Den gode mot den onde

I fredags vid spöktimman gick en historisk händelse av stapeln. En direktsänd debatt sändes över Mises Academys utbildningsplattform för första gången. Vem som helst kunde logga på och vara med, mot den facila avgiften 20 dolares. Publiken utgjordes av hela 229 personer.

I debatten duellerade Mises-institutets Bob Murphy mot Karl Smith från School of Government vid University of North Carolina. Debatten gällde påståendet:

Staten kan bidra till att lösa ekonomiska kriser

Smith försvarade ståndpunkten och Murphy argumenterade emot.

Murphy har ju under lång tid försökt få Paul Krugman att ställa upp för debatt, men han har inte nappat på utmaningen. Eller som Murphy skrev på mises.org inför debatten:

I’ve tried every method I know to get Paul Krugman to accept my debate challenge. He has declined thus far, for his own good reasons I’m sure. However, one brave acolyte, Karl Smith of the University of North Carolina and the famous blog modeledbehavior.com, has dared to accept the challenge.

Själva debatten fördes under synnerligen civiliserade och artiga former. Tänk om man kunde få se debatter av den här kvalitén på statens television till exempel. Jag måste också tillstå att jag var väldigt imponerad av Karl Smith. Han hade en ovanligt ödmjuk inställning och var ovanligt respektfull mot den österrikiska skolan för att vara Keynesian. Och som någon skrev i chatten, han vore en ”stark allierad om han kunde omvändas”.

Smiths höll med om att under normala omständigheter kan staten inte bidra till ekonomin. Men under exceptionella tider, under kriser, kunde den göra det. Nämligen, om det finns outnyttjade resurser i form av fabriker, maskiner, arbetskraft så kan staten faktiskt göra en insats i att se till att dessa kommer till användning. Murphy menade att dessa var felinvesteringar, och om man satte dem i arbete genom konstgjord andning så fördröjer man bara ekonomins omvandling till ett sunt tillstånd.

I slutändan var det ändå klart att Bob Murphy vann debatten. Det blir ju liksom lättare om man har sanningen på sin sida.

2 reaktioner på ”Den gode mot den onde”

  1. Pingback: “The Good One Versus the Evil One”

  2. Pingback: “The Good One vs. the Bad One”-Economic Issue | Coffee At Joe's

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *