Jesús Huerta de Sotos lärjungar

Jesús Huerta de Soto befinner sig i en fantastisk position. Flera av hans böcker har översatts till 14 språk och han har precis blivit hedersdoktor för tredje gången. Hans lärdomar har slagit rot i den spansktalande världen, men bland den engelsktalande akademiska eliten är han nästan osynlig. ”De har bannlyst österrikiska ekonomer från amerikanska universitet”, beklagar han sig. Österrikarnas förkastande av matematik och den så kallade ”vetenskapliga metoden” har sannolikt en hel del med det att göra.

När Jesús Huerta de Soto var en tonåring fick han en uppenbarelse. Han kände alltid en passion för ekonomi och i sitt familjehem fanns ett omfattande bibliotek med böcker om ämnet. Tyvärr såldes hela biblioteket då Jesús var 16 år gammal, och han spenderade en massa tid i Madrids bibliotek på jakt efter nya böcker om ämnet. En dag, på gatorna i området Fuencarral , fann han en bok som han inte kände till sedan tidigare. ”Den hade titeln ’Human Action’, och hade skrivits av någon som hette Ludwig von Mises”, erinrar han sig. ”Den fascinerade mig oerhört mycket”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *