Debatten i SvD – hur vi går vidare

Vi förstår att det är många som otåligt väntat på att vi ska bemöta den replik vi fick på vår artikel i Svenska Dagbladet. Vår artikel var i sin tur en replik på denna artikel.

Eftersom debattreglerna i SvD är sådana att den som skrev den första debattartikeln är den som har rätt till sista ordet, så kommer vi inte att få vårt svar publicerat i SvD. Vi hade därför tänkt skriva svaret här på mises.se.

Problemet är att våra motdebattörers båda artiklar är fyllda av så mycket påståenden som vi inte håller med om, att det svar vi började skriva blev alldeles för långt.
Samtidigt ser vi detta som en fin möjlighet att i grunden förklara vad som skiljer den Österrikiska skolans syn på ekonomi från den Keynesianska modellen.

Därför har vi bestämt att göra en halvhalt under julhelgerna och ta nya tag efter årsskiftet. Tanken är att då dissekera våra motdebattörers båda artiklar, stycke för stycke och påstående för påstående. Det lutar åt att det blir en hel artikelserie där vi grundligt förklarar allt från grundläggande teori om vad pengar är, hur priser uppkommer, hur centralbankerna förstör ekonomin och den Österrikiska läran om konjunkturcykler.

För den som inte kan vänta rekommenderar vi Per Olof Samuelssons utmärkta blogginlägg.

Vi ser det som ett tecken i tiden att SvD tog in vår artikel. Efterfrågan på verklighetsekonomi och den Österrikiska skolans teorier kommer att bli allt mer efterfrågad när det går upp för allt fler att penningpolitiska eller finanspolitiska stimulanser inte löser, utan snarare förvärrar den situation vi är i.

Vi vill slutligen tacka för alla vänliga ord och uppmuntrande tillrop som kommit till oss efter att vi fick vår artikel publicerad.

5 reaktioner på ”Debatten i SvD – hur vi går vidare”

  1. Vi vill mest nyttja tillfället att ge vår syn på de vanliga keynesianska misstagen, som på ett ganska tydligt sätt proklameras i svaret till oss. Att ingen redan frälst kommer ändra sin åsikt är nog ganska givet, snarare är det väl en möjlighet att ge ytterligare alternativa resonemang till de som inte redan har bestämt sig för vad de har för avsikt att tro på.

   Det är svårt att få folk som redan utvärderat och gjort en intellektuell investeringa att ändra sig (även om det inte är omöjligt). Det är mycket lättare att övertyga någon som för tillfället är osäker och letar efter logiskt konsistenta resonemang.

   1. Mycket bra! Jag tror svd är en perfekt start för detta. Folk som röstar borgligt och är hyfsat insatta i ekonomi men som är missnöjda med borgarna efter förra mandatperioden.
    Alternativ 2 är att få ”smarta” sossar som kan resonera kring ekonomi att konvertera.

    Största problemet är att inte använda det ordet jag precis använde, svenskar gillar inte religioner /sekter:)

    Lycka till, jag försöker sprida österrikiska skolan och liberterism bland minna bekanta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *