Vet grekerna vad de röstar om?

TsiprasGrekland står – vi har sagt det tidigare – vid vägs ände. En folkomröstning äger rum under morgondagen i vilken regeringen uppmanar sina medborgare att rösta nej till EU-gruppens förslag om utökade nödkrediter – utan att egentligen upplysa om konsekvenserna. Vad är det som står på spel?

Om det inte blir någon uppgörelse kan statsapparaten inte refinansiera sina åtaganden. Kapitalflykten och den senaste tidens bankrusning permanenteras då och blir omöjlig att avvärja. Detta är en situation som logiskt leder till ett utträde ur euron för att undvika banksystemets sönderfall och introducera möjligheten att betala kontohavarna i devalverade drahma.

En del kommentatorer verkar fästa vikt vid att det f.n. inte finns några legala former för att kasta ut ett land ur valutasamarbetet. Men detta resonemang är ett tämligen ointressant stickspår. Frågan är inte om långivarna kommer att kasta ut Grekland ur euron, utan om Grekland kommer att lämna av egen kraft för att kunna fortsätta med att bedriva stora offentliga underskott och finansiera dessa genom inflation. Det är också det som Syriza implicit söker legitimitet för genom folkomröstningen, även om detta inte kommer att stå på röstsedlarna.

Inget land har dock tidigare lämnat euron och det kan ta månader av turbulens innan en övergång i praktiken kan fullbordas. Vilka åtgärder kommer regeringen att vidta under tiden? Syriza gick till val på att motverka budgetsaneringar och verkar t.o.m. vara villiga att offra euron för detta syfte. När pengarna tar slut blir risken då överhängande för omfattande förstatliganden och försäljningar av tillgångar för att vinna tid och kunna betala ut exempelvis pensioner och löner till offentliganställda arbetare.

Efter övergången till ny valuta väntar dessutom hög inflation ovanpå alla andra problem. Hög inflation besvaras normalt av prisregleringar, vilket i längden leder till knapphet på de varor som omfattas av prisregleringen – ingalunda goda nyheter för genomsnittsgreken. Alternativen för massorna utkristalliserar sig då som att antingen överväga att lämna landet eller vända sig till de svarta eller grå marknaderna för sitt uppehälle. Ett läge där de stora massorna ställs inför att antingen svälta, gå i exil eller bli kriminella väcker snarare associationer till forna Sovjetunionen än till ett EU-land under 2000-talet.

Är detta verkligen vad Grekerna tror sig ha blivit uppmanade till att välja genom att rösta ”nej” i folkomröstningen imorgon? Även den mest EU-fientliga kritikern lär medge att det politiska självbestämmande som ett eventuellt euroutträde innebär – med andra ord, friheten att devalvera utan att adressera ekonomins underliggande obalanser – i detta fall kommer att vara dyrköpt.

Det enda vagt hoppfulla i den nuvarande utvecklingen kan vara att myten om euron som ett irreversibelt projekt som ingen får lämna till sist kan överges och åter ersättas med principen om regeringars självständiga ansvar för sina respektive offentliga finanser. En valutaunion där relativt starka ekonomier tvingas subventionera ekonomiskt och moraliskt bankrutta regimer är under alla omständigheter ett hasardspel för vilket trovärdigheten sakta men säkert eroderar.

12 reaktioner på ”Vet grekerna vad de röstar om?”

 1. Greklands alla makroekonomer vet vad de röstar på. De vill förstöra alla eurosedlar. Vill du förstöra alla dina besparingar och all din handy-cash, då röstar ju JA. Professorn som utser nobelprisvinnare har kommit fram till att det är bäst för dig om du förstör dina egna pengar. Hen hoppas att du är korkad nog att tro att hen har rätt, och väntar på katastrofen som inträffar ifall du lyder hens befallning. ”Hen” har f.ö. aldrig i sitt liv tjänat en krona utan skattestatsvåld.

 2. Utländska politiker kommer i efterhand att bestämma vad konsekvensen av grekernas folkomröstningsresultat var. Först då specificeras valalternativen. Som Newcombs paradox. Omröstningar kan aldrig bli bättre än så, det enda fenomenet som kan fatta beslut är individen. Kollektivet kan inte fatta något beslut, bara spela teater.

 3. Makroidiotekonomen Lars Calmfors, den människa i världen som har minst kännedom om vad ekonomin är för någonting, radar upp sina groteska felaktigheter i dagspressen. Han tror att statsbankerna kommer att ”rekapitaliseras” genom att helt enkelt bara ta andras pengar.

  ”– Den grekiska staten skulle kunna göra det om man börjar betala andra utgifter med skuldsedlar.”

  Idiot! Fail fail fail.

 4. Har svårt att se att massorna tar sitt förnuft till fånga och röstar på ett; ja. För givetvis är den skuldsatta inte fri, och givetvis ska man anstränga sig för att betala av lånen, vad finns det att diskutera? Möjligen att den skuldsatta, vill fortsätta leva som vanligt, trots skulden? Vilket är idioti och moraliskt förkastligt.

  Inte fan vill du se en polare som är skyldig dig stora pengar fortsätta leva som vanligt, köra samma bensinslukande bil, åka på samma lyxsemester och sedan påstå att han har svårt att betala tillbaka pengarna.

  Grekerna bestämmer sitt eget öde säger dem, ja men det uttrycker används i fel kontext. Att bestämma sitt eget ”öde” är att ta ansvar och kämpa arslet av sig för att nå dit man vill, inte att avsäga sig ansvar, genom att inte göra det som krävs för att köpa sig fritt. Grekerna måste köpa sin frihet genom att gå igenom ett helvete för att betala av lånen, jag har alltid varit emot skuld, finns ingen mening med att skuldsätta sig, och den som är skuldsatt är de facto en slav.

 5. ”Att demonisera en okänd framtid i politiskt syfte”, handbok av Ola Nevander.

  Här är en tanke. När man ”står vid vägs ände” kan det vara en bra ide att erkänna det och ta konsekvenserna av det. Snarare än att traska rakt in i skogen glatt trallande och låtsandes att man går på en väg. Den grekiska staten är bankrutt. Ergo. Den grekiska staten bör försätta sig själv i bankrutt.

  Ola Nevander säljer villfarelser och bländverk.

  1. Jag förstår inte riktigt kopplingen till artikeln i det du skriver. Menar du att Ola är fel ute, och i så fall hur? Jag tycker det är hyfsat klart att det grekiska folket lever i en drömvärld som ”firar” att de precis röstat nej, mest för att deras popstjärnor till statsmän verkar ha tutat i dem att de inte behöver oroa sig över konsekvenserna. Detta medan sanningen är att de förr eller senare kommer att få det väldigt jobbigt, oavsett vad de hade valt i folkomröstningen.

   1. Nä, jag skrev litet för negativt igår och högljutt igår. Ledsen för det. Nevander har nog rätt. Och det blir nog väldigt obekvämt för grekerna. Jag gör bara en annan värdering av det än vad Nevander tycks göra i artikeln.

 6. Ser ut som om syriza vunnit folkligt stöd för sitt chickenrace, det var väl meningen med valet. Kommer EU att vika ner i och skicka mer pengar? Antagligen. Annars får syriza betala löner och pensioner i drachma.

 7. Om man har blivit överviktig, så kan man inte rösta på politiker som lovar minska gravitationen så de känner sig lite lättare. Det går inte plocka ut 40 kr i förmåner på varje tia man låtsas betala i skatt. Och så röstar de på kommunister att ta hand om denna överspenderande statsapparat. Kan detta gå åt ett annat håll än käpprätt åt…pipsvängen.

  1. Malmö kommun har sämre ekonomi är Grekland. Det finns således en hel del individer i Sverige som tror att det går att spendera 40 kr på varje 10:a i skatt. Många av dem sitter i regeringen och en ännu större klick i riksdagen.

   Jag brukar säga: Offra 95 % av allt som alla vill ha i fem år för att sedan ha 95 % av det alla andra aldrig får. Ytterst få människor är villiga att göra den uppoffringen.

   För Grekland gäller att de kan lämna EU och sätta landet i konkurs, ha ett helsike i två år för att sedan ha en ekonomi som resten av EU-länderna kan drömma om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *