Andra bullar

Martin Moraeus skriver ofta och bra på sin blogg, Bonde på riktigt. Ibland skriver han extra bra om något extra angeläget. Detta är ett sådant tillfälle.

Om man, som Henrik Schyffert, beskriver samhället som ett nollsummespel, där någon måste förlora för att någon annan skall vinna, då öppnar man portarna till helvetet. Det är ur detta kärl rasismen hämtar sitt bränsle. Enligt den världsbilden är välstånd (eller nödtorft för den delen) en kaka av en statisk storlek. Ju fler människor vi blir desto mindre del av kakan finns det åt var och en. Denna tanke aktiverar primitiva mänskliga reflexer om att vi måste bevaka varandra och se till så att andra inte roffar åt sig. Detta är en dignande buffé för psykopater eftersom de har talang att både skapa och leva på konflikter mellan andra.

Beskrivningen är dock helt upp åt väggarna fel. Samvaron under arbetsdelning är inte ett nollsummespel. Två människor som gör ett utbyte på marknaden gör det för att de båda tjänar på det. Annars skulle det inte bli en affär. När utbytet skett har kakan vuxit. Det är lätt att inse att det måste förhålla sig så här, med en kaka som växer, om man betänker hur stor den där kakan måste vara för att förse miljarder med människor med välstånd, när kakan för bara 150 år sedan knappt kunde förse långt, långt färre människor med livets nödtorft.

Den beskrivningen av verkligheten är inte lika intressant för de som vill leva på andra. Den ger inte utrymme för politik.

Kan man alltså äta kakan och ha den kvar? Nej, självklart inte. Det krävs att det finns medmänniskor som sparar och investerar och som effektiviserar samarbetet för att det skall fortsätta finnas ömsesidigt belönande utbyten att göra. Dessa kallas kapitalister och även om dessa handlar Martins viktiga inlägg. Läs och sprid!

backaschyffert

3 reaktioner på ”Andra bullar”

 1. fast i verkliga livet så tar asylsökaren 15 bullar och arbetsgivaren 5
  så får den skattebetalande arbetaren betala för alla

  1. @ Nisse

   Och vem gav inte arbetaren hans lön om kapitalisten och hur fick kapitalisten sina pengar om inte genom att exportera varor till ”utlänningar”?

 2. Håller med Nisse… Vad är detta för trams.. Trodde libertarianer ivrade om att framstå som nyktra och sansade… Vad är grejen ska man vara emot välfärd men för välfärdens bieffekter?

  Ang att facket skulle emotsättas sig invandrad arbetskraft vet jag ingenting om men är rätt säker på att många små och mellanstora företag gör det av trivselskäl och för att det är praktiskt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *