Frihet är slaveri

En av vår tids mest uppseendeväckande egenskaper är benägenheten att ändra betydelsen av politiska termer. En semantisk revolution ändrar betydelser som traditionellt hört till vissa ord till dess motsats. George Orwell har sinnrikt beskrivit denna tendens i boken 1984. Den andra av de tre slogans som Oceaniens parti använder lyder, “Frihet är slaveri”. Enligt de progressiva intellektuella är Orwells utlåtande en hysterikers ord; ingen, skriker de, har någonsin försökt sig på att yttra ett såpass orimligt påstående.

Tyvärr motsäger fakta deras förnekande. I många nutida författares skrifter råder det en tendens att framställa varje ökning av statlig makt och varje begränsning av individens handlingsfrihet som befriande åtgärder, som ett steg på väg mot frihet. Om vi för detta till dess ultimata logiska slutsats, leder detta sätt att tänka på till slutsatsen att socialism, det totala avskaffandet av individens förmåga att planera sitt eget liv och beteende, för med sig perfekt frihet. Det var denna sorts resonemang som gav socialisterna och kommunisterna idén att benämna sig själva liberaler.

Läs hela artikeln, av Ludwig von Mises

4 reaktioner på ”Frihet är slaveri”

  1. Alexander Folke Rohlin

    Vet någon hur man donerar till mises.com utan mastercard eller visa kort? Paypal man ha mastercard och visa för också.
    hjälp!

  2. Alexander: Tror eventuellt att du kan stoppa kontanter i ett kuvert med en liten lapp som säger att det är en donation och skicka till dem, men jag skulle tippa på att de isf. föredrar USD framför SEK. Annars tar de ju andra kort än Visa och Mastercard också.
    Ta dock och maila dem först och fråga vad det finns för alternativ: contact@mises.org

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *