96: Egendomliga egendomar

Efter en kort diskussion om alt-rightrörelsen ger sig Klaus och Jon på frågan om vad egendom är och bör vara. Det är klurigare än man i förstone kan tro. Även information om Trygghetsfrämjandet – en ny frihetlig satsning för att uppmuntra vanligt folk att själva vara med och ordna trygghet nu när våldsmonopolet sviker. Och slutligen, vad sjutton händer med Bitcoin?

Diskuterat material:
Ludwig von Mises: Socialism – An economic and Sociological Analysis
John Locke – Second Treatise of Government
The Not So Wild Wild West
Trygghetsfrämjandethttp://trygghet.org – Bli medlem!

3 reaktioner på ”96: Egendomliga egendomar”

  1. Det handlar i slutändan om incitament. Är det som i Klaus exempel ( bra prao plats ) en ren slump mellan ansträngning och belöning minskar nyttan och därmed ansträngningen radikalt, otydlig äganderätt skapar samma problem.

    Central fråga. Gör mer radio om detta.

  2. Peter Strömberg

    Det är inte ofta Radio Mises triggar mig, men nu så. Det här med att libertarianism skulle vara kollektivistiskt på något sätt. Libertarianism är alltid individualistiskt, även när individen väljer att ingå i ett kollektiv är det fortfarande individen som väljer det.

    Jag tror en anledning till att ni börjar resonera så tokigt är den där floskeln som är så populär nu för tiden; om att libertarianism inte är tillräckligt för ett fungerande samhälle. Det är det visst, tror jag. Att sedan olika samhällen kommer lägga på olika överbyggnader är väl en annan sak. Men även ett samhälle där den enda överenskommelsen är att man lämnar fredliga i fred kommer fungera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *