Om oss


Joakim Fagerström
President,  founder

Joakim Kämpe
Vice President,
Editor, founder

Klaus Bernpaintner
Senior Fellow

Per L. Bylund
Senior Fellow

Du har hittat till den svenska delen av världscentret för Österrikisk ekonomisk teori och libertariansk samhällsteori, Mises.org. Denna sida erbjuder översättningar av artiklar som har presenterats på Mises.org, samt egenskrivna artiklar och blogginlägg. Läs ävenMises Sweden. För mer information besök Börja här!

Själva Mises.org erbjuder tusentals timmar ljud och video, tusentals gratis böcker i litteratur-sektionen, tillsammans med sällsynta och fantastiska journaler, biografier och bibliografier av framstående ekonomer, en aktiv bokhandel med fantastiska boktitlar likväl som slipsar och tröjor, och ett omfattande community med forum, chat, användarbloggar, och mycket mer. Den är en stad i sig själv, och den växer med var dag som går. Till höger finner du några beskrivande länkar för att hjälpa dig igång. Blir du intresserad och vill veta mer finns det mycket mer att hämta på engelska på Mises.org.

Ludwig von Mises – institutet grundades 1982 som forsknings- och utbildningscentret för klassisk liberalism, libertariansk politisk teori, och den Österrikiska ekonomiska skolan. Den är världens ledande bidragare med utbildningsmaterial, konferenser, media och litteratur som stödjer tanketraditionen representerad av Ludwig von Mises och den tankeskola han livade upp och förde framåt under 1900-talet, en skola som nu har blomstrat till en massiv internationell rörelse bestående av studenter, professorer, professionella och folk inom alla livets områden. Den söker en radikal förändring av det intellektuella klimatet som en grogrund för pånyttfödelsen av det fria och välmående samhället.

Det är Mises-institutets mål att placera mänskliga val som centrum för ekonomisk teori, att uppmuntra återupplivandet av kritisk historisk forskning, och att föra fram den Misesianska tanketraditionen genom försvaret av marknadsekonomin, privat egendom, sund penningpolitik, och fredliga internationella relationer, alltmedan man motsätter sig statliga interventioner som ekonomiskt och samhälleligt destruktiva.

Historia

I december 1981 gav Ludwig von Mises änka Llewellyn H. Rockwell, Jr sitt tillstånd att grunda Mises-institutet. Det blev formellt etablerat i oktober 1982 och placerades i Auburn, Alabama.

Med stöd av Margit von Mises, som satt som styrelsemedlem till sin död 1993, och sådana giganter som F.A. Hayek, Lawrence Fertig, Henry Hazlitt och Murray N. Rothbard, som styrde över dess akademiska program till sin död 1995, har Mises-institutet växt till den ledande akademiska centret för forskning och utbildning inom den Österrikiska ekonomiska skolan, likväl som ett viktigt forskningscenter för klassisk liberalism och libertarianism.

Mises-institutet har 350+ fakultetsmedlemmar som arbetar med institutet på en eller flera akademiska projekt. Med deras hjälp, och tusentals donatorer i 50 stater och 80 länder, har institutet hållit i mer än 1000 undervisningskonferenser, inklusive Mises University, och seminarier inom områden som monetär politik och krigets historia, likväl den som internationella och interdisciplinära Austrian Scholars Conference.

Mises-institutet publicerar böcker av Ludwig von Mises och andra nya och äldre verk av Österrikiska ekonomer och historiker, upprätthåller hela Mises bibliografi, sköter om Murray N. Rothbards arkiv, och publicerar tidsskrifter, inklusive två stycken akademiska journaler och en akademiska genomgång av litteratur.

Ludwig von Mises skrev att idéer är gratis, och inte lyder under ekonomiska restriktioner. De är oändligt reproducerbara. Så även med receptet för frihet och välstånd. Murray N. Rothbard trodde att med intellektuellt entreprenörskap, universell distribution av idéer, och framåtanda, skulle framtiden kunna vara ljusare än den är nu. Vi tror också på detta. Om du håller med, hjälp oss att inspirera världen att ta frihetens väg, med höga ideal och tillit till sanningen.

Vill du publicera?

Vill du publicera en artikel på mises.se, vänligen kontakta oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *