61: Minusräntor och minuspolitik

Även Edra Ödmjuka Poddpladdrare D. G. ger sig i kast med att kommentera de rådande migrationsströmmarna, avhandlar de skeva konsekvenserna av välfärdspolitik, filosoferar kring det moraliska i självförsvarsröstande och slutligen diskuterar vad negativa räntor är för typ av ekonomisk perversion.

4 reaktioner på ”61: Minusräntor och minuspolitik”

 1. Hej!

  Har för mig att ni i något avsnitt nämnde att prisregleringar orsakar varubrist (typ ”staten bestämmer att en liter mjölk som minst får kosta 10 kr” eller whatever). Att det funderar på det sättet vad gäller t.ex priset på arbete (minimilön) förstår jag. Men hur appliceras logiken på t.ex konsumtionsvaror?

  1. Blir typ samma sak.. Säg att staten bestämmer att 1 liter mjölk ska kosta 10kr, men den kostar bara i snitt 5kr att producera för en storbonde, det blir då en super affär att producera mjölk! Så väldigt många kommer börja med det, vilket leder till att det snart finns för mycker mjölk och eftersom alla bönder lägger allt på att producera mjölk så använder dom åkrarna till att låta kor gå på bete ist för att så tex vete på dom, vilket leder till att vi snart har väldigt mycket mjölk som ingen vill ha, men ist en brist på vete..

   Allternativt om det kostar 11kr att producera 1liter, men staten bestämmer den ska kosta 10kr bara för att dom fattiga ska ha råd, då kommer alla mjölkbönder lägga ner då dom inte har råd att hålla på.

  1. Det är mer eller mindre prövat ett otaliga gånger. Inte direkt som utbetalningar utan på en mängd andra sätt vars avsikt är att få folk att konsumera. Det har aldrig fungerat och bara försämrat situation.

   Det är häpnadsväckande att två nationalekonomer vill förlöjliga sig själva på detta sätt. Om de inte inser det, då finns det ingen hjälp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *