70: Stad mot land

Städer är både naturliga och onaturliga. Människor har alltid samlats på marknader för att handla. Men även statsmakten föredrar geografisk centralisering av människor eftersom det är lättare att styra och beskatta dem på mindre ytor. De styrande har därför alltid varit intresserade av att anlägga städer och ge dem särskilda privilegier, inte minst handelsmonopol. Vilka var Sveriges första städer, hur fick Stockholm sina tullar, vilka konflikter råder mellan land och stad idag?

10 reaktioner på ”70: Stad mot land”

 1. Jag ni skicka ngn referens till det fall där exportkreditnämnden lånat ut 6 miljarder? Ännu bättre vart man hittar fler liknande ekn-historier. Jag har jobbat på ett stort exportföretag i 15 år men skall precis byta till ett konsultbolag på 100 personer. Möjligtvis starta eget ngn gång i framtiden.
  Dessa historier är guld värda för att besvara frågan hur det går att hålla på som det företag jag själv jobbat på. Men man skulle vilja veta mer om detta sällan pratade område.

 2. Mycket trevligt avsnitt!
  Jag tycker dock ni inte behöver vara rädda att ge andra frihetliga poddar kredd. Jag tycker det är skitbra att ni rekommenderar andra poddar såsom radio bonde etc.
  Om man lyssnar på amerikanska diton så gör dom det hela tiden, det ger ett breddare perspektiv. Alla libertarianer tycker inte lika om allt:)

 3. Hej och tack för en bra podd. Jag kan bekräfta att arkeolog är ett intressant arbete. Ni talade om Nya Lödöse – här kan ni följa de arkeologiska undersökningarna som genomförts de senaste åren och som fortfarande pågår:

  http://stadennyalodose.se/

  1. @Johan: Fantastiskt, vi har alltså minst en arkeolog bland våra lyssnare? Jag kan inte riktigt förklara varför det värmer om hjärtat, men det gör det.

   Tack för informationen! Inte alls omöjligt att vi återkommer till ämnet i framtiden.

   // Hans

   1. Roligt att man kan göra någon glad. 🙂

    Jag tror dessvärre att jag är ganska ensam i mitt gebit att lyssna på er utmärkta podd. Folk i min bransch tenderar att luta något åt vänster för att uttrycka det milt.

    God jul och hoppas ni aldrig slutar podda! Det är så skönt att lyssna till lite sunt förnuft emellanåt.

    /Johan

 4. Hej, Adam av Bremen skriver att ”Birka är Götarnas stad”, plats stämmer relativt väl med hans beskrivning.
  Götarna var enl Romerska källor goda handelsmän och arkeologin stämmer med detta ,
  Birkas avtryck är internationell medans närliggande Helgö är mer Svenskt s a s.

  Olofs myntning är möjligen en kristen mission, hans Danska halvbror /plast bror Knut myntade samtidigt i Sigtuna.. Se tex Jan Arvid Hellström: Vägar till Sveriges kristnande.
  Olofs centra var troligen Kinneulle, kyrkan där skänte han till – Staven och Stolen..

  Personligen uppfattar jag det som att Norra Mälaren har haft egen kung till mitten på 1200talet. Snorres beskrivning av den kungen ger lokalt intryck och i VG lagens Eriksgata s a s nämns bara Götalandskapen.

  H
  Per

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *