Rapport från Freedomfest Stockholm 2016

Årets Freedomfest befolkades av 170 själar som än en gång offrade en lördag på frihetligt umgänge och tankeväckande föredrag. Schemat var fullpressat med åtta föredrag men det fanns ändå tid för samtal och nätverkande i raster, på lunchen och efterfesten.

Genom föredragen tycktes det gå en röd tråd. De var framåtblickande och konstruktiva och visade upp driftiga människor som faktiskt gör saker för att främja sin frihet. Javisst, vi lever i en ofri värld på många sätt, men ändå finns det ett helt spektrum av sätt att skapa sig frihet i den. I ena änden av spektrat fanns de som helt sonika lämnat landet och blivit digitala nomader. I andra änden fanns de som slagit bopålarna än djupare och genom småjordbruk eller uppbyggnad av hela samhällen minimerat sitt samröre med överheten. Flera talade om eget företagande som ett sätt att skapa sig frihet. En talade om bitcoin som ett sätt att öka sin frihet från statlig insyn. Ytterligare en talade om hur man med privata försäkringar kan frigöra sig från den offentliga vården.

En besökare skrev i enkäten efter festen:

Lusten att fortsätta erövra makten över mitt liv växte för varje timme som gick under dagen.

Festbilder

Martin Jacobsson från I fablernas land berättade om sin väg till insikt om frihetens betydelse. Han är en av de lyckliga som driver sitt frihetliga arbete i ett företag som han försörjer sig på. Som sällskap har han bland annat sin favoritkaraktär den offentliganställda ”tjänstepersonen” Berit. Satir är en effektiv metod att tämja överheten.

Martin Jacobsson
Martin Jacobsson – I fablernas land

Caroline King berättade om hur hon och maken tog barnen ur skolan och gav sig ut i världen som digitala nomader och hur de gör sin livsstil möjlig genom att driva företagen mattor-online.se, hamaca.se och mypashmina.se. Man kan följa deras historia på bloggen www.denandraresan.com.

Caroline King
Caroline King – företagare, mamma och digital nomad

Från nomadlivet till det bofasta livet. Patrick Sellman trodde det skulle bli svårt att förklara jordbrukets väg till friheten för ett gäng ”marknadsextremister”. Hur fel han hade märktes tydligt när han fick frågor om allt från hur många höns man behöver för att vara fri till hur mycket kapital som behövs för att köpa en gård. Många blev nog förvånade över att höra hur mycket frihet man får för pengarna på landet! Läs mer på www.småbruk.se.

Patrick Sellman
Patrick Sellman – Småbruk.se

Pontus Lindblom är en av landets mest kunniga personer när det gäller bitcoin och block-kedje-teknik. Med block-tekniken kan man inte bara dölja ekonomiska transaktioner för överheten, utan även göra mycket annat civilisationsfrämjande som att driva svarta marknader, taxibolag och decentraliserade id-tjänster. Han driver utbildningssajten startusingbitcoin.com.

Pontus Lindblom
Pontus Lindblom – Kan allt om bitcoin

NN från Läkare utan vänster förklarade ”mysteriet” med den katastrofala svenska sjukvården. Politisk styrning skapar skeva incitament. Om man har BMI 32 och vet att man får skattefinansierad gastric-bypass-operation när man når BMI 35, vad gör man då? Lyckligtvis finns privata sjukförsäkringar, en bransch som växer så det knakar.

ff2015-lakare_utan_vanster
Läkare utan vänster

Martin Ericsson från bubb.la är ytterligare en framgångsrik företagare som skapat sig frihet genom företagande. Han gav många exempel på andra framgångsrika projekt. Den som lyssnade noga fick gott om tips på vad han kan göra för att sätta igång själv. Sätt igång!

Martin Ericsson
Martin Ericsson – bubb.la

Joakim Fagerström från Mises-institutet talade om att frihetliga samhällen inte bara behöver baseras på icke-våldsprincipen utan även behöver ett sammanhållande kitt. Han nämnde tre exempel: Free State Project, Liberland och sydafrikanska Orania. De två första är tämligen nya och saknar en tydlig kultur, medan Orania har lyckats väl tack vare den tydliga kultur som invånarna måste skriva under på.

Joakim Fagerström
Joakim Fagerström – Ludwig von Mises-institutet i Sverige

Patrik Engellau från Det goda samhället avslutade dagen med att tala om hur Marx hade både rätt och fel samt hur ett stort antal välmenande människor anställda i det välfärdindustriella komplexet förvandlat medmänsklighet till ett omättligt socialt monster.

Patrik Engellau
Patrik Engellau – Det goda samhället

Stort tack till alla fantastiska föredragare, ljudtekniker, fotografer, filmare, marktjänstare, vaktmästare Fawzi med flera. Och tack till alla deltagare! Om du var där så fyll gärna i utvärderingen och berätta hur vi kan göra nästa års fest ännu bättre.

Det twittrades så hårt under dagen att vi trendade i topp i Sverige. Sök på #freedomfest så får du se.

Nästa Freedomfest blir i maj 2017 — datum kommer!

Och JA, filmer med föredragen kommer att läggas upp inom kort.

Klaus Bernpaintner

3 reaktioner på ”Rapport från Freedomfest Stockholm 2016”

  1. Tack för en jättebra dag. En möjlig talare till nästa år kanske skulle kunna vara Jan, som står bakom http://www.rikatillsammans.se som kanske inte har en uttalad libertariansk vinkel men som däremot pratar mycket om hur man skapar (ekonomisk) frihet för sig själv och sina närmaste.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *