Hur norrland ”erövrades”

Dick Harrison har en intressant historieblogg på SvD. I det här inlägget beskrivs hur norrland erövrades. Gick det till med våld eller användes andra metoder? Hela inlägget är intressant och upplysande på flera sätt, men här följer ett utdrag. Observera parallellerna med till exempel dagens utbredning av EU. Tänk vad mycket man kan lära sig av 700-årig historia.

Varför accepterade de norrländska bönderna och stormännen att bli svenska undersåtar? De tycks inte ha tvingats med våld (det kan i alla fall inte bevisas). Förmodligen rörde det sig om samma process som vi kan iaktta i landskap som Värmland, Småland och Gotland. Kungamakten har intervenerat med maktspråk – präster, knektar, rustningar, heraldiska emblem, med mera – och imponerat på stormän, bönder och köpmän. De ambitiösa familjer som anslöt sig till den svenska kungamakten har kunnat stärka sitt välde lokalt och tjäna, både statusmässigt och materiellt, på kopplingen till en överherre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *