FreedomFest 2015 i korthet

Martin MoraeusI väntan på utförligare rapporter från FreedomFest 2015 kommer här en mycket kort sammanfattning.

Martin Moraeus – Utmärkt inledning på dagen med diskussion om hur incitament skapar en skev produktionsapparat med överskott och brister. Detta blev en röd tråd som sedan gick igenom många av föredragen. Bra överblick över de stora beslut som påverkat incitamenten i jordbruket sedan 60-talet. Liknelsen om krokodilen kommer gå till historien – Det var här vi hörde den först. (Regleringar och våldsmonopol i liten skala kan tyckas vara gulliga och fina som en liten krokodilunge, men med tiden…)

Chang Frick – Pedagogik och underhållning i samma paket. Praktiska råd för den som vill exportera 20 ton metallskrot till Danmark. Hoppingivande syn på de dramatiska förändringarna i medielandskapet som orsakats av internets framväxt. Bra handfasta tips till aspirerande skribenter – Show, don’t tell!

Stellan Abrahamsson – Antagligen den mest pedagogiska förklaringen någonsin på finanskrisernas mekanik. Lågmäld, skarp humor och illustrativa historiska kopplingar. Gjorde tydligt att även här är det regleringars perversion av incitamenten som orsakar problemen. Lån till stater, kommuner och andra offentliga organ har riskvikten noll, dvs. anses av staten riskfritt – ett lustigt sammanträffande. Basel 1 var 30 sidor, Basel 2 var 300 sidor, Basel 3 är 6000 sidor. What could possibly go wrong…

Joakim Fagerström – Gustav Eriksson Vasas härjningar för att ”bygga Sverige” får inte glömmas bort. Det var en nyckelperiod i skapandet av nationalstaten Sverige som sedan dess utvecklats till en imponerande centralstyrningsapparat med tentakler i var mans ficka och hushåll. Hans nemesis Nils Dacke (”horkarlen” enligt Gustav) har lämnat avtryck på Mises-institutets vapensköld i form av ett armborst ständigt pekande norrut mot maktens centrum.

Lars Bern – Pedagogisk genomgång av den anti-humana gröna ideologin, dess välbesuttna finansiärer och ”nyttiga idioter”. Ett nyttigt historiskt perspektiv på skrämselpropaganda och överdrivna kriser. Men också en balanserad redogörelse över verkliga miljöfaror.

Henrik Arnstad – En påminnelse om det lidande enväldiga härskare kan ställa till med, och ännu gör i länder som Saudiarabien. Underhållande bild av arvsmonarkin som ”styrelse medelst spermietävling” istället för kvalifikationer.

Björn Johannessen – Och en påminnelse om det lidande eliter kan ställa till med efter hänvisning till folkviljan. Franska revolutionen, det amerikanska imperiet, etc. etc. Och vad gäller monarken så ”duger det gott med ett pucko.”

Jon Karlung – Humor och dystopi i en skön blandning. Rapport från verkligheten om det nervösa våldsmonopolets omättliga hunger efter information om undersåtarnas transaktioner, kommunikationer och åsikter. Även tankeställare om Googlia och Facebookia. Välbehövlig uppmaning till alla närvarande åsikts- och tankebrottslingar att KRYPTERA. Flera i publiken nominerade Jon till Sveriges Edward Snowden för sina ansträngningar att värna kundernas integritet.

Bland de rutinerade FreedomFest-besökarna verkade det råda enighet om att detta års upplaga var den bästa hittills.

13 reaktioner på ”FreedomFest 2015 i korthet”

 1. Hur gör man när Skatteverket vill göra en s.k. tredjepartsrevision och begär ut uppgifter för behandling. Det berättade Jon Karlung. Man skickar en pdf-fil till myndigheten som är konstruerad på sådant sätt att Skatteverket inte kan läsa över den till en maskin, dvs. filen går endast att läsa med ett mänskligt öga. Är filen sedan på 70.000 sidor så har de lite jobb på Skatteverket.

 2. Synd att man inte kunde delta, det verkar som att det var fantastiskt! Hoppas likt steffo på videoklipp…

   1. Hej Peter.
    Hur går det med din översättning av Larken Rose bok T.M.D.S ?
    Väldigt nyfiken på att läsa den, på för mig lättförståeligare Swedish.
    Tack.

 3. Hjärtligt tack för en mkt givande dag med ett fantastiskt program! Mångfacetterat och innehållsrikt. Fullvärdigt men måste ändå säga…Bern asså…
  Tack igen!

 4. I Sydsvenskan: Linda Hiltmann, Feministiskt initiativ:

  ”Ekonomi är ett verktyg för att uppnå politik och politik ska därför inte begränsas av budgetramar. Feministisk politik utgår från behoven och enligt oss kan man inte först sätta en budget och sedan fördela medel.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *