Skandinavisk dominans på Mises U

Många är de studenter och ekonomer som vandrar i Ludwig von Mises fotspår, som läser hans verk årtionden och århundraden efter att han skrivit dem och fascineras av komplexiteten och rikedomen i det som kommit att kallas ”Österrikisk Ekonomi”. De flesta av dessa följeslagare känner till Mises-institutet i Auburn, Alabama – världscentrum för Österrikisk ekonomi, och kanske framför allt dess välkända och framgångsrika närvaro på sociala medier; helt gratis kan intresserade studenter ta del av hundratals högklassiga föreläsningar på youtube, hundratals pdf-versioner av böcker i den österrikiska traditionen samt tusentals artiklar på mises.org. Institutet arrangerar också flertalet events varje år, där det största är Mises University – en veckolång kavalkad av föreläsningar där de främsta ekonomerna i vår tradition gör allt de kan för att dela med sig av sin kunskap: deras närvaro i föreläsningssalarna och framför allt möjligheten att informellt diskutera österrikisk ekonomi med dem över drinkar och BBQ är oslagbar (andra artiklar om Mises University finns här, här och här – är du sugen på att delta nästa år, har vi publicerat en guide till ansökningsprocessen).

I slutet av veckan hålls varje år en examination i tre etapper, där studenter frivilligt deltar för att testa sina kunskaper i österrikisk ekonomi. Först ett skriftligt test med svarsalternativ, där endast de 20 bästa går vidare till en muntlig examination. Denna andra omgång är bland det mest skrämmande och påfrestande man kan gå igenom; fyra briljanta ekonomer vi alla ser upp till stirrar ner dig med uttryckslösa ansikten samtidigt som de ställer fråga efter fråga inom alla möjliga områden av Österrikisk ekonomi. Under de omständigheterna förväntas studenterna korrekt formulera Österrikisk konjunkturcykel, återge Mises kritik av socialism eller beskriva hur räntor och vinster relaterar till österrikisk kapitalteori. Under vad som känns som en evighet, men i själva verket är någonstans mellan fem och tio minuter försöker studenterna att kortfattat och övertygande visa för fakulteten att de förstår den här vetenskapen vi alla älskar. Bland de 20 (o)lyckliga studenter som genomgår ovan och bäst lyckas svara på frågorna, går sex stycken vidare till sista omgången där samma procedur upprepas – men den här gången framför hela fakulteten och med betydligt mer komplicerade frågor.

Joakim Book, Kristoffer Hansen och Benjamin Juhlin.

De tre bästa belönas med priser och Douglas E. French Scholarship Prize respektive Grant Aldrich Scholarship Prize. Svenska Mises-institutet kan stolt meddela att andraplats och tredjeplats i årets Mises University gick till Joakim Book respektive Benjamin Juhlin, båda skribenter här på mises.se. Dessutom var vinnaren i år, Kristoffer Hansen, från Danmark, vilket gör den skandinaviska dominansen av Mises University 2017 komplett. I en politisk och social samhällsmiljö där galenskap snarare än sunt tänkande är standard, är det glädjande att svenska österrikare når framgång vid det mest prestigefyllda institut man kan tänka sig. Bland alla dessa unga, smarta och belästa studenter på andra sidan Atlanten står svenska Misesianer högt i kurs och vi kan glädjas med dem. Alla vi på Mises.se gratulerar Benjamin och Joakim till deras framgångar och önskar dem lycka till i sina framtida äventyr.

1 reaktion på ”Skandinavisk dominans på Mises U”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *