Dagens historielektion – Träldom

När skolor på nytt hotas om stängning kan det vara lägligt att putsa upp kunskapen inom olika ämnen då rollen som lärare kanske hamnar hos dig inom kort. Frukta inte, Mises.se hjälper dig på vägen. Idag historia.

wikipedia kan man tillskansa sig lättillgänglig kunskap om det historiska begreppet träldom. Trälen hade förbundit sig i ett kontrakt med sin godsherre där han skulle få beskydd mot rövare, näringsunderstöd vid missväxt samt få inhysa en mindre bit odlingsbar mark. I utbyte mot detta skulle han avsätta en viss tid av året för att enbart arbeta på godsherrens ägor (red. anm. gissningsvis fram till mitten av juli). Trälen tilläts äga privat egendom och lämnades till stor del ifred så länge han betalade sitt tribut. Kontraktet var livslångt och gick sedan i arv till trälens avkomma som fortsatte att byta sin arbetskraft mot trygghet och välfärd. Ibland kunde träldomskontrakt bytas mellan olika godsherrar om någon annan ansågs kunna styra över trälen på ett bättre sätt. Trälen hade nog inte så mycket att säga till om i den frågan (red. anm. uppskattningsvis mandat på 1/10 000 000) och hoppades nog mest på att avnjuta samma trygghet och sociala bistånd även hos sin nya herre.

Titlarna har kanske bytts ut under årens lopp men rollerna är desamma. Godsherrarna flyttade ut ur sina slott och samlades i Rosenbad och kommunhus medan träldomskontrakten skrevs över på nationalstaten och blev obligata för alla medborgare. Identifierar du dig inte med ordet träl? Då har demokratin fullföljt sin uppgift. 

Instuderingsuppgift: På vilket sätt skiljer sig träldomskontraktet från det så omtalade sociala kontraktet?

1 reaktion på ”Dagens historielektion – Träldom”

  1. Som du antyder: inget har förändrats, bara namnen på godsherrarna ändrades.
    Politiska grevar och baroner av idag anser sig ha rätten att hårt beskatta trälarna, vårdslöst slösa bort deras pengar och kräva ett överklassliv också på trälars bekostnad.
    Den stora skillnaden är att den tryggheten som skulle vara – eller samhällskontraktet om man så vill – är fullständigt bortblåst.
    Återstår endast skyldigheter utan verkliga rättigheter.
    Toppen av processen är när ett sk. demokratiskt val stjäls med hull och hår.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *