5 reaktioner på ”106: Swexit”

 1. Äntligen tillbaka! Precis så bra som alltid. 🙂

  Häromdagen var jag ute och besökte stadens valstugor för att diskutera (retas) med mina representanter och fick då av Moderaterna höra att det är viktigt att rösta ”för annars lämnar man ju över sin rätt att bestämma till någon annan” och samma person påstod också ”EU har skapat världsfred”, att ”Ryssen kommer” och att ”en fri handel måste regleras.”

  SD förklarade att ”Swexit är för kontroversiellt” och därför inte lönt att kampanja för. Och KD hade den naiva synen att ”EU kan reformeras till något mindre innifrån.”

 2. Oerhört roligt att ni är tillbaka med nya avsnitt. Dags att förnya medlemskapet bara därför.

  Sedan måste jag faktiskt protestera lite. Klassiskt liberala partiet är definitivt för Svexit, inte tu tal om den saken. Inte en själ kommer att tro att EU kommer att ”göra om och göra rätt” som det heter. Sloganen kanske inte lirar 100% i libertarianska kretsar men vi är absolut för ett utträde. Jag kan inte se någon väg som EU skulle kunna ta för att vi skulle anse att det är rimligt att vara kvar. Imorgon ska jag försöka skriva lite om en del av min ståndpunkt i detta på vår ganska nya blog och debattsite fridebatt.se

   1. Låter väldigt rimligt att ”Klassiskt liberala partiet” vill lämna en organisation som kan innebära frihetsbegränsande påbud och lagar, samt leder till att överheten plundrar (dvs beskattar). Det borde vara fel på alla punkter med EU.

    Tackar för länken. Hoppas det är ok att jag skriver några kommentarer.
    * Frihandel.
    Ja, inre marknaden finns ju och innebar kostnadssänkningar när speditionen försvann. Däremot så ägnar sig EU inte åt frihandel utåt. Man blockerar billig import från Kina. Hade vi dock inte varit med i EU så hade vänstern i Sverige blockerat den i alla fall.
    Nettot med EU borde vara mer frihandel trots allt. Och därmed lägre skatt (tull) och högre levnadsstandard.

    * Fredsprojekt.
    Stämmer. Har man tillräckligt sammanvävda ekonomier finns mycket folkligt motstånd mot krig. (Krig har väsentligen ekonomiska orsaker. Man vill stjäla tillgångar av den andre). Det är dålig business med krig för två parter om de båda förlorar rejält, och den ende vinnaren är tredje part.
    Sedan kunde man ju hålla EU till ett frihandelsprojekt.

    * Lagstyre mm.
    Det var just detta att svenska politikern behövde en överförmyndare som gjorde att många röstade ja till EU på 90-talet. (Möjligt att dagens tonåringar inte kan förstå det).

    * Miljöproblem.
    Borde kunna lösas utan EU. Ser inte riktigt EU’s funktion här.

    * Påverka.
    Tror dock att de som för fram argumentet menar att vi påverkas både om vi är med och inte. Men är vi inte med, är vi inte remissinstans. Och det är ett resonemang som är giltigt. Hur viktigt det är kan man diskutera.

    * Avslutningsvis.
    Håller med om det som står. Men som jag har konstaterat ända sedan 80-talet. EU är ett vänsterprojekt. Det är inte konstigt att de vill bestämma över mer av BNP. Vänstern ger sig inte förrän EU blivit ett stort Nordkorea.

    Motmedlet är enligt mitt förmenande att driva några linjer som omöjliggör det. T ex äganderätt och frihandel. (Detta implicerar i slutändan rå kapitalism och blockerar allt vad vänsterpolitik innebär).

 3. Jag lyssnade en stund på denna pod. Tyvärr handlade det inte om swexit alls under den tiden.

  Jesper framstod i sig som seriös. (Vill skriva det då jag knorrat över en annan pod).
  Men kanske lite oerfaren. Vilket är rimligt givet åldern.

  Att avfärda politiker som en samling idioter och psykopater är bara okunnigt. Då har man inte förstått vilket problem dom löser.
  En fråga som Jesper kan ställa sig är hur många han fick med sig från början. Ställ då det i relation till hur många andra fick med sig. Vem var nu mer framgångsrik: Jesper eller idiot/psykopaterna.
  Får man inte med sig andra är man inkompetent som politiker. Det är vad som räknas.

  Ja, i Sverige utgår makten från väljarna. Antag att ni skapar misespartiet och lyckas få +50% av mandaten till Riksdagen. Vad är det då som hindrar er från att ändra i lagstiftningen enligt ert program? Vad?

  Nej, ert problem är att ni inte lyckas få väljarna med er. Ni kanske skulle anlita någon av de däringa idioterna och psykopaterna. Då får ju iaf mer människor med sig mer än vad ni klarar. (Nej, jag säger inte att jag är bättre själv).

  Ni borde kanske fundera över några koncept som ni kan exponera för väljarna. Exempel kan vara:
  * Rösta på oss så får ni bestämmer mer själva över era inkomster. (Lite motsatsen till vänstern).
  * Rösta på oss så ska vi ta bort onödiga och dyra regleringar.
  * Rösta på oss så får ni bestämma mer själva.

  —————————————–
  Liten sidokommentar. När BNP/Capita stiger så vill folket bestämma mer själva. (Troligen är korrelationen snarare mot utbildning). Därav upproren i en del diktaturer när BNP/Capita kommer kring USD 10k/capita.
  Nyliberaler/libertarianer har en medvind i form av stigande BNP/Capita. Men man måste ju kunna utnyttja den fördelen. Att gråta över att en ölsort inte får bidrag är inte rätt väg. Är budskapet att man i mises-communityn vill se mer bidrag i samhället?

  —————————————–
  Ang att utebliven tillväxt skulle leda till motstånd mot överhet, är ett stort missförstånd. Det är precis tvärtom. Titta i verkligheten.
  När Grekland fick lite extra ekonomiska problem så fyllde dom parlamentet med vänsterfolk (som vill skapa en större överhet, med mer skatt och regelring). Det grekerna borde ha gjort vore att fylla parlamentet med nyliberaler som minskat staten och privatiserat. Det hade vitaliserat ekonomin.
  Men dom gjorde tvärtom.
  Det finns gott om exempel på just denna mekanism, i verkligheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *