65: Bank- och finanssystemet med Stellan Abrahamsson

Riskkonsult Stellan Abrahamsson, tidigare tjänsteman på Finansinspektionen, gästar RM. Han ger en blick inifrån och reder ut begreppen. Så fungerar kreditexpansion i banksystemet. Vem gynnas av inflation. Hur ser bankernas skräckscenarium ut?

20 reaktioner på ”65: Bank- och finanssystemet med Stellan Abrahamsson”

 1. Bästa progammet på länge, mycket bra!
  Trevligt med gäster som är balanserade och pålästa.
  Plus också att Klaus fick föra programmet, kanske ni ska fortsätta med?

 2. Bra avsnitt! Intressant ämne, även om det stundtals känns som att det börjar gå mig över huvudet. Ska nog ta och lyssna en gång till när jag får tid.

   1. Ah ok, ironi funkar inte på internet om man inte är övertydlig. Sen var det ju inte ditt skämt utan Klaus. Men hur går köper man kommunobligationer? Jag är grön på pappersmarknanden

   2. @Joe

    För att köpa obligationer får du vända dig till en mäklare på samma sätt som du köper aktier. Du kan vända dig till en bank. Jag vet inte om Nordnet.se och Avanza.se mäklar kommunobligationer, men du kan alltid mejla dem och fråga.

    Angående min lilla ironi så valde jag de tre kommuner som förmodligen har sämst ekonomi av alla kommuner i Sverige. Malmö har sämre ekonomi än Grekland. Södertälje finansierar 1/3-del av sina intäkter med bidrag från staten. Hur det ligger till med Botkyrka vet jag inte riktigt, men den kommunen är flitigt nämnd när det talas om höga kostnader för invandring. De lyckades sälja några hyreshus för något år sedan så de fick en tillfälligt bra ekonomi och rankades högt. Men fastighetsförsäljningen skedde för att kommunen skulle gå totalt i konkurs om de skulle behöva reparera husen själva. De lade aldrig undan pengar för underhåll utan tog vinsten i fastighetsbolaget och stoppade i hål som fanns på andra håll i kommunens budget.

    Med andra ord: Köp för guds skull aldrig kommunobligationer i Malmö, Södertälje eller Botkyrka.

 3. Tycker fortfarande det är svårt att förstå skillnad mellan kapital, reserver, exakt när pengar skapas osv. Tror jag aldrig kommer att förstå..

  1. Hah, instämmer. Framförallt känns det som att man har dålig insyn, och bara får gå på andras ord på hur systemet är.

   1. Hej, ekonomi och skapande av pengar är inte lätt. Det krävs några år läsande och testande för att komma nån vart men såhär har jag förstått det:
    Kapital = tillgång – skuld
    reserv = Pengar
    likviditet = Pengar och tillgångar som enkelt går att sälja (te.x. statsobligationer ) och därmed erhålla pengar

    Pengar skapas då ett lån tas, både bankens tillgångssida (skuldebrevet) och skuldsida(krediten) växer lika mycket ( se den ”avancerade” formeln över). Inget nytt kapital skapas alltså i denna process.
    Här förstod jag inte Stellans kommentar om att den enskilda banken inte ser det som att de skapar pengar…

    Endel personer hävdar att då pengarna skapas så skapas inte pengarna för räntan och därmed kommer vi ha brist på pengar i ekonomin. För att täcka detta så måste ny kreditgivning ges ut och så blir det en tråkig spiral. Här finns det möjlighet att spinna vidare på konspiration att vi blir skuldslavar åt eliten.

    Endel personer hävdar att pengar som skapas inte är pengar utan skuld på pengar.
    Det vi då betalar med är skulder som alla har en räntekostnad bunden till sig.

    Jag låter det vara osagt vad som stämmer i dessa två teorier, då jag inte vet.

   1. Jättebra program! Intressant att få kopplingen mellan österrikisk teori och verklighetens bankverksamhet. Hoppas Stellan besöker er igen.

    @Joe, angående att bankerna inte ser det som att de skapar pengar. Banken ser det bara som att de lånar ut pengar som de lånar in, men som jag har förstått det är den springande punkten att både den som lånar ut och den som lånar pengarna kan disponera dem utan begränsning då båda har fri dragningsrätt på sina konton (åtminstone uppfattar de det så). Alltså har penningmängden dubblerats i det fallet.

    För ett riktigt lån hade den som lånat ut pengarna inte haft tillgång till pengarna förrän lånets löptid gått ut. Endast den som lånat pengarna har därmed dispositionsrätt på dem under lånets löptid och penningmängden har därmed inte ändrats. Klaus, Hans och Stellan får gärna reda ut det där mer och bättre vid tillfälle.

  1. 60 stycken!
   Antar att samtliga har ungefär samma bakgrund.
   Då är det inte konstigt om cirkelresonemangen frodas och växer okontrollerat.

 4. 27:20 Inflation och hur man redovisar räntor och KPI. Hur man biter sig i räntesvansen?
  29:50 Metod-matt, KPI
  27:40 KPI-F och boendekostnader
  29:00 Deflation enligt KPI
  29:50 Metodförändringar tryckt ned KPI, löntagare och pensionärer fatt det sämre, staten har intresse av lagt KPI-matt
  30:00 Alla som beror av staten fått det sämre
  31:10 Vi kan resa och vi har mobiltelefoner, men… Pa 70-talet kunde en familj med en förvärvsarbetande klara liv och familj. Inte längre. Smygande inflation!
  32:40 Pensioner! 33:40 Kattmat i pensionärspriser?
  33:50 Mat-bostäder-sjukvard-utbildning stigit, möbler-resor-telekommunikation-sjunkit. Kan man verkligen ha dem i samma mått?

  Ska lyssna vidare sen. 😉

 5. Otroligt bra program. Är mycket tacksam över ert arbete. Vad gäller er insats så kompletterar ni varandra perfekt. Trumpen, torr, gammal gubbe och ung, kvick man. Kan inte bli bättre. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *