Ta tillbaka fredspriset!

Få har väl missat att den amerikanske presidenten Barack Obama fick Nobels fredspris 2009. Många verkar emellertid ha missat att samme Obama har fortsatt samtliga krig från bushtiden – samt både förstärkt truppnärvaron och startat nya krig. Så vari ligger denne fredspristagares hängivenhet och engagemang för fred? Det har visat sig bortom alla tvivel att de stora ord som Obama slängde sig med under presidentvalskampanjen 2008 var som bäst tomma fraser. Kanske menade han väl, men han har inte uppvisat ett enda försök till att göra världen bättre eller att avsluta några krig.

Hängivna vänstermänniskor skulle förstås invända mot detta och säga att Obama fortfarande talar om ett tillbakadragande av trupper från Irak. Det är sant, men samtidigt är det framför allt ett utbyte av regelrätta soldater mot (ännu fler) privata legosoldater. Detta kan väl inte vara en framgång för den obamahyllande vänstern?

Och ytterligare: istället för att lyfta debatten och diskutera frågan om krig så arresterar regimen kritiker, som har mage att protestera mot imperialismen. Och naturligtvis fortsätter tortyren i Guantanamo, Patriot Act har förlängts, ekonomin har förstörts ytterligare, osv.

Vad är det egentligen som är positivt med denne president (bortsett, får man förmoda, att han har en icke-vit hudfärg)?

Nej, den här presidenten kommer inte att bli bättre – han är t o m sämre än George Bush II. Så det är utan tvekan dags att den norska nobelkommittén gör upp med sitt mörka förflutna och tar tillbaka 2009 års fredspris. En sämre nobelpristagare för just fred är svårt att hitta.

4 reaktioner på ”Ta tillbaka fredspriset!”

  1. Att inte Norrmännen begriper att den där inkompetenta, navelskådande och-eller djupt korrumperade Nobelkommitteén gör hela deras land till ett åtlöje runt världen. Vore jag Norsk så skulle jag inte vara nöjd förrän hela kommitteén sparkats i sjön. 🙂

  2. Nu känner inte jag till Nelson Mandela´s historia i detalj, men det verkar sannolikt att har flera gånger använde sig av terrortaktik mot sina motståndare… Knappast det fredligaste förfarandet, hur motiverat det än var. Med det sagt så var han nog ett av de medelmåttiga valen gjorda av den Norska kommitteén.

  3. Instämmer i att 2009 års fredspris borde tas tillbaka. Har skrivit till Nobelkommitén och föreslagit det. Det borde ges till Bradley Manning istället.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *