Nationalarenor, korruption och inkompetens

Den naiva föreställningen att Sveriges politiker är av en ädlare sort som inte ger efter för mutor och korruption har mer och mer börjat krakelera i mötet med verkligheten. Fler och fler exempel uppdagas. Ett aktuellt fall är den nya ”nationalarenan” i Solna, där ansvarig politiker via egen konsultfirma tagit betalt för och rekommenderat projektet till kommunen. Sedan har han tagit på sig den folkvaldes hatt och föga förvånande godkänt sin egen konsultrekommendation.

Det finns flera definitioner av korruption, men enligt min mening kan det bara förekomma om det finns politiker med i bilden. Det kan inte finnas korruption mellan två individer, eller mellan två privata företag på en fri marknad. Det rimmar väl med Världsbankens definition som lyder ”att använda en offentlig ställning för otillbörlig vinning”. För att avskaffa korruption måste man därför antingen avskaffa politiken (rekommenderas) eller hitta ädla politiker (poäng till den som lyckas).

Politiker är inte bara korrumperade, de är oftast också exempellöst inkompetenta när det gäller affärsmässiga frågor — det är trots allt någon annan som betalar. Nationalarenan skulle kostat 1,9 miljarder men beräknas nu kosta skattebetalarna 2,8 miljarder. Botniabanans 19 mil skulle kostat 13,2 miljarder men kostade 15 miljarder (80.000 kr metern). Spårvagnskorruption i Stockholm, asfaltskarteller vid vägbyggen, och så vidare i all oändlighet.

För övrigt anser jag att Riksbanken bör avskaffas.

13 reaktioner på ”Nationalarenor, korruption och inkompetens”

 1. ”För att avskaffa korruption måste man därför antingen avskaffa politiken (rekommenderas) eller hitta ädla politiker (poäng till den som lyckas).”
  Korruption kann man inte avskaffa. Korruption aer inte en moralisk kategori, men en institutionell Process. Det finns inga politiker, instituitionen eller politiska partien som inte kann korrumperas. Endast transparens och ansvarigheten kan bidra att MINSKA effekten..

 2. Men om jag skulle få välja mellan att avskaffa politiker eller få eller kräva mer transparens och ansvarighet (ädel politiker-substitut) väljer jag att avskaffa dom (för min räkning åtminstone); det bidrar också till att minska effekten 🙂

  Kanske du menade det med ”transparens och ansvarighet”; talarstolen skulle stå tom och det skulle eka i maktens korridorer 🙂

  Klaus har faktiskt helt rätt gällande särskilt den moderna innebörden av korruption som ju även världsbanken delade.

 3. Det är många som tar chansen att tjäna en extra hacka, ibland upptäcks det o ibland inte. I detta fall kommer det att prövas juridiskt. Men avskaffa politikerna som några kommenterar här, vem/vad skulle då vara en bättre makthavare?

 4. Jag vill inte kategoriskt sätta likhetstecken mellan politiker och makthavare vilket lätt får en att ge upp tanken på att världen kan existera utan politiker. Med det sagt så kanske en bättre makthavare skulle vart en kapitalist som själv bekostar den fantastiska arenan?

 5. Hej Solnabo,

  Antingen är du duktig på ironi och det var då ett kul inlägg eller så är du en ny besökare och i så fall vill jag uppmuntra dig att läsa lite fler artiklar för att få grepp om de otroligt intressanta och världsomväldande ideer som diskuteras ombord på mises.se, ett skepp vars segel fylls i den tilltagande vinden.
  Lästips finns i forumet.

  Välkommen.

 6. HQ: Ha ha ha, jag halkade in här via ”Nationalarenan”, nu såg jag rubriken på denna hemsida. Jo , jag är ny här…

  Detta påminner mig om Joakim Thåström som svarade något i stil med ”Aldrig i livet” när han blev erbjuden betalning mot att ett försäkringsbolag fick använda en gammal klassisk punklåt i en reklamfilm. Och Frihetsfronten vars nattklubb vid ST:Eriksplan jag en gång besökte för drygt 10 år sedan. Samt skriverierna om Frihetsfrontens ledare (vars namn jag inte minns längre) som parkerade sin bil var det passade i Stockholm och hade böter på miljontals kronor som inte kund inkrävas då kan ”saknade tillgångar”

  Jag säger som Baloo sa till Bagheera: ”Säg mig, när du nockat dina elever ( motståndare) hur ska de då komma ihåg vad du lärt dem?”

  Hur tänker jag nu, jo om man avskaffar politikerna, staten, avskaffar riksbanken osv osv, vad blir kvar?
  Den bild jag ser framför mig är något liknande ”Mad Max” filmerna från 80-talet.
  Jo, nu är det ironi med i bilden, ha ha.

  Gå nu inte igång på detta, jag har fortfarande inte läst er hemsida. Jag förstår att ni säkert har annat svar på frågan. Får jag tid över så ska jag läsa mer här. Slutligen, ha överseende med mitt lägre kunnande över hur det ideala samhället borde se ut.
  Ha nu en bra sommar på er!

 7. Jag utlovar iaf en fluffig utopia med allt anti-mad-maxigt godis du kan tänka dig, eller om du vill ha dystopia ”max mad max” får du det också! Känns det svart eller vitt så säger vi det blir som det blir, det är som det är, ingen kommentar och invänta utredning 🙂

  Trevlig sommar!

 8. OK, nu har jag läst lite här. Med betoning på lite. Tillräckligt för att min ”mad max” vision ska försvinna. Ni för en seriös kommunikation om ett för mig kraftigt avvikande samhälle. Men det är ju en del av styrkan i vårt demokratiska samhälle, att det är OK att göra så.

 9. Solnabo,

  Om du ger sig själv möjligheten att tillgodogöra dig lite mer information kommer du att bli belönad med många nya insikter som kommer att vända upp och ner på mycket av vad du lärt dig i skolan eller sett på TV. Det är en underbar resa när man ser saker och ting logiskt falla på plats och man helt plötsligt förstår hur det hela hänger ihop. Utifrån detta synessätt kommer du att sedan förstå att redan i ditt korta inlägg ovan så finns två stora vita elefanter som egentligen är helt uppåt väggarna fel. Det är ingen ide att kritisera detta nu utan man hoppas bara du är tillräckligt nyfiken för att läsa vidare. Vet bara att vi tror inte på mycket mer än att vi som individer, och det inkluderar dig själv, bör ha full frihet att göra som vi vill (utan att inkräkta på andras frihet) och det inkluderar friheten att göra misstag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *