Den svenska frihetsrörelsen

mises_shield_600
Mises och Hoppe, Hugin och Munin, samt ett spänt armborst riktat mot centralmakten.

När vi ser tillbaka på 2015 är det enkelt att fokusera på det negativa. Nyheterna har fyllts av berättelser om mänsklig tragedi och lidande, och en synnerligen inkompetent och tafatt svensk regering. Men jag upprepar mig.

Det talas om flyktingkris, en välfärdsstat i fritt fall, en överhettad bostadsmarknad, ett annalkande tredje världskrig, terrorattacker och så vidare, och så vidare.

Det är lätt att tappa hoppet. Men mitt i allt denna tragedi är det ändå värt att stanna upp och betänka följande: Att frihetsrörelsen är på stark frammarsch i Sverige.

Jag är förvisso relativt ung, men jag kan i alla fall inte erinra mig en tidpunkt då frihetsrörelsen varit starkare och större än den är just nu. En mängd nya initiativ har startats och lyckats nå en stor mängd människor, som Bubb.la och Radio Bubb.la, Statens ovänner, I fablernas land, Frihetsfaxen, Frispråkig, för att nämna några.

När vi startade LvMI Sverige i februari 2010, efter en väldigt givande resa till en Mises-konferens i Salamanca (som iaf. förändrade mitt liv, då jag mötte min blivande fru där), hyste vi inga stora förhoppningar om att vi skulle kunna nå ut till särskilt många människor. Vi kände oss relativt ensamma i Sverige, och jag kan egentligen endast erinra mig att Henrik Alexanderson var den enda värd namnet att följa i Sverige vid den tidpunkten.

Likväl kände vi ett starkt behov av att sprida frihet och sunt ekonomiskt tänkande, oavsett hur många vi hoppades nå. Vi tänkte, möjligtvis lite naivt, att om vi bara kunde nå en eller ett fåtal människor och få dem att tänka om så skulle det vara värt det.

Det var så klart värt det, men vi har nått betydligt fler än blott ett fåtal. Dryga fem år senare kan vi med facit i hand säga att vi lyckats betydligt bättre än vi någonsin hade vågat hoppas på.

Vi är nu den tankesmedja i Sverige som har flest besökare på sin hemsida. Vi har den tredje största Facebookgruppen och Twitterföljet (även fast jag aldrig fattat Twitter). Det är enbart Timbro och Tankesmedjan Tiden som ligger före oss.

Vi har den sjätte största globala Mises gruppen på Facebook, och snart ligger vi femma. Vi är nummer tre om man räknar per capita. När det kommer till aktivitet och innehåll är vi i topp även där, och det nog bara Mises.org och Mises Brasil som slår oss.

Dessutom, tack vare en synnerligen initiativrik ung herre, Daniel Sjöberg, som startade Projekt Moberg, håller den svenska allmogens frihetskamp på att återupplivas. En stor del av vår historia som på det stora hela är bortglömd. Den som kontrollerar historien, kontrollerar som sagt framtiden, och det är på tiden att våra förfäders frihetskamp blir en del av vår rörelse och vår historia. Detta är dessutom något som ligger mig personligen väldigt varmt om hjärtat, eftersom det av en slump råkade bli så att den första boken som kommer att digitaliseras, skrevs av min farfars far, Alfred Kämpe: Svenska allmogens frihetsstrider.

Det står också Mises-redaktionen nära av en annan orsak. När vi skapade vapenskölden använde vi oss av det spända armborstet som en symbol som skulle påminna oss om kämpen och hjälten Nils Dacke, som kämpade mot Gustav Vasa och centralmakten i Stockholm. Armborstet är riktat mot just centralmakten i Stockholm, dvs. norrut, och det är således en väldigt passande symbol.

Inget av detta skulle dock vara möjligt utan alla de fantastiska människor som donerar av sin fritid för att hjälpa oss att driva den svenska frihetskampen. Vi har under åren lyckats samla ihop otroligt begåvade medarbetare, och det är en tanke som värmer riktigt fint i vinternatten.

Och inget av det skulle heller vara möjligt utan alla de frihetskämpar som startar upp sin egen verksamhet där de synar och driver med statens ondskefulla inkompetens. Ondskan avskyr när man klär av och narras med den. Och givetvis skulle inget vara möjligt utan alla de som läser och kommenterar, samt följer och delar våra artiklar, alla våra medlemmar och alla de som donerat till vårt arbete.

Det är förvisso möjligt, till och med sannolikt, att det måste bli betydligt mörkare och kallare, innan det vänder.  Innan ljuset och värmen återuppstår. Men frihetens idéer är starkare i Sverige nu än de varit på många år, och vi kommer att fortsätta arbeta för att göra dem ännu starkare.

Från alla oss på LvMI Sverige, till er alla, ett stort tack för det gångna året!

10 reaktioner på ”Den svenska frihetsrörelsen”

 1. Per-Olof Persson

  Kan en dator förutsäga framtiden? Den har varit relativt duktig tidigare. Här är aktuell prognos:

  ”På global nivå, vände ekonomin ned 2015-09-30. Detta sammanfaller med vår Modell För Krigscykeln. Vi bör se ekonomin vända neråt i en brantare recession till 2016-10-28, som är nästa vändpunkt i den Ekonomiska Förtroende Modellen, följt av 2017-11-24. Vi bör se en övergripande nedåtgående trend på global skala.

  Den kritiskt politiska tidpunkten, enligt vår Pi Modell, kommer att vara 2018-11-22. Sammantaget bör den ekonomiska nedgången fortsätta, enligt vår Ekonomiska Förtroende Modell, till 2019-12-31.”

 2. Per-Olof Persson

  Mer förutsägelser:

  ”2017 är det politiska helvetesåret. Det är val i USA, Frankrike, Tyskland och i Storbritannien är det folkomröstning om EU. Kapitalet kommer att flöda till USA och stärka dollarn.

  I USA kommer 2/3 av budgetunderskottet bero på Social Security och Healthcare. Underskottet kommer att öka varje år framöver. Politikernas lösning på problemet är att höja skatterna. Politikerna kommer inte att diskutera denna kris förrän vi har ramlat över kanten. Är det då försent?

  G20-länderna kommer att spåra alla penningtransaktioner för att kunna öka sin beskattning. Det blir inga reformer förrän vi är över kanten.

  Kapitalet kommer att parkeras på bankkonton och pengarnas omsättningshastighet kommer att sjunka. För att människor inte ska kunna ”lagra” pengar utanför banksystemet och för att kunna öka beskattningen, kommer endast elektroniska pengar att tillåtas. Människor är tvungna att rapportera alla sina tillgångar utanför banksystemet, även tillgångar som guld- och silversmycken.

  Denna process börjar 2017.”

 3. Man får verkligen hoppas att Joakims positiva projektioner om frihetsrörelsen i Sverige slår in, istället för Per-Olof dystra datamodeller.
  Det finns så mycket ofritt att åtgärda i Sverige och inom EU att vi inte behöver flyktingkris och klimathot på dagordningen. Det är väl förmodligen därför frihetens motståndare sett till att få upp dessa frågor högst på dagordningen.

  1. @Mats: Det där med att vara frihetligt lagd är ju i någon mån alltid en vandring i halvmörker, och ett desperat försöka att hålla lyktan vid liv. Människan är ju lagd både åt frihet och förtryck, på något plan.

   Men visst har du rätt, nog finns det saker att göra. Den viktigaste uppgiften de kommande två decennierna är sannolikt att för vanligt folk förklara välfärdsstatens åtminstone delvisa haveri och vad det innebär, samt vägen ur det.

 4. Per-Olof Persson

  Ännu mer förutsägelser:

  ”Den statliga skuldkrisen börjar 2017. Ingen tror att staterna kommer att betala tillbaka sina skulder. Samtidigt är räntan för låg för att ge ett incitament till köp av statsobligationer.

  Räntecykeln har nått botten och endast centralbankerna kommer att köpa statsobligationer. Politikerna blir desperata och kommer att höja skatterna för att kunna betala tillbaka skulderna. Även andra åtgärder kommer att vidtas som minskar individens frihet.

  Mest illa ute är EURO-länderna och kapitalet kommer att parkeras i USA. Dollarn kommer att stiga och EURON falla. EURO-systemet kommer att på något sätt att reformeras under 2017. Riktiga reformer uppkommer först när vi är över kanten.”

 5. Per-Olof Persson

  Datorns förutsägelse om en svältkatastrof:

  ”Klimatet går i en cykel på 309 år och uppvärmningstoppen nåddes 2007. Precis som aktiemarknaden kan gå in i en ”vattenfallscykel”, kan klimatet snabbt bli kallare.

  Det är troligt att ett nytt Maunder Minimun (1645-1715) uppkommer efter 2033. Under Maunder Minimum svalt 40 % av Rysslands befolkning ihjäl. Ett kallare klimat kommer att minska skördarna framförallt på de nordliga breddgraderna. Det är troligt att en ny svältkatastrof uppkommer.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *