Han gör det igen

Jag skrev tidigare om hur E24-”analytikern” Per Lindvall producerade en riktigt knäpp analys av det ekonomiska läget. Nu skriver han igen – och man får hålla i hatten. Den här gången är det de så kallade ”skatteparadisen” som får sig en känga – för att de förstör välfärden. Se här på analysen han hasplar ur sig:

Det är inte svårt att hävda att framväxten av detta globala och gigantiska nätverk av skatteparadis och hemlighetsfulla jurisdiktioner har stora negativa effekter på samhällsekonomin. Det snedvrider konkurrensen mellan företag och olika ägare, göder och föder korruption, minskar transparensen och därmed möjligheter att utkräva ansvar. Sist men inte minst så urholkar det skattebasen i många länder och därmed möjligheten att upprätthålla den infrastruktur, legalt och fysiskt, som alla företag är beroende av för att de ska kunna generera några vinster.

Nej, det är kanske inte svårt att hävda. I alla fall kan Lindvall göra det utan att (antar jag) skämmas. Men att använda ordet ”analys” i samband med något av vad denne man skriver är inte ens ett dåligt skämt. Han har uppenbarligen inte en aning om vad det är han skriver, eller så saknar han helt enkelt förmåga att tänka i två steg. Likt majoriteten av nutida medias journalister handlar det om att snabbt skriva om statens pressmeddelanden för att de ska se ut som artiklar och nyheter – snarare än att faktiskt lyfta på locket och se efter lite närmare.

Skatteparadisen är ett utomordentligt exempel på detta. Om man är totalt ekonomiskt ignorant (som Per Lindvall uppenbarligen jobbar ganska hårt på att visa att han är), eller bara vill haspla ur sig ogenomtänkta socialistiska slagord, så är analysen klart godkänd. Om man istället vill låtsas som att man vet något om ekonomi, då hade man frågat sig varför dessa ”skatteparadis” uppenbarligen lyckas attrahera ”83 av de 100 största amerikanska koncernerna” och hur det kommer sig att ”bolagen redovisningsmässigt parkerar det mesta av vinsterna” där. (Och man kan ju fråga sig hur det ”snedvrider” konkurrensen om de allra flesta nyttjar skatteparadisen…)

Men det är uppenbarligen inte något som intresserar herr Lindvall på E24 ”Analys”.

Man kan naturligtvis inte ställa sig dessa frågor utan att samtidigt visa att marknaderna i USA och Västeuropa har annat att önska: att de är sönderreglerade och både medborgare och företag tungt beskattade. Annars hade ju ingen haft incitament att ta kostnaderna för att trixa med bolagsformer, flytta kontor, starta dotterbolag osv för att behålla en del av vinsten. Och det är här som den politiska aspekten av Lindvalls skriverier är så tydlig: han undviker medvetet att skriva något som kan få läsaren att fundera över om allt står rätt till i vår del av världen (eller i USA). Uppenbarligen måste myten om ”kapitalismens Mecka” USA upprätthållas till varje pris.

Och om man benhårt vägrar att ställa sig de uppenbara frågorna så kommer ju slutsatserna automatiskt. Om företag ”flyr” (vi frågar oss förstås inte varför) så tar de ju med sig pengarna – och då ”hjälper” de inte till att betala ”din och min” välfärd. Detta är vad man uppenbarligen kallar ”analys” på E24.

Jag hade, om jag haft Per Lindvalls jobb, frågat mig vad det är som gör att företagen anser att det är fördelaktigt att flytta till ”skatteparadisen”. Och vad detta beteende egentligen betyder – huruvida dessa bolag hade kunnat ha så många anställda i USA och Västeuropa utan denna möjlighet att ”gömma undan” vinster utomlands. Och hade de över huvud taget förlagt så stora delar av sin verksamhet till dessa länder – hade de haft råd?

Men detta är bara ytterligare en sak som skiljer mig från min namne på E24: min förmåga till analys och önskan att finna verkliga svar snarare än slänga mig med sådant som står på banderoller men som inte borde finnas i tidningen. Detta ska läggas till att jag, till skillnad från vissa andra, inte är ekonomiskt ignorant.

9 reaktioner på ”Han gör det igen”

 1. Alla regler, förbud, skatter osv. bidrar också till att entreprenörskapet förskjuts till att skapa olika möjligheter att fly skatten och reglerna.

  Tycker det vore bättre om det entreprenörskapet gick åt till att utveckla, produkter, effektivisera produktionen, minska miljöpåverkan m.fl. önskvärdheter

 2. ”Information wants to be free”, som det heter. Dock inte på E24s webbsida, där man uppenbarligen spyr ut allehanda dumheter och politiska åsikter som vore de nyheter. De borde givetvis skämmas.

  Men det blir inte bättre av att jag under gårdagen vid två tillfällen kommenterade på ovan länkade kolumn (förlåt – analys) av Per Lindvall och – sakligt och utan hätsk ton – gjort klart varför analysen är minst sagt bristfällig. Kommentarsfälten på E24 tillåter bara 500 tecken, så jag fick hålla mig inom detta.

  Som om idiotin att publicera åsikter utan grund som ”analys” inte vore nog, så kan jag nu med egen erfarenhet berätta att man också censurerar. BÄGGE mina kommentarer, varav BÄGGE var i saklig ton (till skillnad från Lindvalls artikel) och enligt E24s ”regler”, raderades nästan omedelbart – det gick inte ens fem minuter från det att de skickats till att de var borta. Det är uppenbarligen så man ser på diskussion, fakta och friheter på E24.

  PER LINDVALL, om du mot förmodan läser detta – du är härmed utmanad på skrivaduell i ekonomisk analys. Du har din plattform, E24.se, och jag tänker (så långt jag har ägarnas/grundarnas tillåtelse) posta här på mises.se-bloggen. Du kan börja med att besvara min kritik i detta och tidigare inlägg och jag LOVAR att svara sakligt och resonerande. Det enda jag kräver är att du försöker göra samma sak. Jag välkomnar diskussionen; frågan är om du och E24 gömmer er bakom den enkelriktade publiceringen på er hemsida eller om ni faktiskt vågar stå för, och kan argumentera för, det ni skriver. Vågar ni möta kritiken? Och kan ni göra det sakligt?

 3. Skrev följande idag:

  Törs du inte?
  Anmäl inlägget
  Svara på inlägget
  Inlagd av: hq, 2011-09-21 22:13
  Jag skrev en för begäran att du, Per Lindvall, skulle anta utmaningen från Per Bylund från http://www.mises.se …..Inte nog med att du inte törs…min begäran har censurerats…… Får väl läsa om verklighets ekonomi någon annastans antar jag.

 4. Självklart försvann även den uppföljande kommentaren (ovan) illa kvickt. Man undrar hur mycket tid som Aftonbladets Jan Helin spenderar på att censurera och svartlista artiga men osolidariska inlägg?
  Per vs. Per skulle vara en vinnare. Hoppes den ene skaffar en ryggrad och den andre inte låter honom glömma utmaningen.

 5. Inte alls förvånande, HQ. Det är lustigt hur så stor del av gammalmedia hanterar kommentarer (sansade, rationella och ärliga sådana) från läsare på samma sätt som Krugman och DeLong. Man kan ju undra varför de har kommentarsfält över huvud taget – det måste ju bara kosta pengar om man sitter och raderar var och varannat inlägg.

  Det återstår väl bara att skicka e-post direkt till Lindvall.

 6. Dags för en kampanj (om vi är fler så blir det väl effektivare).
  Se till att Chefsredaktören är inkopierad så han (kanske) inser att det finns inkompetens i ledet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *