053: Tom Woods

Radio Mises gästas av Tom Woods. Det diskuteras amerikansk och svensk libertarianism, varvid den svenska finnes vara förvånansvärt stark. Tom förklarar att historiekunskaper är viktigt för framtidens utveckling och för att motverka personlig barbarisering. Vidare om frihetsvänner som Ron Paul och Nils Dacke kontra centralstatsbyggare som Gustav Vasa och Abraham Lincoln. Också en del om den katolska kyrkans bidrag till den västerländska civilisationen. Allra sist avslöjar Tom hur mycket libertarian han själv är.

26 reaktioner på ”053: Tom Woods”

 1. Har ni fått med Tom Woods. Det var som attan. Nu måste jag lyssna på detta avsnitt så fort som möjligt. Jag hade precis laddat ner några poddar från hans sida som jag tänkte lyssna på idag.

 2. Apropå något helt annat, hur går det med översättningen av Human Action? Jag donerade pengar till detta fina ändamål men har inte hört eller läst ett knyst om projektet sedan crowdfunding-grejsimojset avslutades för drygt ett år sedan.

  1. Peter Strömberg

   Uppdatering om detta projekt kommer. Just jag har inte all insikt för att berätta några detaljer men jag vet att det är flera av kollegorna här som jobbar mycket och hårt med översättningen.

 3. I anslutning till det som diskuterades i slutet av podden om att godkänna auktoriteter. Väldigt klart och tydligt vad en auktoritet är för något och accepterande av en sådan och det väldigt fundamentala; möjligheten att inte acceptera en sådan. Det ska vara möjligt att inte ansluta sig och även att kunna avsluta ett accepterande.

  Tittar vi på att rösta. Vi kommer inte ens att veta vilken auktoritet som vi accepterar. Att rösta är att välja en auktoritet helt ur blindo. Eller, att acceptera alla auktoriteter på en och samma gång. Nästa steg. Kan vi avsluta accepterandet om inte den auktoritet vi ville acceptera inte blir den som vinner valet? Nej.

  Min slutsats är att det är rent korkat att rösta. Rent ut sagt verkar det vara ganska korkat att acceptera en auktoritet som vi inte ens vet vad det är för något och framförallt inte kan avsluta om auktoriteten börjar göra det mest vansinniga saker.

  1. Tänkte precis samma sak. Tom Woods vet verkligen hur man håller låda :D. Fast underhållande blev det ju i slutändan.

 4. Lite synd att ni inte diskuterade secession mer. Hade Sverige haft en Tom Woods när eliten på medierna och universiteten vid millennieskiftet startade en veritabel drive mot secession, hade antagligen samhället sett annorlunda ut i dag.

  Argumenten var i princip de samma som i USA, där man försöker identifiera en potentiell rashetsare och extremist bakom varje person som föredrar den regionala flaggan framför statens/centralmaktens.

 5. Många tack för ännu en ypperlig podcast.

  Kan man hoppas på att Walter Block kan bli en framtida gäst?

 6. Gymnastikbjörn

  Tack för ett väldigt bra avsnitt.

  Skulle ni kunna ge oss en uppdatering om hur det går med återutgivningen av den svenska utgåvan av Economics in One Lesson samt översättningen av Human Action?

  Sedan har jag ett par förslag på namn för dumstruten:

  Nyhetsträsket
  Godhetstivolit
  Tabloidtombolan

 7. Dessvärre är jag en produkt av den moderna svenska skolan och därmed en av de ignorant barbarians som omnämns . Finns det något vettigt förslag på en läslista för att åtgärda den åkomman?

  1. @Johan : Åh, det finns hur mycket som helst. Frågan är bara i vilken ände du önskar börja.

   En grundläggande orientering i österrikisk ekonomi är förstås alltid bra, och en av anledningarna till att många av oss är här.

   Därefter tenderar en grundläggande orientering i historia vara bra, generellt brukar lite äldre historieverk vara intressantare att läsa en mer moderna.

   Sedan kan man gärna klämma in lite från antiken, om man inte vill djupgräva i originalverken (vilket man kan ägna resten av livet åt) så kan ett översiktsverk över antikens filosofer och filosofiska inritktningar alltid vara bra.

   Rent krasst finns det ungefär en miljon gånger mer material än någon kan ta sig igenom, så enklast är att börja med något man är intresserad av, och sedan grena ut därifrån.

   Om du har något särskilt intresseområde så skall jag se om jag kan hitta något att rekommendera. Om du vill ta det över mail finns jag/vi på radio@mises.se

   // H

   1. När det gäller liberalism/anarkism och österrikisk ekonomi så tror jag att jag har lyckats kompilera en vettig läslista som kommer ta ett tag att läsa igenom (Smith, Locke, Bastiat, Molinari, Spooner, Mises, Hayek, Rothbard, Friedman den yngre, Hoppe och lite uddare fåglar som Michael van Notten och James C Scott) .

    Antiken däremot är ett stort svart hål för mig, den enda romerska filosofen jag ströläst lite är Seneca den yngre, så där tar jag gärna emot tips och råd. Översiktsverk låter som en god start! Det är nog grekiska filosofin och statsstadernas olika politiska experiment som jag är mest intresserad av.

 8. Simon Månskiöld

  Johan: Om du har en slant över kan jag rekommendera Liberty classroom, föreläsningarna ger en översikt och de har en uppsjö av läsförslag. Lätt slagsida åt det amerikanska perspektivet, men fortfarande kvalitativt.

  Att lära sig sin Bibel är annars ett hett tips. Bara som ren litteraturreferens-bank är den omistlig.

  1. Tack för tipset, ska ta mig en titt på liberty classroom!

   Bibeln finns också den på läslistan 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *