När Hayek tog ett punggrepp på Inflation

hayek-has-inflation-bythe-balls-e1304403977136
Hayek och Inflation

I oktober 1976 gjorde den nobelprisvinnande ekonomen F. A. Hayek en månads lång föreläsningturné i Australien. Det finns några saker med den här turnén som väldigt få, än så länge, känner till. Hayek bjöds ursrpungligen in av ekonomen Mark Tier. Hayek var dock tvungen att tacka nej den gången, men omständigheterna ändrade sig, och eftersom han inte kände någon annan i Australien skrev han ett brev till ekonomen och advokaten Roger Randerson, som han en gång hade haft som elev i London School of Economics. Han gjorde klart för Roger att han kunde klämma in en månad innan tidigare schemalagda besök i Nya Zealand och Japan.

Roger och jag var goda vänner, så han ringde upp mig och berättade de goda nyheterna. Jag bad honom att omedelbart skriva tillbaka till Hayek och fråga hur mycket han ville ha betalt. Jag kan fortfarande citera svaret. Hayek svarade:

Om ni betalar flygbiljetter i första klass för min fru och mig, båda internationellt och nationellt, och om ni betalar för boende i första klass, och om ni även ser till att mina föreläsningar begränsas till max två per vecka, kommer jag inte att kräva något betalt.

Roger uppskattade den totala kostnaden till ungefär 25000 dollar. Eftersom han hade många vänner i affärsvärlden och eftersom jag hade många vänner inom den australiensiska gruvindustrin, trodde vi att det skulle vara enkelt att skaffa pengar till turnén. Så vi började undersöka vad vi kunde göra. Efter en veckas resande kunde jag inte hitta en enda chef villig att delta i något såpass ”revolutionärt” som detta. Jag återvände uppgiven hem, och ringde Roger för att höra hur det hade gått för honom.

Han svarade: ”Unge man, ingen vill kännas vid mig. De flyr hastigt undan så fort de får syn på mig”. Jag förklarade att det standardsvar jag fick var, ”Vi kan inte sammanknippas med denna radikala persons högeråsikter”. Han förklarade att han fått exakt samma svar. Så jag sa, ”Skitsamma Roger, jag betalar allt själv”. Han svarade, ”Det gör du inte alls, jag betalar hälften”.

När vi nu löst detta föreslog jag att vi återigen fiskade runt lite för att se om någon var villig att finansiera turnén anonymt, för att ta reda på hur mycket vi kunde samla in. I detta undertagande fick vi stor hjälp av Ref Kemp, chef på The Institute For Public Affairs in Victoria, Viv Forbes i Brisbane, och Sir Robert Norman i Cairns.

Roger publicerade senare en bok med titeln ”Social Justice, Socialism and Democracy” som innehöll tre av Hayeks allra viktigaste föreläsningar under turnén. I den lilla boken skrev han:

Många samhällsansvariga medborgare, institutioner och organisationer donerade (totalt 62 stycken, i summor från 50 dollar till 2000 dollar) till Hayeks besök, men vi delar inte med oss av någon lista eftersom vissa av dem vill vara anonyma. Vi tackar dem ödmjukt för deras generositet.

Hayeks besök var ett samarbete mellan privata individer och företag. Detta var av nödvändighet då statligt ägda eller kontrollerade interna och externa flygbolag avvisade våra förslag.

Vissa framstående ”intellektuella” klagade på att besöket innebar allt från att vi skulle rentvå den farliga kapitalistiska ideologin, till en politisk kupp av de alltid lika sluga judarna, till en kupp iscensatt av bankirer. I förbigående kan det nämnas att Hayek var en icke-praktiserande katolik. Hayek var i storform då han deltog som hedersgäst på den timslånga ”Monday Conference” med Robert Moore, som sändes av ABC Network i alla stater den 11 oktober 1976.

I tillägg till detta hade han 60 möten, inklusive möten med statsöverhuvuden, seminarier och föreläsningar. Ett väldigt tungt schema för vem som helst, men vid den här tiden var Hayek redan 76 år gammal. Han var dock i sprudlande form.

Roger bestämde sig för att Hayek, i mitten av turnén, skulle ha fyra dagar ledigt på Atherton Tableland. Jag hade ett rymligt hem där, och eftersom hälften av mina sex barn gick på internatskola fanns det gott om rum för Roger och paret Hayek.

När vi anlände drack vi en välkomstdrink av hans favoritalkohol, Johnny Walker Black Label. ”När helst jag dricker denna dryck”, utropade Hayek, ”får jag idéer som vida överstiger min förmåga”.

Han upptäckte sedan en bild på en fantastisk tjur som hängde på väggen ovanför baren. Han frågade mig om tjuren, så jag berättade att det var en tjur som jag ägde, som hade vunnit många priser, och som jag hade döpt till Inflation eftersom han inte slutade växa. ”Han väger mer än ett ton”, förklarade jag.

Hayek skrattade och sa att han kände till en hel del om inflation och han skulle vilja träffa denna. Jag berättade för honom att i jämförelse med de inflationer han hade bevittnat var den här väldigt tam, och att mina barn brukade hoppade upp på hans rygg. ”Till och med jag hoppar upp på hans rygg ibland när han är på gården”, berättade jag. ”Näväl, medan jag är här skulle jag vilja träffa honom”, sa Hayek. Så jag satte upp det på min agenda.

Jag fick en fantastisk idé att jag skulle dra ut tjuren på gården, ta fram en stege, sätta Hayek på tjuren (om han gick med på det), och ta ett foto som skulle ha titeln ”Hayek kontrollerar Inflation”. Jag berättade det för min fru, och det var det sista vi hörde av den idén. Under inga omständigheter skulle hon gå med på något sådant. ”Vad skulle hända om Hayek föll av tjuren och skadade sig”, och så vidare. Jag övergav alltså den idén.

Hursomhelst ville Hayek ändå möta tjuren. Nästa dag tog jag honom ner till hagen, och medan jag tog bilder av honom och tjuren, när jag fick en annan idé, som jag tyst nämnde till honom. Han tyckte idén var väldigt rolig. Bildtexten skulle så klart vara ”Hayek har tagit ett punggrepp på Inflation”.

grabHayek var väldigt van vid djur och stod nu sida vid sida med tjuren, vilket var enkelt att göra med just detta djur. Han poserade, och jag tog bilden. Han förutsåg att om amerikanerna fick tag på bilden skulle det bli en berömd bild.

Jag kan glatt berätta att jag nyligen hörde från Dr. Eamonn Butler vid Adam Smith Institute i London. Han berättade för mig att vid en lunch nyligen, fick Margaret Thatcher en bild på sin favorit-ekonom/-filosof med Inflation i ett punggrepp.

Hayeks dotterdotter var närvarande och berättade historien.


Originalartikeln har översatts av Joakim Kämpe.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *