Veckan som förgick, v.19

Yo, fri asyl, asyl, mutha, mutha!
Yo, fri asyl, muthas, yo, yo, skolan 100 dagar, yo!

Desperata journalister och medieprofiler gör sitt bästa för att få veckan som förgått att låta som den var viktig. Det har handlat en del om bostäder och som vanligt detta eviga ämne kön: biologiskt kön, upplevt kön och bostadskön. Dessutom en del humor från det brittiska valet. Men så viktig var inte veckan; vi kopplar ett retoriskt judogrepp och tar ner den på marken igen.

Youtube-minister blir hiphop-minister

Sveriges senaste och absolut bästa regering någonsin är som sagt den enda i historien som har haft en YouTube-minister (No Hate). Detta var dock inte nog, utan samme minister (ibland känd som Fröken Frigolit) har nu uppgraderats till hip-hop-minister, och för att få lite mer ”cred” bland ”kidsen” har han valt att ”rappa” för fri asylrätt (No Hate, Bro). Sannolikt är det ett otroligt underhållande sammanträffande att låten döpts till ”Pinsamt”. Vi väljer att citera den grekiska miljardären och attack-libertarianen Taki Theodoracopulos :

”Rap is the equivalent of projectile vomiting, only worse because of the hate of it lyrics”

Nu gällde uttalandet förvisso amerikansk rap(p), och dessutom så var budskapet i låten hiphop-ministern medverkade i naturligtvis kärleksfullt, men vi var helt enkelt tvungna att använda citatet ändå. Vi ber om ursäkt för detta grova övertramp. – No Hate.

Hip-hop-gruppen i fråga kallar sig ”Partiet”, vilket för tankarna till den gamla goda Stalinistiska tiden där det enbart fanns ett val, och folk inte behövde oroa sig för att välja fel. Vi kan inte låta bli att citera en av deras låttexter:

Vart fjärde år är det ett jävla skådespel
som du legitimerar med din röst
och om du spelar med så får du stå för det
oavsett vem som vinner nu i höst”

”Jag vet, dom ljuger om flisen men i magen har vi isen
jag fattar väl dom som tappar typ allt och slåss mot polisen
men systemet är krisen, vi har alla bevisen
Babylon kommer och falla, ja, men vad ska det bli sen?

Dom utnyttjar problemformuleringsprivilegiet
när vi har problem med det ruttnande systemet
men i deras lopp har vi sprungit sista steget
så när allting nu faller ja då bygger vi nåt eget x2

Vi är förvirrade. Om det inte vore för ordet ”problemformuleringsprivilegiet” (kom ihåg detta till nästa gång ni spelar Alfapet!) så låter ju texten faktiskt som… vem som helst på Mises.se. Nej, vi fattar ingenting.

IMF hotar med att inte betala sig själva

Det har sannolikt undgått få att den grekiska finansfarsen fortsätter. En sammanställning av greklands nuvarande lån gör gällande att majoriteten är till överstatliga EU-program och IMF. Den humoristiska (och någorlunda ofta korrekta) finans-sajten ZeroHedge rapporterar att IMF har gått ut och hotat att inte betala ut mer pengar till Grekland, vilket innebär att Grekland sannolikt får problem med att betala tillbaka pengar till IMF. Det är intressant att internationella finansinstitut klarar av att hålla masken när de vet att de måste låna ut pengar till Grekland så Grekland kan betala tillbaka tidigare lån.

Det hela påminner om en annan rent hysterisk händelse, när en amerikansk affärsbank av misstag stämde sig själv i en av alla härvorna runt amerikanska bostadsobligationer. Tyvärr har vi tappat länken, så ni får helt enkelt lita på vårt goda minne. Om det mot förmodan inte har hänt, så är det en så bra historia att vi helt enkelt får låtsas.

Oavsett vilket så fortsätter ”Trojkans” version av hela havet stormar, i väntan på nästa grekiska betalningsinställelse.

Vi är the 80%!

Björn Wahlroos har hamnat i blåsväder igen med sitt senaste uttalande.

”– Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det, sade Wahlroos enligt Finans.dk.”

Detta, alltså, från en kleptokrat i en kartellindustri, vars bank har gjort sport av att behöva bli bailad med våra skattepengar vart tio-femtonde år, eller så, och som i skrivande stund firar feta aktieutdelningar och profiter i ett bad av centralbankspengar.

Spontana tankar:

*) ”En vampyrs bekännelser”
*) ”Fira Dymmelveckan med att piska en bankir, det är vad Jesus hade gjort.”
*) ”Lika tomt som en bankirs hjärta”

Vi har tudelade känslor inför Wahlroos uttalande. Å ena sidan är vi glada över hans ärlighet över vad de sysslar med, medan vi å andra sidan innerligt hoppas att han kommer att brinna för evigt i skärselden.

Korporativism FTW!

Marknadsmässiga hyror: en etta för 68000 kronor

Sveriges snabbast, numera kanske enda, växande industri, är handel med flyktingar. Den 5 maj meddelade Expressen att fastighetsbolaget Balders vd och vice vd hade ett smart ”upplägg” där de hyr ut lägenheter till Mölndals kommun där de inhyser ”ensamkommande barn”. Det gavs exempel på enrummare för vilka skattebetalarna pungar ut 46500 kronor per månad. Hutlöst tyckte somliga.

Men baldergubbarna är amatörer i jämförelse med Caremore Migration AB som ägs av en Rickard Weber. Han hyr till samma Mölndals kommun ut en etta för 68000 kronor per månad. Rickard förklarar sin filosofi.

– Jag tycker det är okej att göra en marknadsmässig vinst, säger mångmiljonären och Caremores ägare Rickard Weber, 50.

Det finns dessutom exempel på lägenheter som huserar tre ”barn” för den nätta summan 134000 per månad.

”Marknadsmässigt”? I affärer med så inkompetenta och korrumperade kunder som en kommun? Jomenvisst.

Annars är tält en lösning. Det funkar för studenter.

Sverige har så klart råd. Alltid.

Bostadsexpropriering i Uppsala

I Uppsala tänker kommunen lösa bostadsproblemen på annat vis: Med hjälp av demokratiskt våld. Kommunen startar en egen bostadsförmedling och tvingar alla hyresvärdar in i kommunens kösystem. Lika för alla, rättvist och bra. Även om några är lite missnöjda då deras mångåriga väntetid nollställs.

– Vi räknar med att en del personer kommer att bli missnöjda men det här är vad vi kommit fram till efter förhandlingar, säger Erik Pelling (S).

Japp. ”Vi har kommit fram till efter förhandlingar” — förhandlingar om andras egendom. Folkviljan har manifesterats. Gapa och svälj.

Men ta också en stund och fundera över den större bilden… att man år 2015 får vänta lika länge på ett hyreskontrakt i Sverige som man fick vänta på en Trabant i DDR. Och av samma anledning (hint: slutar på -ism). Det måste väl vara värt någon form av idiot-utmärkelse till alla som sysslar med så kallad bostadspolitik?

Veckans genusgråt

Från bostadskön till Samuels kön. Samuel är en kille(?) på 23 solvarv som har anammat Värdegrunden till 100 procent. Hen andas, tänker, äter och förkroppsligar Värdegrunden. Hen studerar antagligen sociologi, psykologi, feminism eller genusvetenskap på universitet. Hen är ett praktexemplar med målsökaren ständigt påslagen för att hitta orättvisor, diskriminering och rasism i samhället. I veckan gjorde detektorn kraftigt utslag då hen försökte anmäla sig till ”Vår Ruset” (sic).

Vår Ruset har dragit igång för året och hundratusentals deltagare löper in våren i hela landet. När Samuel, 23, fick veta att han inte fick delta på grund av sitt kön bestämde han sig för att anmäla loppet till Diskrimineringsombudsmannen.

– Jag tycker att om ett idrottsevenemang hålls för allmänheten så ska det också vara för alla, så jag blev lite smått irriterad när jag fick reda på att killar utesluts helt och hållet, säger han till Metro.

Nej men halledudanemej då Samuel.

Föga förvånande tyckte inte DO att det rörde sig om diskriminering.

Då återstår bara två åtgärder:

1. Starta ett eget lopp.
2. Ställ dig i könsbyteskön och byt kön.

Är du utbränd, lille libertarian?

I så fall finns hjälp att få hos Aktivistsupport. Vänsterns kvalitetsorgan ETC har scoopet:

Emma, som inte vill uppge sitt riktiga namn, var aktiv i en kvinnojour i Stockholmsområdet under ett par år i mitten av 2000-talet. Samtidigt engagerade hon sig i Amnesty och studerade juridik på heltid.

– Jag började engagera mig personligt, jag vet att man inte ska det, men det blir så. Det slukade upp väldigt mycket av min energi.

Men problemen fanns också internt i organisationen. Hon hade börjat känna sig frustrerad över att de frivilligas förslag inte togs på allvar av ledningen.

– Både kvinnojouren och Amnesty är väldigt tungrodda organisationer. Man får inte någon riktigt bra respons från ledningen. Det är väldigt frustrerande att lägga ner så mycket tid som aldrig leder till någonting, att aldrig få feedback på det vi gjort.

Emmas engagemang på kvinnojouren och Amnesty gjorde att studierna blev lidande. Hon började komma efter och det kändes aldrig som hon kom ikapp.

– Det som fick bägaren att rinna över var att jag gick igenom en abort under allt detta, säger Emma.

Om du känner dig utbränd i din aktivism mot staten så skicka oss ett mail så ska vi ge dig bra resepons och feedback på det du gjort. Om inte det hjälper hänvisar vi dig till https://aktivistsupport.wordpress.com/. Vid närmare granskning var det inte så mycket aktivitet på den sajten. Men de har inspirerat en annan grupp som heter Jämfota till liknande stödverksamhet för aktivister. Enligt hemsidan sysslar Jämfota också mycket med ”normkritik”, ”nya standarder för toalettskyltar” och ”privilegier”.

Folket valde fettskatt

Vår 30-årige ”folkhälsominister” är bekymrad över svenska folkets fettvanor. Undersåtarna blir allt fetare. Man kan på goda grunder misstänkta att det kommer att inverka menligt på den framtida förmågan att generera skatt för vårdskolaomsorg.

Av denna anledning utesluter inte folkhälsoministern en framtida fettskatt.

Vi påminner härvid den myndige läsaren om att läsaren i september 2014 själv fick välja. Om fettskatten blir verklighet så är det för att läsaren själv valde det via sina representanter. Om fettskatten inte blir verklighet så valde läsaren även det. Tänk om alla andra folk i världen hade samma rättighet som vi att välja själv.

Att beskatta sådant som är icke-önskvärt för att minska det fungerar utmärkt. Det gäller alkohol, bensin, fett samt även arbete och företagande.

Politikergråt över valresultatet i Storbritannien

De konservativa vann en förkrossande seger och fick nu egen majoritet. Problemet är att Tories ledare David Cameron lovat undersåtarna folkomröstning om EU-medlemskapet senast år 2017. Detta gör svenska politiker, världens främsta EU-knähundar, oroliga i byxan. Margot Wallström, välkänd motståndare mot folkviljan är särskilt orolig. Det glädjer oss. (Obligatorisk youtubeklassiker nedan.)

Folkomröstningar är obehagliga saker för EU-teknokrater.

– Det är klart att vi har kommit närmare att få en folkomröstning. Säkert kommer vi att få en mer EU-skeptisk hållning. Men de får bevisa nu hur de utformar politiken och regeringen. Det är bara att avvakta, säger hon.

Men hon kan vara lugn. Vi på mises.se lovar att äta upp alla våra hattar om Storbritannien lyckas ta sig ur EU. Innan en eventuell folkomröstning kommer stora summor skattemedel satsas på ”EU-utbildning” och värdegrundsträning speciellt riktad mot britterna. I värsta fall får man påminna om vad som hände sydstaterna när de försökte ta sig ur den frivilliga unionen på andra sidan sjön.

Men för dagen glädjer vi oss över gråtande svenska politiker.

Slut

Vi tackar  våra läsare som följt oss under den här skojiga veckan och önskar oss alla en fantastisk kommande.

5 reaktioner på ”Veckan som förgick, v.19”

 1. Skönt att det finns ett riktigt motstånd i det här landet, ni behövs.

  En request på podcast avsnitt:
  Podcast om anarkismen och dess nuvarande spridning och expansion.
  Jag såg att Instituto Mises Brasil har 118.300 curtidas.
  Hur upplever ni libertarianska / anarkistiska ideers spridning i nuläget?
  Det hade varit intressant med en statusrapport från tangentbordskrigets frontlinjer.

  1. Hade varit intressant ja. Själv är jag en nykomling sedan 1-2 år tillbaka, och har inte superkoll på anarkismscenen i Sverige. Antar däremot att den är närmast ickeexisterande med ett få undantag, mises.se bl.a.

   1. Vi får fundera över vad man kan göra för podavsnitt i den vägen. Av förklarliga skäl är det svårt att få siffror på stödet för frihetliga idéer.

    Men visst upplever vi att fler och fler får upp ögonen för våldsmonopolets omoral och det representativa pöbelväldets efterblivenhet. Det växande politikerföraktet hjälper mycket, så en inkompetent regering tillsammans med en impotent opposition spelar oss väl i händerna.

    Hjälp till att på ett civiliserat sätt sprida frihetens idéer så är ni med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *