Mises University är live

MisesU_750x516_0Årets högtid är nu! Varje år vid den här tiden anordnas det veckolånga Mises University på det amerikanska Misesinstitutet i Auburn, Alabama. Det är i det närmaste en orgie i österrikisk ekonomi, världens största organiserade händelse i den österrikiska traditionen. Även om Mises University främst är för universitetsstudenter så finns det något alla åldrar och oavsett om du är nybörjare eller geront. Faktum är att man lär sig något varje gång.

De senaste åren har Mises University blivit oerhört populärt, så till den grad att det kan vara svårt att bli antagen. Antalet platser är nämligen begränsat till runt 250 för att det ska vara möjligt att umgås med föreläsare och institutfolk.

Om du läser detta så är du säkert inte på plats i Auburn. Men fundera på att söka till nästa år – det finns massor av stipendier för den som söker i tid, som täcker boende, mat och allt vad ”universitetet” har att erbjuda. Resan får man dock stå för själv.

Man kan förstås följa föreläsningarna live streamat online. Gå till www.mises.org/live .

6 reaktioner på ”Mises University är live”

 1. Luna R. Storm

  Tack för påminnelsen. Ska se om jag har tid att kolla någon av live-stömmarna. Gör gärna fler påminnelser om liknande events i framtiden!

 2. Låt se om jag har förstått den rådande makroekonomiska teorin:

  Högre priser är alltid bättre, oavsett på vad. Ju högre desto bättre. Bara höga löner är ett problem, eftersom det innebär att de som skapar välståndet får ta del av det. Det är därför staten bör ha en fiatvaluta som den kan inflatera bort alla löner och pensioner med. Dessutom förstör inflationen sparande, och det är viktigt för det andra huvudmålet med ekonomisk politik, vilket är att maximera all ”ekonomisk aktivitet”. Med aktivitet avses transaktioner som bokförs av statens byråkrater, d.v.s. beskattad aktivitet. Det spelar ingen roll vad som görs, vad som tillverkas eller ifall det tillverkade sedan har någon användning, det är bara den bokförda mängden aktivitet som har betydelse, och den ska alltid maximeras. Det är därför krig är det bästa som kan hända en ekonomi. Andra världskriget var en gyllene epok av hög ekonomisk tillväxt därför att hemmafruarna tvingades tillverka vapen i fabriker 12 timmar om dagen alla dagar istället för att ägna sig åt icke-bokförd icke-beskattade (och därmed icke-ekonomiska) sysslor i hemmet. Sparande är slöseri och skuld är en värdefull tillgång som ökar både priser och aktivitet.

  Har jag missat något?

  1. Nej, det sammanfattar nog keynesianismen rätt väl. Möjligen skulle de lägga lite mer fokus på sysselsättning (inte bara ekonomisk aktivitet) som ett mått på ekonomiskt välstånd. För ju mer vi jobbar för samma produktion, desto bättre är det naturligtvis. Fråga vem som helst på SvD Näringsliv eller Riksbanken eller i Riksdagen.

 3. Jag har skämtat om att staten lätt kan förhindra att bostadsbubblan brister, genom att helt enkelt förbjuda folk att sälja sin bostad till lägre pris än inköpspriset. Men det är just den typen av åtgärder som Kina nu vidtar för att hålla uppe aktiepriserna, folk förbjuds helt enkelt sälja sina aktier!

  Jag har också gjort mig lustig över de som pratar om ”insättningsgarantin” på €50000 som om den skulle vara något annat än en bluff som går upp i rök så fort den behövs. Cypern införde en skatt på uttags om effektivt sänke ”garantin”. Och grekerna har visserligen €50000 garanterade på sina bankkonton, men de får bara ta ut €60 om dagen.

  Undrar om det finns tillräckligt många lättlurade människor i Sverige och andra för att förtroendet för bankväsendet och den ekonomiska politiken inte ska kollapsa fullständigt nu?

 4. Ett överraskande stycke insiktsfullhet av ett par Swedbank-toppar i DN idag:
  http://www.dn.se/debatt/utoka-do-for-att-stoppa-nedisningen-i-ekonomin/
  >>
  ”Farorna med låga och negativa räntor under en längre tid är betydande. På kort sikt ökar risktagande och spekulation. Bostadspriser drivs upp och därmed hushållens skuldsättning. Kommande ränteuppgångar kommer att pressa bostadspriserna och kostnaderna hamnar tveklöst på hushållen och det riskerar både att dämpa konsumtionen och därmed tillväxten. En ökande mängd pengar i ekonomin och låg avkastning på förhållandevis trygga placeringar riskerar dessutom att trissa upp priserna på riskfyllda tillgångar till bubbelnivåer. Även de strukturella effekterna på svensk ekonomin på längre sikt är negativa. Låga räntor innebär att det blir svårt att skilja på bra och dåliga investeringar. Näringslivet kan investera i projekt med hög risk och låg avkastning, eller helt avstå från investeringar. Det betyder att produktivitetsutvecklingen stannar av och tillväxten urholkas. Låga räntor, som på kort sikt stärker konjunkturen och inflationsutvecklingen, kan alltså leda till stigande obalanser och uppblåsta bubblor, och ge en tilltagande avkylning i svensk ekonomi.”
  <<

  I övrigt är texten tramsig och menar, trots stycket ovan, att de låga räntekostnaderna för staten är ett utmärkt läge för staten att investera. De påstår att det vore lönsamt. Åsså förstås sjuka önskedrömmar om att problemet ska bli lösningen, att tjuven ska återlämna det stulna, att politikerna som orsakat krisen kan lösa den. Så komplett verklighetsfrämmande är dessa båda tomtar att de trodde att det enda som våra godhjärtade och kapabla politiker behövde, var den här berättelsen om hur bra allting blir om de bara lånar och bygger "infrastruktur".

  Varför satsar inte alla företagare på att bygga infrastruktur? Alla nationalekonomer säger ju att det alltid är en lönsam investering oavsett. Såna detaljer som vart vägarna leder eller om kablarna räcker ända fram eller om det finns någon flod under bron spelar ju ingen roll. Bygg förorter i inre Norrland, förre statsministern har ju flugit och sett att det finns en massa ledig bostadsplats där (innan kanske han trodde att Stockholm var hela Sverige?)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *