Kreditbetyg eller marknadsvärdering?

Många (icke-österrikare) har frågat sig hur vi plötsligt kunde befinna oss i en global finansiell kris med stora företag på gränsen till bankrutt – trots att de hade höga (om inte högsta) kreditbetyg från etablerade kreditvärderingsinstitut. Hur detta kunde gå till är nu alldeles uppenbart efter att Moody’s bekräftar att den amerikanska federala staten behåller sitt AAA-betyg och också Fitch ger den högsta betyg. Detta trots att de är bankrutt. Förvisso med en kommentar om att de ska ”hålla ett öga på” utvecklingen.

Men nog kan man väl förvänta sig att kreditvärderare ska hålla mer än ett öga på en sådan aktör? Staten är trots allt en organisation med makt att stjäla precis hur mycket man vill, men som i det här fallet ändå inte klarar att hålla sig under 14,3 biljoner dollars skuldsättning. En sådan organisation hade aldrig klarat sig så här långt på marknaden; det är endast tvånget som gör att staten inte helt rämnar och faller i bitar.

Så hur kunde finanskrisen inträffa trots höga kreditbetyg? Helt enkelt för att betygen inte har något att göra med organisationens marknadsmässighet. Marknaden visade tydligt vad det verkliga värdet på t ex Bear Stearns var (dvs i stort sett noll), medan de statligt reglerade kreditvärderingsinstituten inte hade en susning. De fortsatte precis som förr. Precis som nu.

2 reaktioner på ”Kreditbetyg eller marknadsvärdering?”

  1. kreditvärderingsinstitut fungerar inte när det gäller USA om det hade varit vilket annat land som helst så hade betyget varit ett helt annat.

    tyvärr så kommer vi en dag alla få betala för detta…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *