Vad är det staten gör med våra pengar?

Efter att tidigare i sin bok ”Vad har staten gjort med våra pengar?” ha värmt upp genom att förklara vad pengar är och hur de funkar i en marknadsekonomi tar nu Murray Rothbard tjuren vid hornen och besvarar frågan om vad staten egentligen gör med våra pengar. I denna diskussion om den första halvan av bokens tredje kapitel pratar Benjamin och Jon bland annat om varför staten använder sig av inflation, vem som vinner och vem som förlorar när nya pengar sprids genom ekonomin och varför det inte är sant att dåliga pengar driver ut bra pengar på en fri marknad. För den som har undrat över vad Cantilloneffekter och Greshams lag är så är detta avsnitt en bra start!

3 reaktioner på ”Vad är det staten gör med våra pengar?”

  1. Har jag missat något? Det finns inget ljudklipp (Soundcloudspelare, downloadlänk eller dylikt). Det står ”denna diskussion” så jag antar att detta inlägg borde vara information om en podcast?
    Eller är det fel på min webbläsare?

  2. Tack för ännu ett intressant avsnitt, avnjöt det under dagens joggingtur i ett soligt vårvinterväder.
    Jag log framför allt vid Jons kommentar om ”… eller jag vet inte, det känns som att jag inte vet något längre” angående ekonomins förestående kollaps. Anledningen till reaktionen var den enorma mängd igenkänning jag kände, nu har man (som i ”jag”) ropat varg så länge att jag inte kan säga ett pip utan tvivel. ”Förr eller senare kommer den” kan man ju alltid säga, men det gäller ju även angående att solen skall sluka jorden…

    För övrigt så är Rothbards bok underbar, tyckte den var oväntat lättsmält och till och med ”spännande”, i brist på bättre ord. Det är som att läsa en deckargåta, där man onekligen är en del av handlingen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *