92: Praxeologi, den österrikiska skolans grundval – med Ola Nevander

Nyligen höll Ola Nevander ett föredrag hos FMSF om praxeologi. Det som särskiljer den österrikiska ekonomiska skolan från andra synsätt är dess fundament och metod. Det positivistiska perspektivet hävdar att enbart det som kan mätas, prövas och falsifieras kvalificerar som vetenskap, och att ekonomisk vetenskap därför måste efterlikna fysiken; det innebär att varje ekonomisk ”lag” är bara giltig tillsvidare, tills eventuellt nya fakta framkommer. Det österrikiska praxeologiska metoden å andra sidan hävdar att det finns fasta lagar även inom ekonomin och som inte kan falsifieras av fakta. Slutsatserna från de två synsätten blir dramatiskt olika.

2 reaktioner på ”92: Praxeologi, den österrikiska skolans grundval – med Ola Nevander”

  1. Godzilla Hårddiskson

    Hittade ingenstans att komma i kontakt med er rent allmänt så väljer att lägga en kommentar på det senaste avsnittet helt enkelt.

    Jag skulle tycka att det var jätteintressant om ni vid tillfälle gick igenom hyresregleringen i Sverige och dess konsekvenser (i mitt tycke en djup orättvisa och en subvention att rika människor som har råd att köpa svartkontrakt, alternativt en subvention av de som redan råkar besitta en bra hyresrätt men som knappast skulle vilja dela med sig solidariskt av den till andra i form av att flytta ut). Detta känns som ett bra och konkret exempel på marknads- vs. planekonomi som många också har erfarenhet av.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *