Innebär Brexit mer frihet?

brexit_ben_garrisonKnappt har dammet lagt sig efter Brexit innan vi snabbt har fått lära oss ett antal sanningar utav media. Inget av detta är egentligen särskilt förvånande och hade gått att lista ut i förväg. Anledningen till att Brexit vann i omröstningen beror nämligen på följande:

  • Brexit-kampanjen baserades inte på fakta – till skilland ifrån Remain-kampanjen så baserades inte Brexit på fakta. Om väljarna bara hade fått ta del av korrekt objektiv fakta så hade utgången blivit en annan.
  • De som röstade på Brexit är främlingsfientliga – tydligen var många av anhängare av Brexit inte nöjda med hur EU har hanterat de migrationspolitiska utmaningarna.
  • Anhängare av Brexit är nationalister – en variant av ovanstående, media och även andra har svårt att göra en distinktion på begreppet nation och nationalstat. Det går alldeles utmärkt att vara för mindre nationer och gemenskaper utan för att den sakens skull vara för någon nationalstat.
  • Det var den äldre generationen som röstade bort den yngres framtid – media har under dagen intervjuat frustrerade yngre människor som menar att de äldre har röstat bort de ungas framtid i Europa. Detta styrker man genom att visa på att äldre väljare i större omfattning röstade på Brexit. En ledtråd, kontrollera valdeltagandet i de yngre och äldre grupperna.
  • Anhängare av Brexit stödjer Putin, Le Pen och Trump – även flera s.k. svenska frihetliga har idag spritt en bild med en applåderande Putin, Le Pen och Trump. Logiken bakom ska tydligen vara att om du stödjer Brexit så stödjer du Putin, Le Pen och Trump och är alltså en Putin-kramare. Jag tror inte att den här typen av frånvaro av intellektuell argumentation behöver några ytterligare kommentarer men det säger något om desperationen.
  • Anhängare av Brexit förstår inte att utan EU så kan vi inte ha frihandel eller fri rörlighet – jo det går alldeles utmärkt. Det är fullt möjligt att att teckna avtal länder emellan utan att bygga upp en enorm överstatlig organisation i form av EU.

Bilden av den genomsnittlige Brexit-röstaren är tydlig: felinformerad, främlingsfientlig, nationalistisk, Putin-kramare och allmänt obildad.

Många proffstyckare avlöser varandra i media och påminner om att vi måste lära oss något av detta. Vi måste lyssna mer på folket och vad missnöjet består i. Här kan man ana en strimma av hopp men naturligtvis ska man inte lyssna på folket för att förändra sin politik utan man ska lyssna för att kommunicera annorlunda och utbilda den obildade pöbeln att rösta rätt nästa gång.

Ett annat skrämmande inslag är att media konstant och konsekvent sätter ett likhetstecken mellan EU och Europa. EU är inte Europa, Europa existerade långt innan EU och kommer att fortsätta att existera efter det att EU har kollapsat vilket det förr eller senare kommer att göra.

Nu har vi en lång och krånglig byråkratiskt process framför oss som inte ens politikerna själva verkar förstår. Många frågor väcks, kan de verkligen bara gå ur? Då kan man undra varför de vid huvudtaget valde att hålla en omröstning. Det är viktigt att komma ihåg att folkomröstningen endast är rådgivande och parlamentet behöver fatta beslut om att artikel 50 ska aktiveras för ett utträde ur EU enligt Lissabonfördraget. Det är också oklart hur denna röstning ska gå till i och med att en majoritet av ledamöterna i parlamentet är för EU, ska de då tvingas att rösta emot sin övertygelse?. Cameron har deklarerat att han inte kommer att aktivera artikel 50 utan överlåter detta åt sin efterträdare. I och med att han själv menar att han avgår först om 3 månader men innan oktober så kan det alltså dröja innan denna process startar. Själva förhandlingen kan sen ta upp till 2 år eller mer. Jag kan bara konstatera att demokrati är svårt.

I och med den byråkratiska processen finns så klart flera risker att Brexit inte blir av. Över en miljon människor har skrivit på en protestlista om en ny folkomröstning (över 100 000 röster så måste parlamentet ta upp frågan för diskussion), argumentet ska tydligen vara valdeltagandet och att bara en tredjedel av den totala befolkningen röstade för Brexit. Det borde ha funnits en spärr och omröstningen måste göras om. Att valdeltagandet var högre än de senaste parlamentsvalen är tydligen oviktigt. En annan möjlighet är att parlamentet väljer att ignorera folkomröstningen men det kommer knappast att vara populärt.

Kommer då Brexit att ge mer frihet? Det är inte säkert, vi kan lika gärna få mer protektionism och större ingrepp i folks frihet i Storbritannien. Faktum kvarstår att Storbritannien fortfarande består av en gigantisk statsapparat. Men ett utträde ur EU är ett bra steg mot ytterligare decentraliseringar. Att rösta har dock sällan löst något oavsett hur hårt valboskapen röstar.

Men låt oss nu njuta åt att politikeradeln och andra anhängare i media sitter med pannan i djupa veck och är bekymrade. Detta var en ordentlig käftsmäll som de uppenbarligen inte var beredda på speciellt med tanke på det smått förvirrade läget efter omröstningen. Förr eller senare så kommer politikeradeln att formera om styrkorna och gå på med förnyad kraft men låt oss ha roligt åt detta så länge det varar. Ett tips är att ni tar del av ledare och alla program i P1 som t.ex. Konflikt, stor underhållning utlovas!

1 reaktion på ”Innebär Brexit mer frihet?”

  1. Bra och informativa iakttagelser, tack för allt ert arbete!

    Roligast var ändå när Malena Ernman skrev ”Blåljug väljarna rakt upp i ansiktet och lova dom fantasisummor till välfärd. Vinn valet. Och ta tillbaka löftena direkt efter valsegern”. Jag menar hur är detta annorlunda från någon politisk kampanj som någonsin har använts, oavsett politisk färg. Obama valdes in på en kampanj av fred och icke-interventionism men gjord det totalt motsatta (orkar inte exemplifiera flera brutna politiska löften då de uppgår miljoner på miljoner). Politiker är aldrig någonsin skyldiga att följa sina löften, och folkomröstningar är i bästa fall rådgivande. Att man trots den insikt väljer att centrera fler beslut och makt till politiker är för mig oförståeligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *