Wall Street. Men det är inte på Wall Streets villkor: man måste komma ihåg att marknaden inte har makt att tvinga någon. Det är staten som är den tvingande och våldsbaserade makten, som inte kan hållas ansvarig på samma sätt som aktörer på en marknad (ni vet, de som förlorar allt om de inte tillfredsställer kundernas behov). Och vi ser hela tiden hur denna sanning demonstreras: i tider av kris skär företag i kostnader, hittar nya sätt att göra samma sak till lägre kostnader, sänker priserna för att sälja sina produkter, försöker attrahera fler kunder. Staten, å andra sidan, ökar ofta utgifterna, ökar belåningen i våra namn, griper till mer våld och förbud och förhindrar de människor den hävdar att den skyddar.

Men fiendens fiende är inte min vän.

Även om demonstranterna är allehanda ignoranta och destruktiva etatister av den värsta sorten, så är inte polisen och dess brutalitet min vän. Tvärtom. Jag håller verkligen inte med demonstranterna i vad de säger, men jag är beredd att dö för deras rätt att säga det.

4 reaktioner på ”Nytt från polisstaten”

 1. Det finns en hel del dokusåpor på tv som följer (amerikanska) polisen i dess krig mot droger och annat smått. Här får man direkt insyn i den brutala verksamheten. Det är meningen att det ska imponera på tittarna och skapa vördnad för dessa hjältar. Och det tycks fungera på många. Själv klarar jag inte ens av att höra ljudet från såna tv-program:
  – Step out of your vehicle!
  – It is for your own safety, sir.
  – Stop resisting

 2. Kan inte annat än instämma med dig, Klaus. Jag hoppas att jag aldrig får höra dessa ord ”live”, för då vet man att man är i rejäl knipa. Och problemet är att man bara råkar illa ut om man inte ler och tacksamt tar emot smällarna.

  Det finns flera webbsidor som dokumenterar polisbrutalitet (min favorit är CopBlock.org). På dessa sidor kan man se mängder av videor där poliser attackerar människor och där personer trycks ned mot asfalten av tre-fyra poliser som hela tiden skriker ”stop resisting” till den stackars människan som i panik försöker andas. Att andas är uppenbarligen att göra motstånd.

  Men värst av allt är att det ofta bildas en ring av människor kring dessa övergrepp. Samtliga är förfärade, många filmar händelsen (tills kamerorna blir omhändertagna av andra poliser) – men ingen vågar ingripa. Varför? Jo, helt enkelt för att minsta försök att hjälpa en medmänniska som håller på att kvävas till döds av uniformsprydda galningar betyder hårda fängelsestraff. (Dvs EFTER att polisen redan misshandlat den som ingriper.)

  Lagen är skriven under förutsättning att polisen inte kan göra fel. Om någon polis gör fel så kan ingen göra något åt det, för det är högst olagligt. Att ge en angripare, som står i färd med att kväva en annan människa till döds, ett knytnävsslag brukar frias i rätten – för nöden kräver sådant agerande. Men om angriparen bär uniform så frias man inte: då döms man för ”våld mot tjänsteman”, vilket är värre än ”bara” våld.

  Att folk inte tycker att detta är väldigt konstigt är för mig obegripligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *