Kan du beskriva Mänskligt handlande med en enda mening?

När vi påbörjade översättningen gav min farmor och faster mig 500 kronor. Det var välbehövt och att det kom från farmor var särskilt roligt, eftersom hon råkar vara kommunist. Det kanske var så att jag inte lyckades förmedla vad boken handlade om till farmor och att hon inte riktigt begrep vad hon stöttade. För det är inte helt enkelt att på ett koncist sätt sammanfatta de 881 sidorna som finns i Mänskligt handlande.

Vad är det som står i den här boken egentligen? När Murray N. Rothbard först fick höra om den från en kompis fick han lära sig att den ”handlande om allting”. Detta är en bra beskrivning på så sätt att Mises ville täcka alla ekonomiska frågor, och inte bara formulera en teori om något enskilt isolerat område (vilket dagens nationalekonomer gör).

Men vi kan göra det ännu snävare. Jag skulle vilja påstå att den har tre delar, en första del där Mises frågar sig hur ekonomisk forskning ska bedrivas och kommer fram till att vi med logiska resonemang – och inte matematiska modeller – kan nå kunskap om ekonomin. Sen har vi en andra del, där Mises använder sig av denna insikt för att utarbeta ett helt system av ekonomiskt tänkande. I den tredje delen använder han sig av denna kunskap för att utvärdera olika statliga ingrepp, och slutsatsen han når då är att för de mål politiker och väljare söker är statliga ingrepp inte ett lämpligt medel. De är inte delar som följer varandra, utan de kommer och går genom boken.

Såhär skulle jag alltså beskriva boken. Som ni ser blev det en ganska lång beskrivning, men det är trots allt 881 sidor så det kanske inte är särskilt förvånande. Om jag bara fick beskriva den med en mening skulle jag välja någon av nedanstående oneliners, väl medveten om att ingen enskild mening helt kan fånga detta verk:

– Ekonomiska frågor ska studeras med hjälp av logiska resonemang och inte matematik
– Kreditexpansion höjer investeringarna över sparandet, detta skapar en konstgjord högkonjunktur och detta måste följas av en depression.
– Statliga ingrepp är inte ett lämpligt medel för att nå de mål väljare och politiker siktar emot

Hade jag fått chansen igen hade jag använt den sista onelinern för att beskriva boken för farmor. Hon hade nog gett mig pengarna ändå, men kanske med en bättre förståelse av vad de gick till. Hur hade du beskrivit boken med en enda mening?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *