69: Från grannsamverkan till miliser – Olle Fjordgren

Våldsmonopolet har tappat greppet. Statens ände av det mytiska sociala kontraktet blir allt mer utspädd. När skydd inte längre erbjuds måste man ta ansvar själv. Olle Fjordgren, säkerhetsrådgivare, grannsamverkanssamordnare, diamantjägare och internationell äventyrare presenterar den nakna sanningen om monopolets skrämmande svaga tillstånd. Han förklarar också skillnaderna längs den glidande skalan från grannsamverkan via medborgargarde till milis och hur man går till väga för att organisera sig.

Olles email: olle (snabela) fjordgren.se

12 reaktioner på ”69: Från grannsamverkan till miliser – Olle Fjordgren”

 1. Ett avsnitt helt i min smak, tom jag fick jobbiga dissonanstankar.
  Men dessa är bra för ”ångesten” gör att jag agerar.
  Angående burkmat att ha hemma, vad håller längst/ är ätbart?

 2. Riktigt bra om realiteterna i samhället av idag. Att säkra sitt hem borde vara av hög prioritet för alla med den minsta förståndsförmåga. Att inte vilja ge bort sina egendomar kräver att man försvarar den. För de som inte ser realiteten i detta är hoppet ute, helt.

  Bra att klarspråk talas.

 3. Ni fortsätter att leverera. Mycket bra avsnitt. Jag tycker ni missade att följa upp när Olle säger att han inte är orolig för terrorism i Sverige utan snarare mer för interna oroligheter och motsättningar. En utvikning av varför han tror detta hade jag gärna tagit del av då jag inte alls har hans erfarenhet av andra kulturer. Själv ser jag stor risk för både och. Om Islamisterna vill skaka om västvärlden så mycket som möjligt, skapa riktigt långvariga trauman, göra något riktigt stort och avskyvärt. Vilket land skulle vara mer lämpligt än Sverige? Jag har lite svårt att tro att de missar chansen om de är i närheten av vad de utger sig för att vara. Skulle vara tacksam för kommentar på detta.

 4. @Johan
  Riktiga vapen? Jägarexamen är i klass med körkort och guldmärke i pistolskytte kräver lite träning men är väl inte jättesvårt för de flesta Handlar om ett halvår. Lite ambition och ett halvår går allt för fort. Kan rekommendera jägarexamen. Det är en riktigt bra utbildning på många sätt. Bra för allmänbildningen.

 5. Vid göteborgskravallerna sköt polisen en person.

  I USA har polisen haft ihjäl lite mer än 600 personer med taser.

 6. @Johan och @Joe en hammare kostar heller inte många kronor som Olle påpekade, eller ett brännbollsrack eller kanske en Mora 2000. När någon kommit så långt som till din dörr är en pepparspray det sista jag skulle spruta i dörröppningen.

  Ett annat förslag är faktiskt att ha en hund eller två av det argare slaget, larm går att störas ut men en hund som inte är enkom en leksak håller dina ägor under kontroll de timmarna du själv inte kan.

  Om det gäller att hålla någon eller några borta, så är dagens tävlingspilbågar också licensfria, och utrustade med jaktspetsar minst lika effektiva.

 7. Jag är lite fascinerad över att Olle har så dålig koll på knivlagen. Det finns ingen regel som säger att 6cm bladlängd är någon slags gräns för vad du får ha på dig ute. Du får inte ha något som betraktas som kniv eller farligt föremål på allmän plats alls, om du inte kan motivera det med arbete eller sådär.

 8. Tack för ett bra avsnitt, mycket intressant.

  Jag vet inte exakt hur hur relevant det här klippet är men kom att tänka på det när jag lyssnade på avsnittet. Det är en före detta amerikansk polis som går igenom en undersökning som innefattade ett stort antal erfarna poliser. Och där han konstaterar från undersökningen och från våldsbrottsstatistik att poliser ej kan skydda medborgarna från våld. I nästan alla fallen av utryckningar så handlar det för polisen om att samla bevis och utreda vad som hände, snarare än att ingripa för att skydda människor. Våldsbrott sker för snabbt och oavsett vad så kommer det ta lång tid för polisen att ta sig till platsen.
  https://www.youtube.com/watch?v=AwVHS3iBlxE

 9. Här är ett bra tips om ni vill känna er säkra i ert hus och slippa inbrott. Ytterst liten investeringskostnad. Ytterst lite engagemang som ett medborgargarde eller liknande skulle kräva från er sida.

  Införskaffa Pakistans flagga och En ISIS-flagga. Häng upp dessa på ert hus. Nu kommer ni förmodligen att få polis som spanar på ert hus dygnet runt. Kan ni känna er tryggare?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *