Skolan och verkligheten

fullsizerenderSamhällskunskap prov 2/2, följer alltid samma mönster. Jag läser alltid igenom allt först sen pluggar vi på provet tillsammans. Upplägget är att vi först går igenom hur skolan vill att man ska svara för att få A på provet och sen förklarar jag hur det egentligen ligger till i verkligheten. Det är en bra strategi som fungerar.

Jag ska bespara er detaljerna om de t.ex. de ändlösa hyllningarna av Fairtrade. Jag ska även bespara er de underhållande sidorna om varför länder är rika eller fattiga. Men det finns en hel del underhållande fakta som t.ex. att UNICEF:s definition av barnarbete är en timmes arbete utanför hemmet i veckan när du är 5-11 år… Eller vad sägs om detta: ”Man får själv bestämma om man tillhör någon etnisk grupp, till exempel romer eller samer.” Äntligen får vi svar på frågan: ”Om jag åker tunnelbana i Tokyo är jag då Japan?”.

7 reaktioner på ”Skolan och verkligheten”

  1. Här finns det ett underbart frö till en idé av en serie på youtube med potential att nå ut till och beröra fler än de vanliga i våra kretsar.

  2. Hej Joakim! Som förälder till små barn fasar jag för skolans kommande indoktrinering och behöva råd och tips hur den här avprogrammeringen ska gå till… Du verkar ha kommit på något som funkar bra för er. Skulle vara tacksam för en liten guide med tankar och erfarenhet av er som är föräldrar med barn i skolan redan. Det skulle vara ovärdeligt!

  3. Kan man tänka sig att man lämnar i två prov: A) De svar som skolan, staten och läraren vill ha, och B) verkligheten.

    Jag kan tipsa om ett prov som diskuteras på Frihetsportalen (http://www.frihetsportalen.se/2016/10/cascade-skolprov/). Kort är det ett prov om miljö och klimatet där en falsk artikel ska bli sann och sann artikel ska bli falsk, om svaret ska vara korrekt enligt staten, skolan och läraren (i och för sig vågar kanske läraren inte ha en egen uppfattning för att bli kallad fascist och bli av med jobbet). I artikeln har bloggägaren fyllt i de korrekta svaren enligt honom.

  4. Jag tänkte på en flik ”Mises för barn” som kan vara en resurs till föräldrarna där man kan ta upp ämnena som finns i skolboken…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *