Tack Larry Leksell och Elekta

Företagens bidrag till samhället består av deras produktion. McDonalds levererar hamburgare, Dice förser oss med dataspel och Volvo låter oss susa fram över vägarna. För detta borde vi vara evigt tacksamma, men är det tyvärr sällan. Få förstår att företagen, i vilka arbetare och kapitalister samarbetar för att tillverka de varor som konsumenterna efterfrågar, endast hjälper samhället genom att erbjuda oss varorna vi vill ha. I stället har många fallit offer för ett vanligt missförstånd om att företagen hjälper samhället genom att betala skatter. Så är inte fallet. Att företagen överlämnar en del av sina resurser till byråkrater som slösar bort dem är enbart ett dystert faktum och verkligen inte företagens existensberättigande.

Ett tydligt exempel på detta företagsförakt är en artikel som SVT nyligen publicerade om en politiker som fått kritik för att hon hade suttit i företagsstyrelser samtidigt som hon ställde upp i ett val. Det intressanta med denna artikel var, som det ofta är, något som endast snuddade vid ämnet, nämligen vad SVT har att säga om ett av de berörda företagen:
”Elekta, som också är ett stort börsnoterat företag, håller på med medicinteknik. I SVT:s granskning av de så kallade ’Paradisdokumenten’ uppmärksammades att styrelseordföranden och huvudägaren Laurent Leksell har gjort komplicerade bolagsupplägg i lågskattelandet Malta.”

Några rader om att grundaren försökt fly från skatter är alltså allt SVT har att säga om detta fina företag. Sina första framgångar rönte Elekta med utvecklingen av gammakniven. Denna ”kniv” är ett redskap som möjliggör en skonsam behandling av hjärntumörer, som innebär att man med riktad gammastrålning kan eliminera små tumörer med väldigt låga risker för patienten. I en intervju i den eminenta podcasten Fill or Kill berättar Elektas grundare Larry Leksell om hur hans pappa motiverades att ta fram gammakniven efter att en patient avlidit under en operation, om hur svårt detta var och om alla de många utmaningar som Larry Leksell själv sedan mötte när han skulle ta detta redskap till marknaden och utrusta sjukhus världen över med det.

När jag inför skrivandet av denna text pratade med en kompis som är sjukhusfysiker kunde han nästan inte sluta berömma kniven. Han menade att gammakniven har en säkerhet som inget annat. På min fråga om hur man gick tillväga före gammakniven svarade han att det nog i många fall bara var att ge upp.

Detta är ett av Elektas bidrag till vårt samhälle: en bättre behandling av hjärntumörer. Kan man känna något annat än tacksamhet för detta? Det är en väldigt fin gåva som vi har fått.

Men någon sådan tacksamhet syns inte i SVTs artikel. I stället för det lovprisande av gammakniven som en sjukhusfysiker står för passar SVT på att ge sig på Larry Leksell för att han har undvikit skatter. ”I SVT:s granskning av de så kallade ’Paradisdokumenten’ uppmärksammades att styrelseordföranden och huvudägaren Laurent Leksell har gjort komplicerade bolagsupplägg i lågskattelandet Malta.” Och detta är allt de har att säga om denna välgörare!

Mot denna otacksamhet finns det inget bättre botemedel än tacksamhet. Därför vill jag rikta mig till Elekta och Larry Leksell och säga just tack. Tack så väldigt mycket för att ni har gett sjukhus ett verktyg i kampen mot hjärntumörer. Eran ära för detta är evig och någon gång i framtiden kommer nog även journalister på SVT att känna tacksamhet över det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *