Banker på väg mot fläktarna

Tjoho! Bara 9 procent av de europeiska bankerna (8 av 91) behöver biffa upp sina balansräkningar enligt det senaste ”stresstestet” som utförts av ”europeiska bankmyndigheten”, EBA. Dessa banker behöver ta in 25 miljarder euro i nytt och fräscht aktiekapital. Detta för att nå upp till EUs löjeväckande låga soliditetskrav som skydd för bankernas insättare.

Men hela stresstestet är ett stort skämt. Politiker från europas förenade stater har lagt stor möda på att manipulera alla parametrar för att säkerställa att bankerna i deras egna stater ska slippa jobbiga besked. Man skulle nästan kunna tro att bankerna har goda vänner bland politiker på höga poster.

Sagt av skämtarna på Nordeas investeraravdelning efter beskedet:

Vi är nöjda att vi kommer så pass väl ut, det är ett bevis att vi har en hög beredskap mot kriser. Det är ett kvitto på att vi är en lågriskbank som är väldigt robust.

Stresstest eller ej, det finns antagligen ingen storbank idag som är ”lågrisk och väldigt robust”, och som har tillräckligt eget kapital för att själv klara av nästa stora smäll, en händelse som tycks komma allt närmare. Dagens statligt bekyddade banker har extremt tunna kapitalmarginaler. Det blir intressant att se hur dessa marginaler ska räcka som buffert mot de kommande förlusterna i de 787 miljarder dollar av statliga Grek-Irlands-och-Portugis-lån som Europas banker ruvar på. Som tur är finns det förstående centralbanker och generösa skattebetalare som gärna hjälper till när det behövs.

(UPPDATERING 19 juli: Rusning efter ECB-lån …)

Trots en aldrig sinande, ja till och med accelererande, formlig störtflod av nya regleringar och kontrollsystem från nationell och EU-nivå (Finansinspektionen ska dubbla personalstyrkan för att hinna med det) blir banksystemet allt mer patologiskt för varje dag. Den som tar fram ett papper och plottar frekvensen av finansiellt trubbel mot antal nya regleringar kommer att finna en perfekt proportionalitet mellan dessa storheter. Av detta måste varje logisk person dra slutsatsen att det enda rätta för allmänhetens bästa är att AVSKAFFA ALLA finansiella regleringar. Det oslagbart mest effektiva vore nämligen att bankerna lämnades att stå på egna ben, som riktiga företag. Då skulle vi snabbt få se att barnsligheter som vidlyftiga lån till kreditmissbrukare och generösa bonusar till anställda i förlustbringande företag skulle upphöra.

För övrigt anser jag att Riksbanken måste avskaffas.

2 reaktioner på ”Banker på väg mot fläktarna”

  1. ”Det blir intressant att se hur dessa marginaler ska räcka som buffert mot de kommande förlusterna i de 787 miljarder dollar av statliga Grek-Irlands-och-Portugis-lån som Europas banker ruvar på.”

    Var kommer dessa siffror ifrån? Varenda gång jag läser om bankernas exponering mot PIG så får jag nya belopp 🙂

  2. Klaus Bernpaintner

    Se den andra länken i blogginlägget. Siffrorna kommer tydligen från EU, och då måste de vara sanna 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *