Schweiz centralbank ”intervenerar”

Mer kommentarer på hur Schweiz försöker sabotera sin valuta i samma takt som omvärlden. Det gäller ju att rädda den heliga exporten!

Artikeln förklarar att Schweiz köper Euro för att sänka sin valuta gentemot omvärlden. Men den förklarar som vanligt inte med vilka pengar som centralbanken köper Euro. Det är såklart nytryckta pengar vi talar om. Om man vill skjuta sin valuta i sank gör man det genom att trycka nya pengar, det vill säga genom inflation. Nästa fråga är bara hur man ska få ut alla dessa nya kontanter i ekonomin. Det ena sättet är att ”låna ut” dem till staten som brukar vara en tacksam mottagare. Det andra sättet är att centralbanken köper utländska valutor för de nytryckta pengarna och lägger in valutorna i sin så kallade valutareserv. Det är det senare man menar när man säger att centralbanken ”intervenerar”.

När man läser den här artikeln får man intrycket av att Schweiz kommer suga upp stora mängder av Euro och att det kommer höja Euron i förhållande till schweizerfrancen. Och att det skulle bli en jätteeffekt på andra valutor. Priset för dummaste expertkommentar går direkt till Danske Bank för följande bidrag:

Det är extremt goda nyheter och väldigt positivt för Polens zloty, den ungerska forinten och rumänska lei. Schweiz centralbank visar stor handlingskraft här och det är väldigt positivt för riskaptiten och kommer att bidra väldigt mycket till att stabilisera den finansiella situationen, säger han till Reuters.

Den stora valutaeffekten för francen kommer inte av att mängden Euros minskar något, utan av att mängden schweizerfranc ökar kraftigt. Synd att även Schweiz politiker väljer den destruktiva vägen.

I Schweiz finns en långt gången rörelse för att skapa en ny guldfranc. Den dag människor fritt får välja valuta blir det garanterat smisk för centralbankens usla papperspengar.

Läs också om ”Problem” med starka valutor

5 reaktioner på ”Schweiz centralbank ”intervenerar””

  1. Varför trycker man inte pengar och köper guld? Eller skulle det kanske göra francen ännu mer attraktiv när guldreserven ökar? 🙂

  2. Det skulle man kunna göra. Men till vad nytta? Guld hos centralbankerna fyller inte längre någon funktion.

    En gång i tiden var centralbankens guld folkets guld. Du kunde lämna in en sedel och få guld i utbyte. Så är inte fallet idag. Det skulle inte heller vara fallet om centralbanken köpte en massa guld. En centralbank som köper guld idag ägnar sig egentligen åt en form av spekulation, eller investeringsverksamhet.

    Dessutom, ju mer franc man trycker för att köpa guld, desto högre blir ju guldpriset i franc.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *