Kalle Ankas ekonomirapportering överträffar SVTs

Ingen tvivlar på att Venezuela befinner sig i en ekonomisk kris. På några år har medelklassens välstånd i princip utraderats. Nästan 10% av befolkningen har utvandrat. En enorm brist på livets förnödenheter råder och utanför matvaruaffärerna ringlar sig köerna långa.

Men orsakerna till detta råder det inte lika stor enighet om. Anhängare av marknadsekonomin, vilka förutspådde denna katastrof, menar att det är den socialistiska ekonomiska politiken som bär skulden. När priser regleras och skatter höjs följer brist och misär. Människor med en fallenhet för andra ideologier ger en annan förklaring. De pekar på det sjunkande oljepriset, som drabbar det oljeproducerande Venezuela, och korruptionen. Bland de som förespråkar denna teori finner vi bland annat SVT, vilket Näringslivets medieinstitut har berättat om.

Man behöver inte ha läst alla ekonomiska böcker som någonsin har skrivits för att lista ut att denna teori är mer av en bortförklaring än en förklaring. Det finns inget samband mellan tomma butikshyllor och ett lägre oljepris. När oljepriset sjunker kommer man inte att kunna köpa lika mycket som tidigare, men i en fri ekonomi kommer man naturligtvis fortfarande att kunna köpa de varor man har råd med. Timslånga köer utanför butikerna uppstår inte, för om det är så hög efterfrågan på varor höjer butikerna antingen priserna eller så öppnar nya konkurrenter dörrarna och säljer ännu fler varor. Krisen i Venezuela kan endast förklaras med att regeringen har saboterat prissystemet och förbjudit efterfrågan och utbudet från att anpassa sig till varandra.

Det står alltså klart att SVTs ekonomirapportering är bristfällig. Men riktigt hur bristfällig den är fick vi ett perspektiv på för några veckor sedan, då Kalle Ankas sjätte nummer för 2019 kom ut. Tidningens första serie handlar om hur Magica de Hex lyckas komma över Joakim von Ankas hela affärsimperium och försöker byta det mot hans första krona. Ställd inför detta utpressningsförsök svarar Joakim, med kapitalistens självsäkerhet: ”Nej tack! Min krona är viktigare än allt annat! Jag kan starta nya företag och bli rik igen!” Det är såklart himmelskt att få ta del av en berättelse där den vanliga karikatyren av kapitalisten som en lat parasit utelämnas och hans driv och djärvhet framhävs. Joakim vinner sedan tillbaka sitt affärsimperium från Magica, eftersom han ”jobbar hårt och strävsamt” (för att tjäna konsumenterna, förmodar vi) medan Magica inte har en aning om vad hon ska göra. Serien illustrerar på ett perfekt sätt Mises poäng om att kapitalismen hänsynslöst fördelar pengar från kapitalister som inte tjänar konsumenterna till kapitalister som gör det.

I slutet av tidningen får vi följa med Joakim på guldjakt. Han företar denna jakt för att få tag på guld till sin elektronikfabrik i Paprikanien, men efter att ha bärgat skatten fattar han tycke för den och vill inte längre skicka den till elektronikfabriken. Hur ska han då hålla igång fabriken? Jo, han upplyser pressen om att han har hittat guldet och denna nyhet trycker ner guldpriset, varpå han passar på att köpa det guld han behöver. En lärorik berättelse om hur förväntningar påverkar priserna alltså.

Båda dessa serier är enkla och roliga historier som förmedlar ekonomiska insikter. Det var kanske inte det som var meningen, men har man lite sunt förnuft är inte ekonomi ett särskilt komplicerat ämne. Av detta når vi den anmärkningsvärda slutsatsen att Kalle Ankas ekonomirapportering är långt bättre än SVTs.

6 reaktioner på ”Kalle Ankas ekonomirapportering överträffar SVTs”

 1. Visst är det så. Om jag inte är felunderrättad så har Sverige en egen (och egna) självutnämnda förståsigpåare,
  Kajsa Ekman, som förklarar att under kapitalism har folk inte pengar, så det finns varor kvar i butikerna,
  medan under socialism har folk gott om pengar, därför är butikshyllorna tomma.

  AFAIK har ingen frågat henne varför butikerna inte tar de pengar de fått in av sina kunder
  och köper nya varor av leverantörer etc.

  Kajsa har för övrigt in själsfrände i USA:s Occasional Cortex, även känd som the Bug-eyed Barracuda, som
  torgför knäppa idéer av samma kaliber. Med den skillnaden att BB lyckades bli vald till USA:s underhus,
  representanhuset.

  1. ”Visst är det så. Om jag inte är felunderrättad så har Sverige en egen (och egna) självutnämnda förståsigpåare,
   Kajsa Ekman, som förklarar att under kapitalism har folk inte pengar, så det finns varor kvar i butikerna,
   medan under socialism har folk gott om pengar, därför är butikshyllorna tomma.

   AFAIK har ingen frågat henne varför butikerna inte tar de pengar de fått in av sina kunder
   och köper nya varor av leverantörer etc.” Ja, du har helt rätt. Dessutom är det inte som att det bara är slut på mat i butikerna i Venezuela; det är lika tomt hemma i kylskåpen och skafferierna.

 2. Venezuelas situation kan knappast skyllas på varken socialism eller sjunkande oljepriser. Som vanligt är det imperialistiska motiv som ligger bakom. Den statsman som inte ställer sig bakom imperiets krav utpekas som diktator och smutskastas. När kommer Venezuela försvinna från rubrikerna i media? När imperiet nått sitt mål att inrätta en regering som säljer ut landets tillgångar och tecknar miljardlån via imf. Varför får inte Venezuela sitt guld tillbaka från London? För att de inte ska kunna rädda sin valuta och för att det inte finns något guld i London!

  1. Hur imperialistiska motiv skulle kunna vara orsaken till att toalettpapper försvunnit från butikshyllorna går endast att förstå om det är rymdimperiet som avses och Darth Vader medelst kraften har slängt ut allt toalettpapper. Be careful to not run out of toilett paper, ungefär.

  2. Socialism, bananrepubliksekonomi och imperialism är alla tre dåliga idéer. Ganska irrelevant hur den inbördes fördelningen av dessa skadliga fenomen ser ut.

  3. Under andra kvartalet av 1900-talet var Venezuela en av världens mest framgångsrika länder. När det tredje kvartalet av 1900-talet började, startade även det socialistiska inflytandet över landet. Först lite och sedan mer och mer. I takt med det ökande socialistiska inflytandet minskade Venezuelas ekonomi.

   Om Venezuela får tillbaka sitt guld kommer det inte att förändra situationen i Venezuela. Det enda som kommer hända är att de inte har något guld kvar efter ett litet tag. Det kommer endast att användas som en punkterad livflotte.

   Angående oljepriserna är de idag på högre nivå än när eländet i Venezuela började.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *