Alla älskar Hans Rosling

Det är svårt att inte gilla Hans Rosling och dennes idoga arbete att skingra ignoransen kring hur världen faktiskt blir bättre. Faktum, Rosling påminde oss, är att världsfattigdomen sjunker som en sten, att folk får det bättre i rasande takt, att sjukdomar, hunger och usla levnadsförhållanden håller på att försvinna. Visserligen finns allt sådant kvar, men trots att världens population ökar så går antalet – inte bara procenttalet – fattiga, sjuka, hungrande ner, ner, ner.

Rosling fick globalt genomslag med sina grafer och enkla beskrivningar av den verklighet så många vill glömma bort. Han blev världskändis, även om det han talade om mystiskt nog inte verkat få fäste. Men det är förstås inget nytt: det finns en stor och inflytelserik rörelse i västvärlden som är emot allt vad civilisation heter. Civilisationskritiken och ”vi har fått det för bra”-mentaliteten, inklusive den mer eller mindre människohatande delen av miljörörelsen, är inflytelserik och har så varit sedan åtminstone Upplysningen.

Med det globala genomslaget, givetvis passar svensk media på att försöka få del av en global publik. T ex översatte Helsingborgs Dagblad en runa tillika uppmaning av Peter Fällmar Andersson. Det kan tyckas att HD nog är på lite djupt vatten när de överger Helsingborgsregionen för världsscenen. Men inte mig emot.

Fast givetvis kan en journalist inte skriva en hyllningstext om en människa utan att också hylla… staten. Japp, Roslings storhet beror enligt Andersson på välfärdsstaten. Det är så viktigt att man uppenbarligen inte kan skriva en hyllningstext om en man och dennes livsverk utan att hylla staten. Otroligt? Citat ur texten:

How do we let Hans Rosling rest in peace? By forgetting that he once competed in ”På spåret”, one of Sweden’s oldest and most popular game shows. And by remembering that Hans Rosling, the man, was a result of a political struggle that created a nation built on social security, that made it possible for him – who grew up in a home without a flushable toilet – to be the first in his family to study at a higher level. His dad worked in a coffee factory, his mother as an assistant at a library. And that he, thanks to that same nation state, was able to receive his first cancer treatment as a father of small children, at age 30. And that the treatment gave him another 38 years to live.

Dumheter. Staten är inte alla goda gåvors givare, utan om något precis tvärtom. Det är inte så att det inte funnits utbildning eller vård utan staten, vilket denna murvel (och många andra) verkar vilja hävda. Inte heller är det så att utbildning eller vård är billigare eller mer tillgänglig tack vare staten, utan det är precis tvärtom. Men för att förstå detta måste man ha ett minimum av ekonomiskt kunnande, vilket journalistutbildningen gör vad den kan för att förhindra.

Ovanstående citat är inte annat än ett hån tillika ett politiskt nyttjande av en man som tragiskt dött i en sjukdom som borde ha kunnat botats. Men den är obotlig för att forskningsmedel styrs och begränsas, för att kosten förstörs av särintressen, och för att hälso- och sjukvård ransoneras.

Men för att förstå detta måste man som sagt ha något slags hum om vad alternativet varit. Inte bara se att staten är den som (per tvång) förser oss med saker och därmed dra slutsatsen att utan staten hade det inte funnits något. Faktum är att både utbildning och sjukvård fanns innan staten. Se där, lite fakta som helt omintetgör den hycklande dumlogiken som i folkmun kallas ”journalistik”.

2 reaktioner på ”Alla älskar Hans Rosling”

 1. Journalistik , baskurs 101. (kommunisthögskolan)

  I begynnelsen skapade Staten himmel och jord.

  Dag 1: Staten skiljer ljuset från mörkret, och Staten kallar ljuset för ”dag” och mörkret för ”natt”.

  Dag 2: Staten delar upp vattnet på jorden i två delar, och ett valv som Staten kallar för ”himmel” skiljer dessa åt.

  Dag 3: Staten skapar det torra landet, och på det torra landet skapar Staten all växtlighet.

  Dag 4: Staten skapar solen, månen och stjärnorna, till att utmärka tider, dagar och år.

  Dag 5: Staten skapar alla vattenlevande djur och alla fåglar efter sina slag.

  Dag 6: Staten skapar de marklevande djuren: vilda djur, boskapsdjur och kräldjur efter sina slag. Till sist skapar Staten även människan till sin avbild.

  Dag 7: Staten vilar från sitt skaparverk, och välsignar och helgar den sjunde dagen.

 2. Dag 1: Staten skiljer ljus från mörker genom att kalla ljuset Vattenfall
  Dag 2: Staten delar upp befolkningen i två delar och ett valv som kallas ”Riksdag” skiljer dessa åt.
  Dag 3: Staten skapar det torra landet och på det torra landet bygger Staten vägarna.
  Dag 4: Staten skapar kalendern till att utmärka valdagar, arbetsveckor och förfallodatum.
  Dag 5: Staten beskattar alla vattenlevande djur och fåglar.
  Dag 6: Staten skapar människan till boskapsdjurens avbild och till sist skapar Staten demokratin till sitt försvar.
  Dag 7: Staten vilar i väntan på den välsignade valdagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *