FF 2015: Hur finansreglementen orsakar finanskriser

ff2015-finansregleringarUnder förra årets Freedomfest höll Stellan Abrahamsson ett mycket pedagogiskt och underhållande föredrag. Han förklarade hur bank- och finansreglementen faktiskt orsakar bubblor och finanskriser snarare än motverkar dem.

Bankregleringar följer det typiska mönstret: En ny regel orsakar problem i form av oförutsedda effekter (”hoppsan, tänkte inte på det”). För att komma till rätta med dessa effekter införs nya regleringar. Som skapar ännu fler problem. Och så vidare. Till slut har man skapat ett instabilt system och krisen är ett faktum.

Missa inte årets FreedomFest i Stockholm nu på lördag den 27 augusti. Se www.freedomfest.se.

Stellan Abrahamsson har arbetat på internationella banker, på Finansinspektionen och är nu egen konsult som hjälper banker och myndigheter med finansreglementen.

1 reaktion på ”FF 2015: Hur finansreglementen orsakar finanskriser”

  1. Bra, lättförståelig genomgång och tankvärda och kloka resonemang. Skulle vilja tillägga att Economist gjorde en intressant genomgång för ett par år sedan kring historiska nivåer av eget kapital som andel av totala tillgångar i bankerna. Som du säger är det cirka 4% idag, var runt 3% runt 2009 (i Sverige) men går vi tillbaka 1800-talet fram till ca andra världskriget låg nivån 15-20%. Detta är nivån som krävdes i ett mer oreglerat samhälle. Handelsbanken och SEB var populära och marknadsförde sig som säkra och trygga banker – idag spelar det ingen roll var man sätter pengarna så det argumentet är som sagt borta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *