En österrikisk macheteteori

Var sjutton ska jag börja?” Det är det nog många som frågar sig efter att ha upptäckt den österrikiska skolan. Utan att ha den minsta aning läste jag själv Murray Rothbards Man, Economy, and State och Ludwig von Mises Socialism som första verk. Det är alltid roligt med en utmaning, men läsningen var mig nog övermäktig och jag tror inte att jag lärde mig särskilt mycket. Det borde vara möjligt att få ut mer av sin inledande läsning i österrikisk ekonomi, men hur?

Macheteteorin är någonting som har utvecklats av Star Wars-fans. Istället för att börja med Episode I inleder macheteteoretikerna sina marathon med Episode IV. Som tredje film tittar de på Episode II. Jar Jar Binks heroiska insats i klonkriget förbigås helt, eftersom Episode I inte ens ingår i denna ordning. Det finns något oerhört lockande med denna ansats, en total hänsynslöshet gentemot rim, reson och tradition. Macheteteorin sätter underhållningen främst. Tänk om vi skulle vara lika rationalistiska när det kommer till vår start som österrikare? Istället för hänsyn till vad vi vill visa upp på vår bokhylla, ska vi nu föreslå en läsordning som sätter lärandet främst.

Första bok i den österrikiska macheteteorin är Hans-Hermann Hoppes Ekonomi och praxeologi. Eller rättare sagt, de sexton första sidorna i boken. Här beskrivs hur österrikarna går tillväga i sina ekonomistudier och varför vi skiljer oss åt från andra skolor. Men den handlar också om ekonomi ur ett större perspektiv, vilket gör dessa sidor särskilt bra att börja med. Avsnittet om ekonomiska lagar är inte bara informativt om varför de ekonomiska lagarna inte kan testas, utan kan också lära en några ekonomiska lagar.

”Att marginalnyttan av en extra enhet av samma vara måste vara avtagande följer av det obestridbara påståendet att varje agerande varelse alltid föredrar vad som tillfredsställer henne mer framför vad som tillfredsställer henne mindre. Det är befängt att tro att ett flertal experiment skulle behövas för att styrka ett sådant påstående.”

Vi ska ta samma fragmentariska ansats till vår andra bok, som är Man, Economy, and State. Det vore som sagt oklokt att läsa hela boken i ett svep som nykläckt österrikare. Men det första kapitlet är oerhört lärorikt, så varför kan man inte läsa bara det? Här förklarar Murray Rothbard grundläggande koncept såsom mål, medel och marginalnytta. Är man intresserad av hur priser bildas kan man läsa ända fram till sida 126 i det andra kapitlet.

Man, Economy, and State är ett av de två stora verken i den österrikiska skolan, bredvid Ludwig von Mises Mänskligt handlande. Det finns givetvis ingenting coolare än att läsa original, men ibland kan det vara ännu mer givande att läsa annat. Robert Murphys bok Choice är ett sådant mästerverk, som därför är vår tredje bok. Denna bok, som du för omväxlingens skull kan läsa i dess helhet, går igenom de centrala teorierna i Mänskligt handlande och förklarar dem på ett pedagogiskt sätt. Boken blir ännu bättre av idéhistorien som är närvarande i hela boken och sätter de olika insikterna i ett sammanhang, vilket gör att väldigt mycket av det man läser fastnar.

Efter denna läsning kan du göra vårt prov i österrikisk ekonomi. Hur många rätt du får spelar inte så stor roll, det viktiga är att du genom denna läsning är på väg åt rätt håll. Syftet med provet är att du ska lära dig saker.

Vårt förslag på ordning ser således ut såhär:
1. Sida 1-16 i Ekonomi och praxeologi.
2. Sida 1-76 i Man, Economy, and State.
3. Hela Choice.

När du både har gjort provet och genomfört läsningen borde du ha fått tillräckligt med inspiration för att själv hitta ytterligare böcker, kanske är det något visst område du tyckte verkade särskilt intressant. Det vi kan tipsa om är att inte vara rädd för att bara läsa vissa delar av böckerna, vilket du borde ha fått en smak på under den första läsningen, och att också använda dig av studieguiderna till Man, Economy and State och Mänskligt handlande. Om du någon gång tröttnar på att läsa är föreläsningarna från Mises.org bra substitut.

Mises Institute har laddat upp alla föreläsningar från Mises University 2018!

Den bok som aspirerande österrikare vanligtvis tipsas om är Henry Hazlitts Economics in One Lesson. Den är onekligen en fin bok, så det är inget fel med det. Men den handlar om ekonomipolitiska frågor, så analysen är redan ganska långt gången. De böcker vi föreslår handlar om grunderna och ger läsaren verktyg för att förstå alla ekonomiska frågor, medan Hazlitts bok är mer värdefull för att kunna förstå varför ekonomisk politik ofta slår fel.

2 reaktioner på ”En österrikisk macheteteori”

 1. Tack för tipsen, Choice beställdes omedelbart från Bokus.

  Själv så tyckte jag att ”Vad har staten gjort med våra pengar”, direkt nedladdad som epub från svenska Misesinstitutet, var väldigt intressant! Kanske inte så mycket en överblick över den Österrikiska skolan, men inte desto mindre njutbar!

  1. Benjamin Juhlin

   Kul att höra! Du får gärna ge ett omdöme när du läst den. Jag är intresserad av att höra om alla tycker den är lika bra som jag gör. Eller om du vill recensera boken och publicera här så är det bara att du hör av dig till mig på benjaminjuhlin@gmail.com.

   Jag var oerhört nära att lägga till ”Vad har staten gjort med våra pengar”, mycket just för att den finns på svenska. Kanske att jag borde ha gjort det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *