Låt oss tala frispråk!

Idag öppnade jag ett spännande brev med handskriven adress. I det låg det en kylskåpsmagnet som berättade vad det heter när man betalar så mycket skatt att man tappar hakan. Det heter att man gapskattar. Självklart heter det så! I kuvertet låg det även en liten handskriven lapp med ett tack till mig. Så här fint blev det det på kylskåpet:

Tack för att du stödjer Frispråkig
Tack Peter för tips och stöd! Jag hoppas att du en vacker dag slipper gapskatta och i stället kan gapskratta åt att staten aldrig kan få del av frukten av ditt arbete. TACK /Daniel

Magneten fick jag från Daniel som driver facebooksidan Frispråkig. Så glad blev han för att jag tipsat om ett ord. Jag minns inte längre vad det var för ord, jag tror jag tipsat om flera. Frispråkig bygger upp ett helt ordförråd som vi kan använda för att benämna saker vid dess rätta namn och samtidigt håna staten.

Jag hänger en hel del på den sidan. Den må ha det där lättsamt humoristiska anslaget, och jag skrattar ofta och gott åt orden. Men det är en väldigt viktig funktion den fyller. Dels i just det där att vi får skratta åt statens påhitt. Inget förminskar tyranner så mycket som att undersåtarna skrattar åt dem. Ni har väl inte missat Anonymous kampanj där de sprider bilder på krigare och ledare för ISIS/Daesh där de bytt ut deras huvuden mot badankor? Härligt kul. Hans Palmstierna påminde mig om en gång i historien där taktiken lyckats fullt ut. Det var någon som infiltrerade Ku Klux Klan och hånade sönder hela organisationen. Eller nåt. Hans kanske kan komplettera med berättelsen i kommentarsfältet.

Minst lika värdefullt är bidraget med ord anpassade för att beskriva fenomen, nya som gamla, där överheten lyckats med sina nyspråkskampanjer för att dölja vad det är som verkligen sker. Kampen om framtiden är i mycket en kamp om språket.

Skickar här med lite fler bilder på kylskåpsmagneten så att ni har lite att välja på när ni hjälper till med att locka människor till sidan Frispråkig.

Gapskatta: betala så mycket skatt att man tappar hakan

Kylskåpsmagnet: Gapskatta betyder att man betalar så mycket skatt att man tappar hackan

För övrigt går min gapskattegräns när jag tvingas betala mer än noll kronor kronor i skatt. Var går din?

1 reaktion på ”Låt oss tala frispråk!”

  1. Stetson Kennedy hette mannen som infiltrerade KKK (dock inte helt själv). Man lät sedan stålmannen göra upp med KKK i serieform, bl.a.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Stetson_Kennedy

    http://dangerousminds.net/comments/how_superman_singlehandedly_thwarted_the_ku_klux_klan

    En viktig del av KKK-rörelsen var tydligen ritualer, hemliga handskakningar, kodord, etc. När dessa avslöjades för allmänheten på mer eller mindre humoristiska sätt så var det tydligen inte fullt lika häftigt att vara med i KKK. Delar av historien har förvisso ifrågasatts, som det mesta annat som har hänt de senaste 100 åren. Men faktum kvarstår att troll inte riktigt tål dagsljus.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *