Veckan som förgick, v. 21

cuculus_canorus
Cuculus Canorus

Gökboet har ”levererat” ännu en vecka. Förresten, det finns inga gökbon, så varför inte lite fågelkunskap till att börja med:

Gök. Latinskt namn:
Cuculus canorus – vilket betyder, välljudande gök.

Häckar:
Bygger inget eget bo utan lägger sina ägg i andras fåglars bon.

När göken anländer sin hemtrakt på våren börjar han genast gala. Det är bara hanen som kan gala och det är hanen som anländer först på våren. Det gäller för hanarna att ligga i för honorna är betydligt färre i antal. Gökhanen har sina bestämda revir som den ivrigt försvarar gentemot sina artfränder. Honorna verkar inte ha lika bestämda oråden utan uppehåller sig än hos den ena hanen och än hos den andra hanen.

Häckningen är gökens mest orginella drag. Det är vår enda fågel som lägger ägg i andras bon, och som själv inte bryr sig om ruvningsbestyr eller uppfödningen. Gökungens instinktiva vana att kasta ut sina fostersyskon ur boet är enastående inom sveriges fågelvärld. Gökhonan är mycket slug när hon ska lägga sina ägg, och det kan bli upp till 20 stycken som läggs med ett par dagars mellanrum. Olika gökhonor är specialiserade att lägga ägg hos olika fågelarter så göken måste söka reda på just den fågelarts bo som hon är specialiserad på. Dessutom måste hon kolla upp så att kullen är nylagd så att inte hennes ägg kläcks för sent. Därför håller göken noga koll på andra småfåglars bobyggande, så att hon kan lägga sitt eget ägg vid rätt tidpunkt. Skulle hon upptäcka en lämplig värdfamilj men där hon är för sent ute och äggen redan börjats ruvat, kan hon förstöra boet eller äggen för att tvinga värdfåglarna börja om med en ny kull. De värdfåglar som först och främst anlitas av göken är, sädesärla, törnsångare, trädgårdssångare, rödstjärt, piplärkor, ärtsångare, buskskvätta och grå flugsnappare. Hittar inte honan lämpliga värdfamiljer så blir hon, vart efter tiden går, mer och mer desperat och lägger sina ägg hos mindre lämpade fågelarter. Bland annat har gökägg hittats hos doppingar, fasaner, ljungpipare, skator och kajor. Om det är ett ”öppet” bo som göken valt att lägga sitt ägg i så passar hon på medan värdparet är borta, lägger snabbt, ca. 8 sek, sitt eget ägg, tar sedan bort ett av värdparets ägg och flyger därifrån. Ibland verkar gökhanen hjälpa honan vid äggläggningen genom att distrahera värdparet så de inte ska märka att honan är vid boet och lägger sitt ägg.

Skattefinansierad imam-utbildning

Goda nyheter. Sverige får äntligen en skattefinansierad imam-utbildning: ”Behovet är stort.”

Sveriges första statligt finansierade imamutbildning kommer att starta i Kista i höst, rapporterar Ekot. ”Jag välkomnar det”, skriver Malmöimamen Salahuddin Barakat i en kommentar till TT.

– Behovet är stort. I dag är det lekmän som leder de flesta församlingarna i landet, så det krävs att det finns människor som är utbildade i Sverige, säger Abdulkader Habib, rektor vid Kista folkhögskola, som ligger bakom utbildningen, till Ekot.

Tror vi det, att Salahuddin ”välkomnar” skattefinansieringen. Och att ”behovet är stort”, ty vi talar ändå om Sveriges snabbast växande religion, möjligen rentav Sveriges kommande statsreligion.

I och med att utbildningen finansieras med skattepengar förutsätter vi att den kommer vara genus-, feminist-, HBTQLOLWTF-certifierad, delta i prideparader samt att doktrinen kommer utformas med demokratiska metoder. Det finns nog inget bättre sätt att avradikalisera en rörelse än att ge den skattepengar, se bara på alla de kristna samfund som tar emot skattemedel — de skulle aldrig få för sig att kritisera överheten ty man biter inte den hand som föder en. Eller är det annorlunda den här gången?

Politiska ”flip-flopps”

Sverigedemokraterna gjorde i veckan en politisk klassiker, i form av en så kallad ”flip flop”. Grundprincipen är enkel, säg en sak i en kontroversiell fråga, och sedan när det är dags för att faktiskt komma till skott, så säger man helt plötsligt motsatsen. Flippat och floppat. Det rör sig alltså om det s.k. ”värdlandsavtalet” med NATO, där SD lovat att stödja Vänsterpartiets försöka att lägga det hela på is i ett år, vilket kan göras med hjälp av lite arkana riksdagsregler. Partiledare Jimmie Åkesson hävdar att anledningen till den s.k. ”flip-floppen” är att det saknas rimlig grund att nyttja den teknikalitet som vänstern vill använda för att få det hela ”vilande” i ett år. Huruvida den försvarspolitiska talsepersonen Jansson blivit uppläxad medelst kvast en kvart innan vet vi inte. Vi misstänker dock (som vanligt) att anledningen är en annan än den som sägs.

För det första så ser det ju vagt suspekt ut om SD står enade och starka tillsammans med Vänsterpartiet, vilka de enligt egen utsago skola hata innerligt. Hade det gjorts för att reta Jonas Sjöstedt anser vi dock att tillräckliga humorpoäng hade givits för att ge frikort i den frågan. För det andra så misstänker vi att SD fortfarande har drömmar om någon form av passivt samarbete med andra riksdagspartier, vilket innebär att man helt enkelt för någon annans politik istället för sin egen, för att bevisa att man är villig att lägga sig ned som en dörrmatta bara man får dofta lite på maktens korridorer på någon fikarast. Slutligen så kan man ju fundera på vad SDs egna väljare tycker i frågan. I den mån de utgörs av de mytologiska arga, vita männen så kan man ana att en majoritet är för NATO, förutom om de utgörs av de arga, vita, NÄTHATANDE männen, då man istället kan anta att en majoritet är MOT NATO, då alla näthatare gillar Putin, vilket vi har läst i dagspressen.

Förvirrande? Flip, flop, säger vi.

”Feministgruppen på Katedralskolan är ganska liten, men aktiv. ”

På grund av det fundamentala fenomenet att olika människor har olika behov av uppmärksamhet, finns det alltid grupper som är ”små, men aktiva”. Beroende på tidsepok anses de antingen vara banbrytande revolutionärer som driver mänskligheten framåt, eller irriterande gnällspikar som försöker göra politik av sitt eget behov av att känna sig viktiga. I just det här fallet handlar det dock snarare om att driva historien bakåt, och inte mänskligheten framåt. Det är, dessvärre, ett ofrånkomligt fenomen att majoriteten av alla historiska skeenden har drivits av män, och inte av kvinnor. Undantag finns självfallet. Denna fasansfulla indikation på att naturen är fördomsfull, elak och patriarkal har dessvärre redan inträffat, och går alltså inte att ändra om man inte äger en tidsmaskin.

Man kan naturligtvis göra sitt bästa för att inte göra någon kränkt, genom att försöka framhålla de kvinnor som faktiskt har historisk relevans. Det är dock svårt att förneka att t.ex. Gustav Vasa var en man. Hade Gustav Vasa levt IDAG hade det gått utmärkt att förneka att han var en man, då kön ju inte längre är ett biologiskt faktum utan en fritt flytande definition utan saklig grund. Vi tror dock inte detta synsätt går att projicera bakåt i historien, framför allt kan vi tänka oss mycket dråpliga scener som hade inträffat om någon under 1500-talet hade insisterat på att det var okej om konungen ville vara kvinna. Dråpliga scener som inkluderade svärd, troligen.

Annat var det när Thomas Jefferson 300 år senare anklagade John Adams för att ha en ”hiskelig hermafroditisk karaktär med vare sig en mans kraft och kondition, eller en kvinnas mildhet och känslighet”. Vi är osäkra på om detta citat gör saken enklare för dem som letar efter alternativ till den mansdominerade historien. Vi vet inte heller om det hela har någon relevans för debatten kring att män skall få gå på damtoan, lyckligtvis så bryr vi oss faktiskt inte ett dyft, utan tycker mest synd om kvinnorna. Inte p.g.a. historien alltså, utan på grund av risken för framfusiga skogshuggare när man pudrar näsan.

Ny vecka, nya utmaningar

Vi ses på andra sidan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *