The Property and Freedom Society 2016 dag 1

Professor Hoppe
Professor Hoppe

Sen några dagar är jag på plats i Bodrum, Turkiet för att delta i den elfte upplagan av The Property and Freedom Society och mitt femte besök.

Första dagen inleddes med att professor Hoppe som vanligt välkomnade alla till årets tillställning. Dagarna är uppdelade med ett förmiddagspass, en rejäl lunchpaus på tre timmar, ett eftermiddagspass och senare en avslutande frågestund där dagens talare sitter med. Varje föredrag är ca 30 min med 15 min paus mellan. Fokus på PFS är mycket på det som händer mellan föredragen och de samtal man har där. Tanken är att det ska vara en intellektuell salong där kontakter skapas och idéer och tankar utbyts. Teman på talen är väldigt breda, alltifrån historia, ekonomi, kultur till libertariansk teori. Gemensamt är att det hela tiden är högt i tak både på föredragen och diskussionerna.

IMG_8871
Olivier Richard

Olivier Richard inledde och talade på temat Education Free & Compulsory där han först tog upp den statliga skolans historia i Frankrike. Mycket av talet ägnades åt om vi verkligen kan lita på staten i att utbilda våra barn. Olivier hänvisade flera gånger till en bok av Rothbard som jag själv inte läst med samma namn Education Free & Compulsory. En avslutande poäng var att om vi låter staten utbilda våra barn är det som att be Röda Khmererna ansvara för mänskliga rättigheter.

IMG_8874
Rahim Taghizadegan

Rahim Taghizadegan fortsatte att tala på temat On the Rise and Fall of University. Jag träffade Rahim första gången i Wien 2011 och vi har skrivit om honom några gånger tidigare. Rahim talade om att universiteten började som en positiv företeelse en gång i tiden men de stora upptäckterna och framstegen har gjorts utanför universiteten. Det som fortfarande är positivt med universiteten är att det åtminstone samlar flera intelligenta unga människor på samma plats men föredragen och den formella utbildningen är inte alltid lika viktig. I Wien på Mises tid arrangerades det t.ex. flera Mises Circles sent på kvällerna med informella diskussioner som utbildade många långt utöver den vanliga utbildningen.

IMG_8878
Keir Martland

Keir Martland som vi tidigare haft som gäst på Radio Mises talade på temat How Glorious was the ”Glorious revolution”? Talet handlade om den brittiska revolutionen 1688 då James II blev avsatt som kung. Keir hade en lite annorlunda syn än vad man brukar höra. Standardversionen är att James II var en tyrann och att revolutionen var en bra och framgångsrik handling. Keirs syn var snarare att det gjorde saker mycket värre med ett dyrt krig mot Frankrike och ökade statsutgifterna.

Sean Gabb
Sean Gabb

Sean Gabb höll ett tal på temat Margaret Tatcher – Hero or Villain? Seans bild av Tatcher var inte direkt positiv och han menade att hon inte alls varit en sån förkämpe för frihet som många konservativa hävdar. Han radade upp flera argument inom ekonomi och flera andra områden. I slutändan menar Sean att det hon gjorde var att transformera England till en polisstat och att hon var värre än vad Blair var. Hon var ett ruttet träd som lämnade efter sig en frukt som gav en bitter smak.

Daniel Model
Daniel Model

Daniel Model som är en återkommande gäst på PFS avslutade dagen med ett mycket intressant tal om hur han började jobba i familjeföretaget och utmaningarna med att driva företag i Schweiz. Kombinationen lokal skatt, federal skatt och förmögenhetsskatt gjorde att han vissa år fick betala 122% skatt kontra den faktiska inkomsten. Anledningen till det är att du får skatta en förmögenhetsskatt på vad bolaget är värderat till vilket såklart inte alls motsvarar inkomsten. Daniel försökte ha en dialog med flera politiker om detta utan någon framgång – de förstod inte alls problemet. När han frågade myndigheterna sade de bara att han fick se till att ha en högre inkomst, vilket han blev tvungen att ha för att betala skatten. För tre år sen tröttnade han och flyttade till Lichtenstein. Ett annat problem var när centralbanken i Schweiz skulle försvara kursen mot euron på 1,2. Detta ledde till att euron sjönk ännu mer mot den schweiziska francen så att den var nere i 0,85. Detta ledde till stora problem och flera kunder förlorades eller hörde av sig och ville ha prissänkningar. Daniel strukturerade då om bolaget och spred det till Tyskland, Polen och Tjeckoslovakien och köpte bland annat bolag i Tyskland som nu blev billigare. Idag är risken spridd på flera valutor. Daniel har vid flera tillfällen haft libertarianska möten på sitt vackra hus Modelhof.

Idag fyller professor Hoppe 67 år och vi kommer att fira honom nu på kvällen.

2 reaktioner på ”The Property and Freedom Society 2016 dag 1”

  1. Det var lite kulsligt att läsa att Schweiz har så höga skatter, speciellt för företag. Ändå är Schweiz världens innovativaste land i förhållande till invånarantalet. Hur kan det komma sig?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *