Mises orsakade nazismen

misesEfter att Hans Palmstierna och Martin Moraeus publicerat sin replik ”Nej, det är fel att trycka mer pengar” på den tidigare artikeln ”Tryck pengar för att lösa kriserna” av Lars P Syll nationalekonom, ekonomihistoriker, professor vid Malmö högskola, Rodney Edvinsson docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet och Lars Ahnland författare, doktorand i ekonomisk historia vid Stockholms universitet så kom idag slutrepliken ”Nu krävs en expansiv finanspolitik”.

Det verkar som nationalekonomernas och professorernas argument tagit slut redan i första artikeln. Istället valde man att ta till uttryck som ”marknadsfundamentalister som inte har förstått pengars roll i en marknadsekonomi”. Det är ett intressant uttalande av personer som inte själva tycks förstå vad pengar är. Vidare menar man att den ekonomiska skola som utvecklades av Ludwig von Mises skulle bidragit till totalitära ideologier, trots att Mises själv var jude som tvingades fly för sitt liv:

Liknande tongångar fanns även i början av 1930-talet. Det bidrog till massarbetslöshet, nazism, världskrig och gaskamrar.

Replik kommer men den kommer med stor sannolikhet den inte att publiceras i SvD då de brukar använda sig av artikel-replik-slutreplik. Det är roligt ändå att SvD valde att publicera vår första replik.

Läs även Thomas Gürs reflektioner på meningsutbytet. Idag ska många vara tacksamma att de kan försörja sig i en skattefinansierad bubbla istället för att erbjuda något verkligt värde på marknaden.

15 reaktioner på ”Mises orsakade nazismen”

 1. I en av Tom Woods poddar berättar han om en person som skulle replikera på en artikel av Tom Woods där personen fick till det att Ludwig von Mises och några till var orsaken till finanskrisen 2008.

  Kul att dessa tre herrar anklagar Hans Martin för att inte komma med några empiriska data, ty de gör inte de ens själva. Varken i första artikeln eller i den andra.

  Nu fick vi även veta att den enda inflation som finns i Svea rike är stigande bostadspriset. I den bostadsrättsförening där jag bor höjer vi årsavgiften med 3 procent varje år. Det behöver vi göra för varje år får vi högre avgifter på sophämtning, vatten och avlopp, el, fjärrvärmen, försäkring, städning, redovisning och lite till. Jag tror att det ligger till på ungefär samma sätt för de flesta bostadsrättsföreningar i hela Sverige och för kommunala fastighetsbolag och även för privata hyresvärdar. Men vad vet jag; är inte nationalekonomi eller har någon fin akademisk titel.

 2. Pinsamt och låg nivå på replik tycker vi som gillar österrikare, övriga personer köper tyvärr dessa ”argument”.
  Förutom 30-tals referensen så var refersen till andra tunga ekonomer ( kan vi anta, vilka nu dom är, är av keynes skola?) det absolut sämsta argumentationsättet.
  Om ni får till en replik i svd får ni nog sänka nivån till en avarage svd-läsare och inte till mises.se läsare.

  Lycka till!

 3. Kan tillägga en fråga: blandar inte herrerna ihop orsak och verkan med deflationskriser?
  Det är väl inte så att orsaken till en finanskris är deflation utan det kan bli ett resultat av en kris då staten drar tillbaka pengar och människor blir skraja och spenderar mindre( sparar)?

  1. Ja, de blandar ihop detta – Surprise!

   För övrigt så kan man efter 5 minuter på Wikipedia (listar 5 deflations exempel vs 17 länder med hyperinflation) konkludera att det funnits få deflationsorsakade kriser (om någon) och man kan kasta ut ”Samtliga större internationella affärstidningar…, liksom ett flertal tunga ekonomer, myndigheter och finansiella aktörer” – om man nu inte redan gjort det dvs.

   En fråga som ofta glöms är vems kris? Staten eller folkets, t.ex. är ett sjunkande oljepris en kris eller välsignelse?

 4. ”Det skulle dämpa prisuppgången på bostäder och därmed [dämpa] hushållens skuldsättning”. Med den kausaliteten så skulle en prisnedgång orsaka en nedgång i skuldsättning och så kan vi alla förspråka att lösningen på hushållens skuldsättning är en bostadspriskrasch….

 5. Det är en väldig och kanske ensidig fokusering på priserna på bostadsmarknaden. Om det är billigare att köpa en bostadsrätt eller hus för 3 miljoner än att bo i motsvarande storlek i en hyresrätt, då är priserna fortfarande inte höga. Det avgörande är mer hur stor del bostadskostnaden utgör av ett hushålls inkomster. Det viktigaste är nog hur stor marginal det finns i hushållen för ökade kostnader på bostaden. Kort. Hur stor ränta tål hushållen?

  1. Det blir ju dock lite vridet om kostnaden för bostadsrätten är beroende av en ränta på 0.5%..
   Visst, priserna är just då inte höga, men dom är artificiellt höga sett till investeringen..

   1. Räknar man med att klara högre räntor så kommer priset man är villig att betala bli därefter. Måste du ha en bostad på grund av ditt jobb (att flytta från en stad till en annan) är det inte en investering det handlar om. De flesta köper inte bostad som en investering utan för att han någon stans att bo eller höja värdet på sin livskvalité såsom att flytta från en lägenhet till en villa. Investering är mer något som politiker vill kalla det för då kan man beskatta det. Äckliga människor som vill göra det dyrt för människor att bo och extra äckligt när man gör det svårare för mindre bemedlade människor att få höja sin livskvalité eller dröm.

    Priserna är höga för de som tro att räntan kommer att vara låg i all evighet.

 6. På tal om nationalsocialism. Sveriges nu enda nationalsocialistiska organisation och numera också parti, Nordiska Motståndsrörelsen ger nu ut sitt partiprogram.

  Här är deras punktprogram: https://www.nordfront.se/var-politik.smr

  Varje dag fram tills jul, så släpper de för varje punkt en längre förklaring. Det är väl ingen nyhet vad de tycker kring ras, invandring osv, men tyckte det kunde vara intressant att höra er syn på deras ekonomiska politik.

  Exempelvis detta, under punkt 3, läs om ”Självförsörjande stat”, ”Förstatliga den monetära infrastrukturen” och ”Avskaffa räntan”: https://www.nordfront.se/var-vag-punkt-3.smr

  Vore intressant att läsa eran analys av deras ekonomiska politik, och hur ni tror att samhället skulle se ut om de fick genomföra sin ekonomiska politik.

  Mvh Per

  1. Vid självförsörjande stat så är dom väl inte helt ute och cyklar, det samma om att förstatliga den monetära infrastrukturen.
   Dock så har det aldrig hänt att en stat lyckats sköta ett monopol på att trycka pengar, vilket dom tydligen inser då dom pratar om att ha olika variabler som ska styra hur mycket pengar som skapas, men varför då inte göra det lätt för sig och låta guld/silver vara pengar?

   Att avskaffa räntan har man ju hört lite här och var, och sett till dagens system så är det lätt att se varför folk ser ränta som boven i dramat, men med ett sunt monetärt system så blir även räntan mer realistisk..
   Att straffa den som sparar med en avgift och förbjuda avkastning genom ränta, hur skulle det funka?

   Med en mer realistisk marknadsränta och utan inflation som det normala, så borde saker balansera sig själv till något mer hållbart och miljövänligt.

   1. Nu var jag korkad att inte kolla länkar som gavs lite bättre. De har en idé om självförsörjande med det fallerar direkt i beskrivningen av den. Nästan allt som tillverkas i vilket land som helst är beroende av material från andra länder. Vi skulle kunna producera mat i Sverige till 7 miljoner invånare. Men vi skulle inte kunna ta hand om maten om vi inte får material från andra länder att ta hand om maten i form av de verktyg som behövs.

    För att förstå detta kan vem av er som helst fundera lite på vad som skulle krävas bara för att tillverka en simpel sak som en blyertspenna. Vilka råvaror behövs? Vilken teknologi behövs? Vilka kunskaper behövs? Ta sedan en lite mer avancerad sak som en traktor och gå vidare med en dator. Finns ens alla råvaror inom Nordens gränser som behövs för att tillverka toapapper?

    Möjligen kan vi få ett självförsörjande som bygger på att Norden ska klara sig i ett x antal år vid en stor kris. Men det innebär att vi får göra avkall på väldigt mycket och att vi har byggt upp omfattande lager med sådant som vi behöver vad.

    ”De som håller betydande kapital från cirkulation ska betala en avgift till staten.” Det här är ett fundamentalt missförstånd om vad kapital är för något. Lyssna på senaste Radio Mises ”71 – Per Bylund och ekonomer som saknar kapitalteori” (http://www.mises.se/2015/12/16/71-per-bylund-och-ekonomer-som-saknar-kapitalteori/). Låt oss definiera kapital som pengar eftersom det förmodligen där det som Nordiska Motståndsrörelsen avser.

    Förslaget innebär att det inte kan existera något privat ägande. I och med det tar man bort det grundläggande incitamentet för att det ens ska kunna existera något privat ägande. Att ens definiera ”betydande kapital” är direkt löjligt eftersom det är relativt till vad kapital behövs till”. Om jag äger en fabrik och håller betydande kapital som en försäkring för eventuell skada som min fabrik genom olycka kan åstadkomma ska detta kapital då urholkas? Hur blir det när flera personer tillsammans undanhåller ett betydligt kapital!? Alla som spara för att ha en slant när de blir gamla? Det brukar bli ett betydligt större kapital än vad några asyl-boende-baroner håller undan.

    Dessutom är det inte så att kapital i sig skapar produktion. Produktion skapas först i huvudet på en människa eller flera och därefter behövs kapital. Med andra ord behöver det finnas kapital när idén skapas. Om kapitalet bara kastas ut kommer det bara att försvinna och när sedan produktionsidén kommer finns det inget kapital.

  2. Det går inte att ha en tanke om självförsörjande i deras program eftersom de inte definierar vad de menar med det.

   Deras ekonomiska politik är prövad flera gånger om och leder till brist på varor och sjunkande välstånd. Färskaste exemplet är Venezuela.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *