9 reaktioner på ”054: Freedomfestnostalgi”

 1. Hej, kul avsnitt! Börjar ångra att jag inte gick på festen.
  Jag undrar vad Japans regering har köpt upp för nåt konstigt? Den delen försvann i podden:)

  Sen undrar jag kring det här med Baselreglerna.
  Är det inte BIS som sätter dessa regler? BIS består av centralbanker (privata såsom FED och ett antal europeiska centralbanker samt statliga centralbanker).
  BIS är alltså inte staten. Sen kanske dessa regler implementeras av staterna ?
  Skulle behöva förtydligas!

  1. Du förklarar det så bra själv. Baselreglerna skrivs av BIS, och BIS består av centralbanker, vilka som bekant är en gren av staten. BIS är därför en superstatlig organisation. Poängen är inte om BIS tillhör en enda särskild stat, utan om den är uppbackad av politiskt våld, vilket den alltså är.

   Det här är också intressant (Wikipedia):

   The BIS was established on May 17, 1930, by an intergovernmental agreement by Germany, Belgium, France, United Kingdom, Italy, Japan, United States and Switzerland.

   The BIS was originally intended to facilitate reparations imposed on Germany by the Treaty of Versailles after World War I.

   BIS är precis som alla vanliga centralbanker född i synd.

   Och vad gäller frihetsfesten: Alla som inte masade sig dit bör känna djup ånger och skämmas lite, så dina känslor är fullt rationella 😉

   1. OK, men detta är väl halva sanningen då alla inblandade centralbanker inte är helt statliga.

    Hur var det med Japan, vad köper dom upp för nått nu i sin desperation’?

    Ni borde nämna BIS, IMF och världsbanken i nått avsnitt och förklara lite var de har för inflytande. Jag har inte jättebra koll själv:(

   2. @Johan : Jag tror att vi noterade att Japan köper upp ”allt som rör sig”. De har gått vidare från att köpa statspapper till att köpa aktie-ETF:er på öppna marknaden, och de äter upp en så stor del av hela marknadsvärdet att det har spekulerats i vad de skall hitta på härnäst att köpa..

   3. Och allt för att kunna printa mera pengar i någon ide att detta kommer att ge positiva effekter på real ekonomin:)?

 2. Borde säga sig själv att en superstatlig överenskommelse om ett finansiellt ramverk skapar förutsättningar för långsiktigt förtroende, något marknadens aktörer om och om igen förklarar att de måste få känna för att kunna investera och agera i övrigt.

  En finansiell ram ger stadga och höjer aktivitetsnivån över den bräckliga som skulle bli verklighet om aktörerna hela tiden skulle tvingas till ett lapptäcke av små uppgörelser.

  Kreditvärdigheten stiger naturligtvis med denna ”superstatliga” grund. Och denna grund kommer att ge upphov till en större och mer välmående privat sektor än vad skulle bli resultatet om den inte fanns. Det finns alltså inte en genuin motsättning mellan stat och privat så länge var och en gör vad den är mest lämpad för.

  1. @Dan : Om du hade varit på FF hade du fått höra en ganska strålande förklaring av varför det du skriver ovan inte stämmer, och i själva verket leder till finanskriser.

 3. Nu blev jag lite ledsen, jag hade två biljetter till freedomfest en till mig och en till en kompis, men båda blev inkallade till arbete istället och kunde inte gå. Jag får trösta mig att pengarna gick till något bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *